Τέσσερις στο σκαμνί για τον φόνο του Ιάκωβου Εμμανουήλ

Ηράκλειο
Τέσσερις στο σκαμνί για τον φόνο του Ιάκωβου Εμμανουήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ερχόμενη Τρίτη αναβιώνει στο δικαστήριο η υπόθεση της δολοφονίας του 39χρονου

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του 39χρονου επιχειρηματία Ιάκωβου Εμμανουήλ, το άψυχο σώμα του οποίου είχε εντοπιστεί τον Ιανουάριο του 2017 μεταξύ Ροδιάς και Αχλάδας, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ηρακλείου.

Την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου τρεις άνδρες και μία γυναίκα, που φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα με τον οποίο ο αδικοχαμένος Εμμανουήλ είχε ανοίξει επιχείρηση στο Ηράκλειο, μερικές μόνο εβδομάδες πριν βρει τραγικό θάνατο. Συγκατηγορούμενοί του είναι μία 31χρονη γυναίκα, αλλά και δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας 26 και 24 ετών. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι ημεδαπής καταγωγής. Αξίζει, εξάλλου, να επισημάνουμε ότι άπαντες οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες.

Τα ίχνη του 39χρονου επιχειρηματία, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, χάθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου 2017, ενόσω βρισκόταν στο Ηράκλειο. Μέχρι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, οπότε και η σορός τού αείμνηστου Εμμανουήλ εντοπίστηκε από την Αστυνομία, οι οικείοι του κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρεθεί σώος ο αγαπημένος τους άνθρωπος, κοινοποιώντας την εξαφάνισή του στα ΜΜΕ, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το άψυχο σώμα του 39χρονου εντοπίστηκε τελικά πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή του. Στις 10 Ιανουαρίου, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ροδιάς ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ., καθώς είχαν παρατηρήσει στην άκρη του δρόμου ένα παρατημένο αυτοκίνητο. Οι εν λόγω κάτοικοι είχαν προβληματιστεί, επειδή το όχημα είχε μισάνοικτα τα παράθυρα, την ώρα που ο χιονιάς έπληττε το Ηράκλειο.

Περίπου στις 10 το πρωί, αστυνομικοί που κλήθηκαν μετέβησαν στο σημείο που τους είχαν υποδείξει οι πολίτες που ενημέρωσαν τις διωκτικές Αρχές. Εκεί εντόπισαν το σταθμευμένο Peugeot 106 του 39χρονου Εμμανουήλ. Λίγο αργότερα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυπταν το άψυχο κορμί του επιχειρηματία, το οποίο βρισκόταν μπρούμυτα, σε πολύ κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητό του.

Οι συλλήψεις

Λίγα 24ωρα μετά τον εντοπισμό του πτώματος του Ιάκωβου Εμμανουήλ, οι διωκτικές Αρχές προέβησαν στη σύλληψη τριών ατόμων, σε βάρος των οποίων τελικά ασκήθηκαν βαριές ποινικές διώξεις. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία είχε συλλάβει τον Ιανουάριο του 2017 τον 35χρονο συνέταιρο του επιχειρηματία, την 31χρονη φίλη τού 35χρονου, καθώς κι έναν 26χρονο άνδρα.

Οι τρεις συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί τότε σιδηροδέσμιοι ενώπιον των ανακριτικών Αρχών. Μετά τις απολογίες τους, ο 35χρονος και ο 26χρονος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τη φυλακή. Στον αντίποδα, η 31χρονη γυναίκα είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα, στην κατηγορούμενη είχε επιβληθεί τότε χρηματική εγγυοδοσία ύψους 5.000 ευρώ, καθώς και να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Εξάλλου, στην 30χρονη απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αρκετές εβδομάδες μετά την προφυλάκιση του 35χρονου και του 26χρονου, οι Αρχές έφταναν στη σύλληψη και του τρίτου εμπλεκόμενου άνδρα, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Εκεί, ο 24χρονος κατηγορούμενος φέρεται να ενεπλάκη σε επεισόδια οπαδών. Η σύλληψή του έγινε στο Περιστέρι της Αττικής, όπου ο νεαρός είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ατρόμητο Περιστερίου και τη Λάρισα.

Αφού ο 24χρονος έπεσε στο “δόκανο” της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Ο νεαρός οδηγήθηκε στο Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής και από εκεί στο Τμήμα Εκτελέσεων Ποινών της Εισαγγελίας Αθηνών. Τελικά, μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, όπου απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου, πριν κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Η παραπομπή σε δίκη

Σημειώνεται ότι η παραπομπή σε δίκη των τεσσάρων ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση έγινε τον περασμένο Μάρτιο από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Τότε, το Δικαστικό Συμβούλιο, υιοθετώντας την σχετική εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί, παρέπεμψε τα τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί κακουργηματικές κατηγορίες, στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News