Πότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους υπερχρεωμένους αγρότες;

Ηράκλειο
Πότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους υπερχρεωμένους αγρότες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 18 μέχρι 20 Ιουνίου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δεχτεί τα αιτήματα των υπερχρεωμένων αγροτών προκειμένου να εξεταστεί η ρύθμιση των χρεών τους, τόσο προς την παλιά Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις για ενεργοποίηση της διαδικασίας, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οι οφειλές των αγροτών προς το ΕΦΚΑ για το έτος 2017.

Τη δήλωση αυτή έκανε το απόγευμα της Παρασκευής στον Προφήτη Ηλία όπου βρίσκεται ως ομιλητής στο διήμερο συνέδριο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης και το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου.

Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μόλις έφτασε στον Προφήτη Ηλία, έδωσε έμφαση στη ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. «Έχει καθυστερήσει η διαδικασία της πλατφόρμας διότι δεν έχουν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οι οφειλές των αγροτών προς τον ΕΦΚΑ για το έτος 2017. Θα είναι στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όσον αφορά στα χρέη προς την πρώην ΑΤΕ είναι έτοιμη η πλατφόρμα αλλά θα ξεκινήσουν από κοινού. Πιθανή ημερομηνία εκκίνησης 18 με 20 Ιουνίου. Πρόκειται όμως για ρυθμίσεις πάρα πολύ ευνοϊκές. Μια ανάσα. Διότι προβλέπει διαγραφή όλων των τόκων και διαγραφή - κατά περίπτωση – κεφαλαίου», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Αναφορικά με τα παλιά χρέη των αγροτών αλλά και για τα χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθαρίζει:

«Δεν μιλάμε για ολική διαγραφή. Τα κριτήρια είναι με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης. Διότι σας θυμίζω ότι υπάρχει κόσμος ο οποίος είναι συνεπής και πληρώνει. Είναι στοχευμένες οι ρυθμίσεις. Αφορούν αγρότες που είναι στο "κακό" κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Και όσοι θελήσουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις θα διαγραφούν όλοι οι τόκοι».

Στο σημείο αυτό ήταν κατηγορηματικός. «Είτε κεφαλαιοποιήθηκαν. Είτε λογιστικοποιήθηκαν. Είτε εξωλογιστικοποιήθηκαν.  Είτε είναι συμβατικοί. Είτε είναι εξωλογιστικοί, διαγραφή όλων των τόκων. Μιλάμε δηλαδή μια ρύθμιση του αρχικού κεφαλαίου του οποίου η διαγραφή στο κεφάλαιο θα εξαρτηθεί από την περιουσία του οφειλέτη και την εν πράγματι εξασφάλιση. Και δεύτερον από τον τρόπο εξόφλησης. Όπερ σημαίνει ότι εάν η οφειλή είναι πολύ μεγαλύτερη από την περιουσία τότε η διαγραφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Αρχίζει η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού

Για την αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου στον Προφήτη Ηλία, ο κ. Κόκκαλης έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει στη χώρα μας η  παραγωγή νέων ποικιλιών στην ελιά και στο αμπέλι, ώστε το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο  να μπορούν οι φυτωριούχοι της Κρήτης να τις προμηθεύονται από το Ινστιτούτο Φυτών στα Χανιά. Μίλησε συγκεκριμένα για την παραγωγή πιστοποιημένου πολλσπλαπλασιαστικού υλικού των 10 πιο σημαντικών ποικιλιών ελιάς, που σήμερα κάνουμε εισαγωγές τέτοιων δενδρυλλίων από το εξωτερικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μεταφορά ασθενειών που αν έρθουν στη χώρα μας - όπως ισχύει με την Xyllela - κινδυνεύουμε με βιβλική καταστροφή!

Σε Τυμπάκι - Αμπελούζο

Νωρίτερα ο Βασίλης Κόκκαλης βρέθηκε στο Τυμπάκι και στην Γεωργική Σχολή της Μεσαράς στον Αμπελούζο. Για το πρόβλημα του νερού, ανακοίνωσε στους αγρότες ότι «εδώ και 20 μέρες προκηρύχτηκε το μέτρο 4.1. Τι είναι αυτό το μέτρο;

Είναι «Δημόσια Εγγειοβελτιωτικά Έργα». Οι προτάσεις κατατίθενται έως και τις 30 Αυγούστου και αμέσως μετά θα αρχίσει η αξιολόγηση των αρδευτικών έργων που θα γίνουν και στην Ελλάδα και στην Περιφέρει Κρήτης και στο νομό Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News