Λειψυδρία ένα μείζον ζήτημα - Επί τάπητος τα προβλήματα

Ηράκλειο
Λειψυδρία ένα μείζον ζήτημα - Επί τάπητος τα προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόβλημα της λειψυδρίας επί τάπητος στο Ηράκλειο - Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις

Με εμφατικό τρόπο τέθηκε χθες επί τάπητος το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας στον νομό Ηρακλείου, σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Αυτό που πρόταξαν οι περισσότεροι εκ των επιστημόνων και των εκπροσώπων φορέων που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση είναι ότι το πρόβλημα ξεκινά από την κακή χρήση του διαθέσιμου νερού.

«Είναι μια ημερίδα δύσκολη, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εάν κάναμε αυτήν την εκδήλωση πέρυσι, δε θα μας άκουγε κανείς. Σήμερα ο κόσμος ακούει γιατί έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος μίλησε στην ημερίδα για το “Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων”.

«Εάν κάνουμε οργανωμένη χρήση του νερού (κυρίως οι μεγάλοι χρήστες και αυτοί που το διαχειρίζονται), είναι βέβαιο ότι δε θα υπάρχει λειψυδρία», είπε ακόμη ο κ. Κουκιαδάκης. «Όπως λένε και οι ειδικοί, εάν “συλλάβουμε” το 10% της διαρροής του νερού, θα έχουμε ένα φράγμα Αποσελέμη», τόνισε, κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.

Στην ατομική ευθύνη τού κάθε πολίτη για το υφιστάμενο πρόβλημα με το νερό, αλλά και στις παραλείψεις της Πολιτείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος μίλησε στην ημερίδα με θέμα τις “ΔΕΥΑ στη νέα εποχή και τα άλλα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούν”.

Ο πολίτης στη διαχείρηση του νερού

«Έχει μεγάλη συμμετοχή ο πολίτης στη διαχείριση του νερού. Έχω ξαναπεί ότι οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Εάν σκεφτείτε ότι το 80% του νερού πάει στην άρδευση, και από αυτό, το 67% σπαταλιέται επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, αυτομάτως καταλαβαίνετε ότι έχουμε πολύ μεγάλο θέμα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος μίλησε ακόμη για το φαινόμενο της «υπεράρδευσης» αλλά και της κακής ενημέρωσης του κόσμου από τους αρμόδιους φορείς.

«Εάν είχαμε ενημερώσει καλύτερα τον κόσμο και είχε και η Πολιτεία μια καλύτερη πολιτική για τη διαχείριση του νερού, θα είχαμε λιγότερα προβλήματα σήμερα», επισήμανε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Με τη σειρά του, ο Μαρίνος Κριτσωτάκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Έχουμε μπροστά μας όλο το καλοκαίρι με αυξημένες απαιτήσεις από τη γεωργία, αλλά και τον τουρισμό. Μαζί με τους υπόλοιπους φορείς θέλουμε να δούμε αν έχουμε πρόβλημα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς νερού, και εάν τυχόν υπάρχει, να δούμε πώς θα το αμβλύνουμε», δήλωσε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” ο γεωλόγος MSc, PhD και διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για την “Ανομβρία στην Κρήτη και μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας”.

Εξάλλου, ο κ. Κριτσωτάκης υποστήριξε ότι δε θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο, ωστόσο συνέστησε στους πολίτες να μη σπαταλούν το νερό, προκειμένου να περάσει “ανώδυνα” το καλοκαίρι.

Ομιλητής στη χθεσινή ημερίδα ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας, Νίκος Καλογερής, ο οποίος μίλησε με θέμα την “Ποιότητα των υδάτων στην Περιφέρεια Κρήτης: Παρακολούθηση και προστασία”.

Στο βήμα ανέβηκε ακόμη ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ορθολογικής χρήσης του νερού. Στην ημερίδα μίλησε και ο καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος στάθηκε στο “Υδρολογικό ισοζύγιο της Κρήτης ως βάση για την ενημέρωση, κατανόηση και αντιμετώπιση της λειψυδρίας”.

Εξάλλου, ο καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης και αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θρασύβουλος Μανιός, μίλησε για την “Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων ως εργαλείο μείωσης των επιπτώσεων της λειψυδρίας και βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργικής παραγωγής”.

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Άγγελος Μπλέτσας, αναφέρθηκε στους «Ασύρματους αισθητήρες χαμηλού κόστους χωρίς μπαταρία για “έξυπνη” γεωργία».

Έχουμε ευθύνη

Δηλώσεις με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα για τη λειψυδρία έκανε και ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η γενιά μας έχει την ευθύνη να προστατεύσει τον πλανήτη μας. Δεν αρκεί μόνο οι πολιτικοί ή οι ειδικοί να ασχοληθούμε με το ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Η χώρα, η Κρήτη ανήκει σε όλους μας. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας! Για να σώσουμε το νερό για το παρόν και το μέλλον, και για να μοιραστούμε τις ομορφιές της Κρήτης μας με τις επόμενες γενιές, οφείλουμε να συνεργαστούμε για τον σκοπό αυτό όλοι οι φορείς του νησιού και γι’ αυτό χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και ιδιαιτέρως του αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που έρχεται να προστεθεί στις μέχρι σήμερα ενέργειες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News