"Μόνη μας πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια..." - Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία

Κρήτη
"Μόνη μας πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια..." - Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές βίας στην ελληνική κοινωνία αποτελεί η βία που ασκείται εντός του οικογενειακού πλαισίου. Αρκετά συχνό είναι, εξάλλου, στην Κρήτη αλλά και γενικότερα στη χώρα μας το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανηλίκων... Το μείζον αυτό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σε ημερίδα που συνδιοργανώνεται σήμερα στο Ηράκλειο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Στη εκδήλωση, με τίτλο “Μόνη μας πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια... Ο ανήλικος ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας”, οι συμμετέχοντες θα καταπιαστούν με το επίμαχο ζήτημα ενδοοικογενειακής βίας, αναλύοντας το φαινόμενο από όλες τις οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορεί να “θεαθεί”: Ειδικότερα, στην εκδήλωση - κατά την οποία θα δώσει μεταξύ άλλων το “παρών” η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου - θα μιλήσουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, αλλά και εγκληματολόγος.

Εξάλλου, μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται και η δημοσιογράφος του Ράδιο 98,4, Μαίρη Καριωτάκη.

Η ημερίδα, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα “Μίνως ΙΙ” του ξενοδοχείου “Ατλαντίς”, χωρίζεται σε δύο κύριες ενότητες: Η πρώτη, η οποία διαρκεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, έχει θέμα “Νομική προσέγγιση, η Εισαγγελία Ανηλίκων, ποινική διαμεσολάβηση και αναγνώριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από την ιατρική κοινότητα”, ενώ η δεύτερη, που έχει ως θέμα “Ανακριτικές ενέργειες στα αδικήματα με ανήλικο θύμα, η κατάθεση του ανήλικου θύματος, αναγνώριση περιστατικών κακοποίησης από την εκπαιδευτική κοινότητα και οι δομές της Π.Ε. Ηρακλείου προς υποβοήθηση θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας”, θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ.

Η ημερίδα ξεκίνησε στις 10 το πρωί.  Χαιρετισμούς απηύθυνε η προϊσταμένη του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης Ελένη Φραγκάκη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αν. Κρήτης, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου Αντωνία Μπαχαντάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Σημειώνεται ότι το προεδρείο αποτελείται από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου (πρόεδρος), τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου Αθανάσιο Κ. Γαλήνα και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών, στις 10:30 το πρωί, ο δικηγόρος Γιάννης Βασιλάκης, ο οποίος μιλάει για το νομικό πλαίσιο στα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. Ακολουθεί η εισαγγελέας Ανηλίκων Ηρακλείου Λευκοθέα Τερζητάνου, η οποία θα αναφερθεί στο ρόλο του εισαγγελέα Ανηλίκων στην προστασία του θύματος ενδοοικογενειακής βίας. Στις 11 ακολουθεί η δικαστική ψυχολόγος (ΜΚΟ “Βία ΣΤΟΠ Καβάλα”) Ελένη Φώτου, η οποία θα μιλήσει για την “Εφαρμογή του προγράμματος θεραπείας δραστών στην Καβάλα και την εκτίμηση επικινδυνότητας στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας”. Στις 11:15 μισάωρο διάλειμμα, κατά το οποίο θα προβάλλεται βίντεο με τίτλο “Μαμά, κοίτα πόσο σου μοιάζω”.

Οι ομιλίες συνεχίονται με την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου Θεοδώρα Μανιώτη, η οποία θα θέσει επί τάπητος την “Ποινική διαμεσολάβηση ως θεσμό αποκαταστατικής δικαιοσύνης στα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανηλίκων”.  Ακολουθεί ο παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Γεροστέργιος, ο οποίος μιλάει για το ρόλο των ειδικών Ψυχικής Υγείας στην Αναγνώριση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης και Παραμέλησης, ενώ, τέλος, η ιατροδικαστής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Δέσποινα Νάθενα θα αναφερθεί στο σύνδρομο του κακοποιημένου παιδιού και την ιατροδικαστική του διερεύνηση. Εν συνεχεία, από τις 12:30 το μεσημέρι και για μισή ώρα ακολουθεί συζήτηση.

Δεύτερη ενότητα

Η δεύτερη ενότητα θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα με την προβολή δίλεπτου βίντεο με τίτλο “Safe Place”. Στη συνέχεια, θα ανέβει στο βήμα η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Θεμελή, η οποία θα μιλήσει για τις βασικές αρχές λήψης καταθέσεων ανηλίκων θυμάτων κακοποίησης. Ακολουθούν ο αστυνόμος Β’ (Υ.Γ.), ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., Γρηγόριος Μαυριδάκης, και η ανθυπαστυνόμος, προϊσταμένη Γραφείου Ανηλίκων Υ.Α. Ηρακλείου, Πελαγία Δασκαλάκη, οι οποίοι θα αναφερθούν στο ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με την παιδική κακοποίηση.

Θα ακολουθήσει ο δικηγόρος Απόλλων Καλογερόπουλος με θέμα την “Αναφορά κακοποίησης, η εξέλιξή της και η συμβολή του νομικού παραστάτη” και στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης, Μαρία Παπαδακάκη, θα μιλήσει για τη διαχείριση της παιδικής κακοποίησης στην κοινωνική υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ακολουθήσει μισάωρο διάλειμμα και στις 7 παρά τέταρτο το απόγευμα η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την ψυχολόγο-κοινωνιολόγο, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου, Μαρία Παναγιωτάκη, να μιλά για το “Ρόλο του εκπαιδευτικού στον εντοπισμό και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων”.

Εν συνεχεία, η δημοσιογράφος του Ράδιο 98,4 Μαίρη Καριωτάκη θα δώσει ομιλία με θέμα «Δημοσιογράφος κι εθελοντής. Να βλέπεις, ν’ ακούς, να ζεις... Πώς να το... “διαχειριστείς”;». Η ημερίδα θα συνεχιστεί με την πρόεδρο του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη, η οποία θα μιλήσει για τις βιωματικές εμπειρίες κακοποίησης παιδιών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση διάρκειας μισής ώρας, που θα λάβει χώρα από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News