«Πράσινο» φως για το στρατόπεδο Μπετεινάκη

Ηράκλειο
«Πράσινο» φως για το στρατόπεδο Μπετεινάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος ανακοίνωσε συμφωνία παραχώρησης 6 στρεμμάτων, που είχε όμως ανακοινώσει και το 2016

Τα... βρήκαν Δήμος Ηρακλείου και Ταμείο Εθνικής Αμύνης για το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, στον Καρτερό, με το Δήμο Ηρακλείου να ανακοινώνει χθες, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης στην Αθήνα, καταρχήν συμφωνία παραχώρησης για τα 6 στρέμματα που προορίζονται για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος.

Μια συμφωνία, πάντως, που ο Δήμος είχε ανακοινώσει, και μάλιστα “καρμπόν”, στο ίδιο ακριβώς στυλ, και προ 20 μηνών, μετά από αντίστοιχη με τη χθεσινή συνάντηση που είχε γίνει και τότε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης!

Κοντά μια διετία από τις τότε πανηγυρικές ανακοινώσεις, η Λότζια ανακοίνωσε ξανά συμφωνία, και αν μη τι άλλο μένει να δούμε αν αυτή τη φορά το “πράσινο φως” στα λόγια μετουσιωθεί και στην πράξη, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου που έχει τόσο πολύ ανάγκη η ευρύτερη περιοχή του Καρτερού και το ζητά εδώ και πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία...

Συν βεβαίως την αναγκαία αλλαγή σκηνικού που χρειάζεται ο χώρος του πρώην στρατοπέδου, αφού εδώ και πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητος, αφημένος να ρημάζει.

Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, το άλλοτε στρατόπεδο που έσφυζε από ζωή μοιάζει να έχει “στοιχειώσει”. Σε όλες τις εγκαταστάσεις η ίδια εικόνα. Στους τοίχους έχουν ανοιχτεί μεγάλα ρήγματα. Το δάπεδο μισοξηλωμένο, κρύβει επικίνδυνες παγίδες αν δεν προσέξεις πού πατάς. Η σκεπή αλλού ξηλωμένη, αλλού υπό κατάρρευση! Παντού μια απέραντη τρομακτική ησυχία, που τη σπάει άλλοτε ο αέρας που διαπερνά τα ξηλωμένα παράθυρα και άλλοτε τα κοράκια!

Αποκαρδιωτική η εικόνα και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Στο μαγειρείο. Στις τουαλέτες. Στα μπάνια... Ό,τι άφησαν οι λεηλασίες και το πλιάτσικο, το αποτελείωσε η φθορά του χρόνου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γνωστοποίησε χθες ο Δήμος Ηρακλείου:

«Συνάντηση με τον διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ), υποστράτηγο Αντώνιο Κονδύλη, είχε το πρωί της Τρίτης 5 Ιουνίου (σ.σ. χθες) στην Αθήνα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος μετά το πέρας της συνάντησης, «προήλθαμε σε καταρχήν συμφωνία με το ΤΕΘΑ για την παραχώρηση έξι στρεμμάτων στο στρατόπεδο Μπετεινάκη, στο σημείο μάλιστα που είχαν ζητήσει οι κάτοικοι του Καρτερού, προκειμένου να δημιουργηθεί σχολείο. Υπολογίζουμε ότι οι διαδικασίες παραχωρήσεως θα έχουν ολοκληρωθεί περί το φθινόπωρο. Επίσης συμφωνήσαμε ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεννόηση με το ΤΕΘΑ, να προχωρήσει στην αξιοποίηση ολόκληρου του στρατοπέδου Μπετεινάκη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου και καταλήγει: «Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη και υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία σχολείου στον Καρτερό αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής».

Ανακοίνωση- “καρμπόν” με τον Οκτώβριο του 2016

Πολύ ωραίες και άκρως ελπιδοφόρες οι χθεσινές ανακοινώσεις της Λότζιας για το πολυσυζητημένο θέμα της παραχώρησης μέρους του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη στον Καρτερό, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η εν λόγω εξέλιξη.

Και στις αρχές Οκτωβρίου του 2016 η δημοτική Αρχή Ηρακλείου γνωστοποιούσε πως βγήκε λευκός “καπνός” από συνάντηση μεταξύ του Δήμου και της διοίκησης του Ταμείου Εθνικής Αμύνης και πως επήλθε συμφωνία παραχώρησης!

Η χθεσινή ανακοίνωση με την τότε ανακοίνωση (του Οκτωβρίου του 2016) είναι μάλιστα “καρμπόν” σε ύφος και περιεχόμενο. Οι μόνες διαφορές είναι σε επίπεδο προσώπων που συμμετείχαν στις δύο συναντήσεις. Τον Οκτώβριο του 2016 ήταν διοικητής του Ταμείου ο υποστράτηγος Γιώργος Σταθιάς, ενώ τώρα ο υποστράτηγος Αντώνιος Κονδύλης. Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας τότε ήταν ο Γιάννης Ρασούλης, ενώ τώρα η Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη.

Για του λόγου του αληθές, παραθέτουμε την προ 20 μηνών ανακοίνωση του Δήμου: «Δεκτό έγινε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου να του παραχωρηθεί έκταση 6 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Μπετεινάκη για τη δημιουργία σχολείου στον Καρτερό. Η συμφωνία προέκυψε στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός με το διευθυντή του Ταμείου, υποστράτηγο κ. Γεώργιο Σταθιά, το πρωί της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, συμφωνήθηκε επίσης να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την παραχώρηση της έκτασης. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την εξέλιξη ιδιαίτερα θετική και τόνισε ότι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ανοίγει ο δρόμος για το σχολείο που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή του Καρτερού. Στη συνάντηση, το δήμαρχο Ηρακλείου συνόδευσαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας κ.κ. Γιάννης Αναστασάκης και Γιάννης Ρασούλης αντίστοιχα, ενώ παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News