Ηράκλειο

Παρουσία Παυλόπουλου τα εγκαίνια των «Παιδικών Χωριών SOS Κρήτης»

Δεν έχει συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την προηγούμενη επίσκεψη του στην Κρήτη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, βρίσκεται και πάλι στο νησί μας.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στο Ηράκλειο, στις 5:30 το απόγευμα και αναχώρησε απευθείας από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για τη Φοινικιά και συγκεκριμένα για τις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται τα «Παιδικά Χωριά SOS».

Εκεί τον υποδέχτηκε ο τέως πρόεδρος των «Παιδικών Χωριών SOS», κ. Αναστάσιος Βρεττός, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης.

Στις εγκαταστάσεις των «Παιδικών Χωριών SOS» στη Φοινικιά Ηρακλείου βρίσκονται, επίσης, εκπρόσωποι του Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και βουλευτές τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο, είναι πολύ ισχυρές, ενώ η τελετή εγκαινίων πραγματοποιείται από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο. Ενώ, μετά την τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε βράβευση των δωρητών που συνέβαλαν στην ανέγερση και τον εξοπλισμό του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.

Στέγη για 30 παιδιά

Στο Παιδικό Χωριό SOS, στη Φοινικιά Ηρακλείου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 16 παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 11 ετών.

Το Παιδικό Χωριό SOS αποτελείται από τρία σπίτια, ικανά να φιλοξενήσουν έως 30 παιδιά, και ένα κτήριο που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, μία βιβλιοθήκη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διάφορες άλλες δραστηριότητες των παιδιών, ενώ στο κέντρο της έκτασης υπάρχει παιδική χαρά.

Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των παιδιών, τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών.

Η προστασία και φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρεται σε μακρόχρονη, συνεχή και σταθερή βάση. Ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται έως ότου το παιδί, προετοιμασμένο κατάλληλα, ηθικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, είναι ικανό να σταθεί μόνο του στην κοινωνία.

Δείτε τις εγκαταστάσεις των «Παιδικών Χωριών SOS Κρήτης»:

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας από τα «Παιδικά Χωριά SOS Κρήτης»:

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να εγκαινιάζω σήμερα εδώ, στο Ηράκλειο, το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης. Με αυτή τη νέα δομή του, το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» επεκτείνει την εμβληματική δραστηριότητά του -ύστερα από την Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη- στην Κρήτη, προσθέτοντας μιαν ακόμη λαμπρή ψηφίδα στο Πανελληνίως -και όχι μόνο- γνωστό ψηφιδωτό της πολύπλευρης φιλανθρωπικής του δράσης.

Υπενθυμίζω, ότι τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» είναι ειδικώς αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό την προστασία των παιδιών που, για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, στερούνται μονίμως την φροντίδα των φυσικών τους γονέων.

Η προστασία και φροντίδα των παιδιών, που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS -και στις Στέγες Νέων, τις οποίες ιδρύει και λειτουργεί το Σωματείο- προσφέρονται σε μακροχρόνια, συνεχή και σταθερή βάση. Έχει ως αφετηρία την παιδική ηλικία και συνεχίζεται έως ότου το παιδί, με κατάλληλη ηθική, κοινωνική και επαγγελματική προετοιμασία, καθίσταται ικανό να παρέμβει αυτοδυνάμως στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Οφείλω δε να επισημάνω ότι η δραστηριότητα των «Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος» έχει ενταθεί, κυρίως μετά το 2012, συμβάλλοντας καθοριστικώς στην καταπολέμηση των παρενεργειών ιδίως από την δραματική αύξηση των οικογενειών, οι οποίες βιώνουν τον εφιάλτη της φτώχειας και της συνακόλουθης απόγνωσης.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η εδώ παρουσία μου έχει την έννοια της δημόσιας αναγνώρισης της εκ μέρους του Σωματείου σας στήριξης του Κοινωνικού Κράτους σ’ έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα. Και εξηγούμαι:

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 21, ιδίως παρ. 1, του Συντάγματος, η προστασία της Οικογένειας και της Παιδικής Ηλικίας αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση του Κράτους. Αντιστοίχως, οι διατάξεις αυτές καθιερώνουν συγκεκριμένα Κοινωνικά Δικαιώματα υπέρ της Οικογένειας και των Παιδιών. Αυτή η σαφής κατοχύρωση των υποχρεώσεων του Κράτους υπέρ της Οικογένειας και της Παιδικής Ηλικίας έχει ως στόχο την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, δοθέντος ότι η Οικογένεια είναι ο πυρήνας του κοινωνικού συνόλου.

Δυστυχώς, λόγω της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο Τόπος και ο Λαός μας, το Κοινωνικό Κράτος δοκιμάζεται, πρωτίστως διότι το Κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις που του αναλογούν, ακόμη και κατά το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων που αφορούν την Οικογένεια και τα Παιδιά. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Οικογένεια στην Ελλάδα πλήττεται σήμερα από πρωτόγνωρα φαινόμενα –εντελώς ξένα προς την Ελληνική νοοτροπία και παράδοση- γονέων, οι οποίοι φέρονται στα παιδιά σαν ανθρωπόμορφα τέρατα. Βεβαίως μπορεί αυτά τα φαινόμενα ν’ αποτελούν, ευτυχώς, μια μικρή εξαίρεση από τον γενικό κανόνα των Ελλήνων γονέων, πλην όμως είναι ανάγκη να λάβουμε τώρα τ’ απαραίτητα μέτρα ώστε αυτές οι επικίνδυνες εμπειρίες να μην συνεχισθούν και, κυρίως, να μην πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση στην στήριξη της Οικογένειας, του Παιδιού και, συνακόλουθα, του κοινωνικού συνόλου καθώς και της κοινωνικής συνοχής, συμβάλει τα μέγιστα η δράση ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος».

Εκπληρώνω λοιπόν, εκ μέρους της Πολιτείας, οφειλόμενο χρέος ευρισκόμενος μαζί σας και για ν’ αποδώσω αυτό που ανήκει στο Σωματείο σας ως προς την μεγάλη συμβολή του αναφορικά με την Οικογένεια και τα Παιδιά -επομένως, αναφορικά με την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής- αλλά και για να ευχηθώ η δράση του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» να βρει άξιους μιμητές και συνεχιστές.

Σχόλια