Ηράκλειο

Πατούλης - Αυγενάκης για τον «Καλλικράτη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Η 9η κατά σειρά σύσκεψη στο πλαίσιο της δράσης της Νέας Δημοκρατίας έλαβε χώρα παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Γ. Πατούλη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της Νέας Δημοκρατίας με τίτλο «Στο δρόμο για την αλλαγή του Καλλικράτη: Οι προτάσεις της Ν.Δ.».

Στη σύσκεψη που διεξήχθη απόψε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στην αίθουσα Μικρού Θεάτρου, Λ. Πλαστήρα στο Ηράκλειο, με κεντρικούς ομιλητές τον γραμματέα ΠΕ της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης και ο τον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. κ. Τ. Γαϊτάνη.

Ανοικτός διάλογος με στελέχη της Αυτοδιοίκησης

«Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», δήλωσε ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Κρήτης, το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Μαΐου 2018, στο Ηράκλειο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας».

Αναφορικά με την απλή αναλογική ο Γραμματέας ΠΕ της Ν.Δ. επέκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές λέγοντας πως: «Ψήφισαν την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές για να προκαλέσουν ακυβερνησία στη Χώρα και ετοιμάζονται να ψηφίσουν απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να σύρουν και την Αυτοδιοίκηση στο χάος. … Δεν θα τα καταφέρουν όμως. Διότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με το νόμο που ισχύει και θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει αμέσως και το νόμο για τις εθνικές και το νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Σχετικά με το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο toy 2019 ο κ. Αυγενάκης σχολίασε πως: «Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και μόνο ένας βαθιά νοσηρός καιροσκοπισμός θα επέτρεπε ένα τέτοιο σενάριο. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά το προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Ήρθαν με τη θεωρία των παιγνίων και φεύγουν με τη θεωρία του χάους».

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως ο «Κλεισθένης Ι»: «αποτελεί μια κάλπικη μεταρρύθμιση. …Φοβούμαι ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να σας οδηγήσει σε ακυβερνησία, να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. … Χαρακτηριστικό είναι ότι το μείζον θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Κράτους. Λείπει, παντελώς η βούληση για πραγματική Αποκέντρωση και Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ διαφαίνεται και προσπάθεια χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΥΠΕΣ, με την αλλαγή τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ασαφή κριτήρια), τον έλεγχο του Επόπτη Νομιμότητας (ορισμό από τον Υπουργό) και την προσθήκη νέων διατάξεων περί Εποπτείας».

Δριμεία κριτική Γ. Πατούλη

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο αναφέροντας πως «ο “Κλεισθένης Ι” επιχειρεί να “τιθασεύσει” την Αυτοδιοίκηση προωθώντας ένα αναχρονιστικό μοντέλο διοίκησης. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχουμε κάνει τεκμηριωμένες προτάσεις μετά από διαβούλευση στα συνέδρια μας για μία μεταρρύθμιση που θα προωθεί την αποκέντρωση με ταυτόχρονη ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά καμία δεν ελήφθη υπόψιν» και επισήμανε πως «δεν υπάρχει βάση συζήτησης σε ένα νομοσχέδιο που πισωγυρίζει τη χώρα, δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών».

Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τάσος Γαϊτάνης «εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που φέρνει η κυβέρνηση θα επιχειρηθεί ο έλεγχος των Περιφερειών και των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών. Με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπάρξει “ακυβερνησία”», ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος της Ν.Δ. για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση «θα αφορούν την αλλαγή της απλής αναλογικής, κατάργηση του νομοσχεδίου, βραχυπρόθεσμες αλλαγές που αφορούν το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους- Αυτοδιοίκησης, την επανεξέταση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών στην Αυτοδιοίκηση, την δημιουργία ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση Δημόσιας περιουσίας, την μεταφορά των Κέντρων Υγείας στους ΟΤΑ, την αξιολόγηση του προσωπικού, νέα οργανογράμματα και σύστημα κινητικότητας, αλλά και οικονομική ανεξαρτησία ως μακροπρόθεσμος στόχος».

Η εκδήλωση της ΝΔ στο Ηράκλειο αποτέλεσε την ένατη μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη της Πελοποννήσου στην Τρίπολη, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις με στόχο την κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.

Σχολιάζοντας την βούληση της κυβέρνηση να εφαρμοστεί απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, τόνισε πως οι Δήμοι από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία καθώς θα υπάρχει αδυναμία συνεννόησης και συνεργασιών. «Χτίζονται αναποτελεσματικές δομές οι οποίες θα επιδεινώνουν τα προβλήματα των δημοτών μας» σημείωσε.

Σχόλια