Σήμερα η απόφαση στη δίκη με το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Ηράκλειο
Σήμερα η απόφαση στη δίκη με το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που - μεταξύ άλλων - φέρεται να μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανέβει σήμερα, στις 11 το πρωί, στην Έδρα για να εκφωνήσει την απόφαση.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, την περασμένη Τρίτη, η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Είχε προηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση η πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, αντιεισαγγελέα Εφετών Μαρίας Πολιτάκη, η οποία είχε προτείνει την ενοχή - για διάφορα αδικήματα - των 17 από τα συνολικά 21 άτομα που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ήταν “καταπέλτης” για πέντε κατηγορούμενους: Πρόκειται για έναν Σύριο, δύο Αφγανούς και δύο Ιρακινούς, για τους οποίους η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τρία κακουργήματα. Εξάλλου, η κ. Πολιτάκη πρότεινε να απαλλαχθούν πλήρως τέσσερις από τους 21 κατηγορούμενους. Πρόκειται για δύο Αφγανούς, έναν Σύριο και μία γυναίκα από τη Βουλγαρία, οι οποίοι - σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση - πρέπει να κηρυχθούν αθώοι.

Επίσης, η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή και των έξι Κρητικών - μεταξύ των οποίων κι ένας πρώην αστυνομικός - που δικάζονται. Ωστόσο, για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους πρότεινε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, που είναι κακουργηματικές.

Συγκεκριμένα, η κ. Πολιτάκη πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (ένας Σύριος, δύο Αφγανοί και δύο Ιρακινοί). Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι τρεις πρώτοι διηύθυναν την οργάνωση, ενώ οι δύο Ιρακινοί ήταν μέλη της. Εξάλλου, η εισαγγελέας πρότεινε οι πέντε αυτοί κατηγορούμενοι να κηρυχθούν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη πράξη συνιστά κακούργημα.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως, οι “5” πρέπει να καταδικαστούν και για την κακουργηματική πράξη της «μεταφοράς από το εξωτερικό και παραλαβής από σημείο εισόδου, με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε., πολιτών τρίτων χωρών». Εκτός πάντως από τους “5”, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι, είτε για την πράξη της μεταφοράς, είτε για απλή συνέργεια στη μεταφορά, 12 ακόμη άτομα. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι έξι Κρητικοί κατηγορούμενοι.

Επισημαίνεται ότι η εισαγγελέας πρότεινε στην Έδρα να μετατραπεί η κατηγορία περί πλαστογραφίας σε χρήση πλαστού εγγράφου. Εξάλλου, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για την εν λόγω πράξη οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι. Επίσης, η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας περί εκβίασης σε παράνομη βία.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εισαγγελική πρόταση περιλάμβανε την απαλλαγή όλων όσων κατηγορούνταν για οπλοχρησία από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τέλος, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση ενός εκ των Κρητικών αναφορικά με την κατηγορία της κλοπής όπλου που του είχε αποδοθεί.

Έφοδος σε Τσούτσουρα και Δεμάτι

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2017, μετά την “έφοδο” των διωκτικών Αρχών σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βιάννου. Εκεί είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες - μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά - να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων που δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είναι αλλοδαποί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για υπηκόους Αφγανιστάν, Συρίας, Ιράκ, αλλά και Βουλγαρίας. Εντούτοις, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και έξι Κρητικοί.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι 17 κατηγορούμενοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News