Κινεζικό ενδιαφέρον για θεματικό πάρκο 50 στρεμμάτων

Ηράκλειο
Κινεζικό ενδιαφέρον για θεματικό πάρκο 50 στρεμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχέδια αφορούν μεγάλη έκταση άνω των 50 στρεμμάτων που σήμερα ρημάζει ενώ τίθεται και ένας βασικός όρος.

Άκρως “ζωηρό” παραμένει το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χώρο της παλιάς πανεπιστημιούπολης επί της λεωφόρου Κνωσού... Οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μήνες σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη δημιουργία ενός πολυσύνθετου θεματικού πάρκου (τουριστικού, πολιτιστικού και εκθεσιακού χαρακτήρα) στην περιοχή που θα συνδέεται με τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ενημέρωσαν μάλιστα από κοντά προ ημερών τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για το επενδυτικό σχέδιο...

Ο υπουργός εμφανίστηκε καταρχήν θετικός, όπως έχουν εκφραστεί θετικά και η Περιφέρεια Κρήτης και ο ιδιοκτήτης του χώρου, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Βεβαίως ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για να μπορέσει κανείς να μιλήσει για ένα κλεισμένο “deal”. Όμως, όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, υπάρχει θετικό κλίμα για τους εξής λόγους: Οι συγκεκριμένοι Κινέζοι επενδυτές διαθέτουν ειδικό βάρος και σοβαρότητα. Αυτό που προωθείται είναι μια επένδυση η οποία συνάδει με την περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η υπό συζητήσεις συμφωνία επιφυλάσσει - εφόσον βεβαίως πει το “ναι” η Σύγκλητος, δεν προκύψουν νομικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια και πραγματοποιηθεί τελικά η επένδυση - οφέλη για την περιοχή, το Πανεπιστήμιο και τη φοιτητική κοινότητα, αφού, πέραν της ανάδειξης των εγκαταστάσεων που σήμερα ρημάζουν, βασικός όρος για τη συμφωνία είναι η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών!

Ας τα δούμε αναλυτικά... Μετά την προ μηνών επίσκεψή τους στο Ηράκλειο και τις συναντήσεις που είχαν με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Κινέζοι επενδυτές που φιλοδοξούν να επενδύσουν στο χώρο της πρώην πανεπιστημιούπολης της Κνωσού (εκεί που σχεδίαζε παλαιότερα δική της επένδυση με τη δημιουργία μινωικού πάρκου και η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, αλλά δεν προχώρησε η υπόθεση) αποφάσισαν να απευθυνθούν και σε κεντρικό επίπεδο.

Όπως λοιπόν έγινε γνωστό, και μας επιβεβαίωσε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της επενδύτριας κινεζικής εταιρείας Shanghai Andersen Paradise Co, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την προγραμματισμένη επένδυση που αφορά στη δημιουργία του πολιτιστικού-τουριστικού θεματικού πάρκου-εκθεσιακού χώρου στην Κρήτη. Επ’ ευκαιρία αντάλλαξαν απόψεις για επενδυτικές δυνατότητες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας και ιδιαίτερα για τις προοπτικές στο πεδίο των εξαγωγών.

Θεματικό πάρκο 50 στρεμμάτων

Στο επενδυτικό “στόχαστρο” των Κινέζων έχει μπει όλος ο χώρος των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της λεωφόρου Κνωσού. Μιλάμε για μια μεγάλη έκταση άνω των 50 στρεμμάτων, όπου οι οικοδομημένοι χώροι, μάλιστα, ξεπερνούν τα 30 στρέμματα.

Οι επενδυτές έχουν κατά νου τη δημιουργία ενός σύνθετου θεματικού πάρκου που θα καλύπτει τους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, με εκθεσιακές επίσης υποδομές και με εξειδικευμένη τεχνολογία που θα προσφέρει στους επισκέπτες του πάρκου μια διασύνδεση με τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Αυτός, όπως εξήγησε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι ο κεντρικός πυρήνας των κινεζικών σχεδίων, τα οποία όμως και η πλευρά του Πανεπιστημίου περιμένει να δει σε πιο αναλυτικό περιεχόμενο...

Πρέπει να φτιάξουν νέες φοιτητικές εστίες στις Βούτες

«Είναι μια διαδικασία που τρέχει, είναι σε εξέλιξη... Έχουν γίνει συζητήσεις. Είχαν έρθει προ μηνών εδώ εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας και συζητήσαμε σε καλή βάση. Και η Περιφέρεια Κρήτης βλέπει θετικά την όλη ιδέα της επένδυσης του θεματικού πάρκου. Πράγματι, τις προάλλες οι επενδυτές έκαναν ενημέρωση στον υπουργό Επικρατείας. Και είναι σημαντικό ότι και κεντρικά η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί και έχει θετική καταρχήν ματιά», ανέφερε στην εφημερίδα  ο Οδυσσέας Ζώρας και σημείωσε ακόμα: «Από εκεί και πέρα, βεβαίως, είναι ακόμα νωρίς. Περιμένουμε, ελπίζω σύντομα, τους επενδυτές να έρθουν εδώ και να μας παρουσιάσουν πιο αναλυτικά το σχεδιασμό που έχουν καταρτίσει. Καταλαβαίνετε ότι ως Πανεπιστήμιο Κρήτης, και δεδομένου ότι είναι δίπλα η Κνωσός, βάζουμε ψηλά τον πήχη και θέτουμε υψηλές προδιαγραφές για το λειτουργικό, αρχιτεκτονικό και αισθητικό κομμάτι της επένδυσης. Θα πρέπει να δούμε και το οικονομικό κομμάτι και τα οφέλη. Ένας δεδομένος βεβαίως όρος είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει, προτού φτιάξουν το πάρκο, να φτιάξουν νέες φοιτητικές εστίες στις Βούτες, που θα δώσουν μεγάλη “ανάσα” στη φοιτητική μας κοινότητα. Θα πρέπει να δούμε - και αυτό ήδη διερευνάται - και το νομικό κομμάτι της συμφωνίας, η οποία, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, δεν αφορά σε πώληση της μεγάλης έκτασης, αλλά σε κάποια μορφή παραχώρησης ή ενοικίασης της».

«Υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα μέχρι να πάει το θέμα για έγκριση στη Σύγκλητο.

Διότι η Σύγκλητος είναι αυτή που θα λάβει την απόφαση. Εμείς ως πρυτανική Αρχή έχουμε απλώς εξουσιοδοτηθεί από τη Σύγκλητο για τις σχετικές συζητήσεις και τους πρώτους χειρισμούς. Πάντως, αυτή τη στιγμή η κινεζική εταιρεία είναι ο μοναδικός εμφανιζόμενος σοβαρός επενδυτής. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι. Οι Κινέζοι δείχνουν μια σοβαρότητα, μεθοδικότητα και έχουν και να επιδείξουν ανάλογες επενδύσεις στη Δανία και σε άλλες χώρες», κατέληξε ο κ. Ζώρας...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News