«Πυρετός» στα συνδικάτα για την απεργία της Τετάρτης

Ηράκλειο
«Πυρετός» στα συνδικάτα για την απεργία της Τετάρτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μαζική συγκέντρωση στις 8 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 30 Μαΐου, ημέρα πανεθνικής δράσης και 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προχωρούν οι φορείς του Ηρακλείου, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και προγραμματίζουν δυναμικές δράσεις ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία και την υπερφορολόγηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τους φορείς του νομού, επισημάνθηκε ότι η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε βαθιά παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία, με θύματα όχι μόνο τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και τους ευάλωτους πολίτες.

Παράλληλα, οι παρευρεθέντες στη σύσκεψη τόνισαν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ενώσουν τις φωνές τους και με συντονισμένες ενέργειες να αντιδράσουν στα μέτρα που αποτελούν την “ταφόπλακα” για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο της πανεθνικής ημέρας δράσης, οι φορείς του νομού συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα-επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα που θα αφορά το νομό Ηρακλείου, ώστε οι προσπάθειες και οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα μέτρα λιτότητας, στη φορολογία και στις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να μη σταματήσουν την 30ή Μαΐου, ημέρα πανεθνικής δράσης, αλλά να συνεχιστούν μέχρι ότου η κυβέρνηση να καταλάβει ότι το “ποτήρι” για την ελληνική κοινωνία “ξεχείλισε” και η υπομονή των πολιτών έχει τελειώσει.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, πρέπει όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδίσουν οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού, αυτό όμως απαιτεί την κινητοποίηση όλων των εκπροσώπων των φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ηρακλείου.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση των φορέων του νομού ήταν η μαζική στήριξη και συμμετοχή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Κνωσού, έξω από την εφορία Ηρακλείου, στις 8 το πρωί, και θα ακολουθήσει συναυλία διαμαρτυρίας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι ένστολων, εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, εκπρόσωποι από τους χώρους της υγείας, της ΑΔΕΔΥ και των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, το προεδρείο του ΕΚΗ, o Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, καθώς και εκπρόσωποι των πολυτέκνων και των τριτέκνων.

Η αντίδραση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, που για τις 10 το πρωί της 30ης Μαΐου διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, εξέδωσε καταγγελία σε βάρος του ΕΚΗ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ανάμεσα στους φορείς αυτής της “συμμαχίας” είναι οι εκφραστές των συμφερόντων των βιομηχάνων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ. και σε Μαλάδες-Φοινικιά, πλειοψηφία ΟΕΒΕΝΗ) και των μεγαλεμπόρων (πλειοψηφίες σε Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και σε ΟΕΣΚ), καθώς και επιστημονικοί φορείς και τα Επιμελητήρια που αποτελούν γρανάζι προώθησης της πολιτικής της κυβέρνησης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι θυμήθηκαν τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες αφού ψηφίστηκαν τα μέτρα του Γενάρη, αφού δόθηκαν κλαδικές μάχες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την ίδια ώρα που τις σνόμπαραν σαν ξεπερασμένες μορφές πάλης. Αυτές είναι οι δυνάμεις που επιχείρησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για να περάσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και του τρίτου μνημονίου, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φορο-ληστεία, οι απολύσεις και ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας».

Ανάλογη ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. «Την αδιαφορία τους για τα προβλήματά μας την αποδεικνύει το γεγονός ότι θυμήθηκαν τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες αφού ψηφίστηκαν τα μέτρα τον Ιανουάριο, την αποδεικνύει το γεγονός ότι προσπάθησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για να περάσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και του τρίτου μνημονίου, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φορο-ληστεία, οι απολύσεις κι ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας και τώρα έρχονται να μας μιλήσουν για ημέρες δράσης και φιέστες.

Η πιο τρανταχτή απόδειξη όμως, συνάδελφοι, ότι η συμμαχία τους ήρθε να σκάψει το λάκκο των δικών μας δικαιωμάτων για να εξυπηρετήσει τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια είναι το ποιοι την απαρτίζουν. Πολύτιμος “σύμμαχος” του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, η πλειοψηφία της οποίας εισηγούταν πριν μία εβδομάδα μαζί με την Περιφέρεια τη διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ, έτοιμη να κάνε κόλαση τις ζωές τις δικές μας και της οικογένειάς μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση.

Οι ναυτεργάτες

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι στις 30 Μαΐου θα συμμετάσχουν στην απεργία και οι ναυτεργάτες, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η απεργία θα ξεκινήσει ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί στις 12 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ έχει ως εξής: «Η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, οι φημολογούμενες νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και οι νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στις εφάπαξ παροχές, τόσο στους αξιωματικούς όσο και στα κατώτερα πληρώματα, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας και η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News