Ο απίστευτος λόγος που το νεκροταφείο «πνίγεται» στα σκουπίδια

Ηράκλειο
Ο απίστευτος λόγος που το νεκροταφείο «πνίγεται» στα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες εγκατάλειψης στο κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού

«Παραδομένο» στην τύχη του χαρακτηρίζουν το κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, λόγω των σκουπιδιών που παραπέμπουν σε εικόνες εγκατάλειψης.

«Εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο» το κοιμητήριο της νέας Αλικαρνασσού

Αγανακτισμένη πολίτης επικοινώνησε με το neakriti.gr αναφέροντας ότι, περίπου, τον τελευταίο μήνα, η κατάσταση στο κοιμητήριο της Νέας Αλικαρνασσού είναι «τραγική», όπως σχολίασε, για όλους όσοι επισκέπτονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν «φύγει» πια από τη ζωή.

Ο λόγος είναι τα σκουπίδια τα οποία, όπως ανέφερε η ίδια, έχουν «ξεχειλίσει» από τους κάδους, με την εικόνα του κοιμητηρίου να «πλαισιώνουν» και τα ξερόχορτα που βρίσκονται γύρω από τους τάφους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη δημότη, η κατάσταση είναι ίδια και περιμετρικά, στον εξωτερικό χώρο, του κοιμητηρίου.

Όπως τόνισε η δημότης του Ηρακλείου, η κατάσταση αυτή θυμίζει «εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο», την ώρα που - όπως ανέφερε η ίδια - οι συγγενείς των εκλιπόντων πληρώνουν τέλη, ύψους 15 ευρώ το χρόνο για την καθαριότητα και τη γενική εικόνα του κοιμητηρίου.

Προσπάθεια για εξεύρεση της βέλτιστης λύσης

Έπειτα από επικοινωνία που είχε το neakriti.gr με τον αρμόδιο για τα ζητήματα των κοιμητηρίων του Δήμου Ηρακλείου και Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιώργο Καραντινό, ο Δήμος είναι ενήμερος για την κατάσταση του κοιμητηρίου, με τις συσκέψεις για τη γενική βελτίωση της εικόνας του να είναι συχνές.

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Καραντινός, αρμόδια για το συγκεκριμένο κοιμητήριο είναι η τοπική κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού, η οποί από κοινού με το Δήμο, προσπαθεί να βρει άμεση και σαφή λύση.

Πάντως, ο κ. Καραντινός, σχολίασε ότι, πράγματι, τον τελευταίο μήνα υπάρχει πρόβλημα στον τομέα της καθαριότητας σε ολόκληρη την πόλη του Ηρακλείου, εξαιτίας της σύγχυσης που υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα αναφορικά με τις συμβάσεις των εργαζομένων της καθαριότητας.

Πήρε σύνταξη ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος για την καθαριότητα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας της Νέας Αλικαρνασσού, κ. Γιώργο Χναρά, το έργο που ανέλαβε πριν από 4 χρόνια η Τοπική Κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού, αναφορικά με το κοιμητήριο της περιοχής, είναι αρκετά δύσκολο, καθώς το συγκεκριμένο νεκροταφείο αποτελεί το μόνο - στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηρακλείου - το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητα της τοπικής κοινότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χναράς, μιλώντας στο neakriti.gr, πριν από - περίπου -  ένα χρόνο, ο υπάλληλος ο οποίος ήταν αρμόδιος για την καθαριότητα και την, εν γένει, εικόνα του κοιμητηρίου, συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα η θέση αυτή να μείνει ακάλυπτη, μιας και η τοπική κοινότητα δεν έχει τη δικαιοδοσία να πραγματοποιήσει, εκ νέου, κάποια πρόσληψη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας της Νέας Αλικαρνασσού, κ. Γιώργο Χναρά: «Σαν τοπική κοινότητα προσπαθούμε για το καλύτερο για την εικόνα και την καθαριότητα του κοιμητηρίου. Στην προσπάθειά μας αυτή μας βοηθά τόσο ο Δήμος Ηρακλείου και ειδικότερα το Τμήμα Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, όσο και η κ. Άννα Τσικαλάκη, η οποία μάλιστα μας στέλνει υπαλλήλους που αναλαμβάνουν την καθαριότητα του κοιμητηρίου αρκετά συχνά.»

Οι κάδοι που κάνουν… φτερά

Αναφορικά με την ύπαρξη κάδων εντός του κοιμητηρίου, κάδοι, οι οποίοι - όπως φαίνονται και στις σχετικές φωτογραφίες - έχουν, στην κυριολεξία, «ξεχειλίσει» από σκουπίδια, στην πραγματικότητα… δε θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί! Αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Χναράς, οι μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων πρέπει να βρίσκονται έξω από το κοιμητήριο ούτως ώστε να μπορούν οι οδοκαθαριστές να τους αδειάζουν (καθώς το κοιμητήριο είναι κλειδωμένο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν δηλαδή γίνεται - συνήθως - η αποκομιδή των σκουπιδιών) και στη θέση τους, για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νεκροταφείου, τοποθετήθηκαν μικρότεροι, πλαστικοί κάδοι.

Παρόλα αυτά και για λόγο τον οποίο αγνοεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος, οι μεγάλοι κάδοι τοποθετήθηκαν ξανά μέσα στο κοιμητήριο, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αναφορικά με τα τέλη του ύψους των 15 ευρώ, τα οποία η πολίτης ανέφερε ότι καλούνται να πληρώνουν για τους τάφους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο κ. Χναράς δήλωσε ότι, δεν είναι στην αρμοδιότητα της τοπικής κοινότητας της Νέας Αλικαρνασσού να διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα τέλη.

Περισσότερες φωτογραφίες:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News