Εντυπωσιακό αφιέρωμα του Euronews σε ερευνητή του ΙΤΕ

Ηράκλειο
Εντυπωσιακό αφιέρωμα του Euronews σε ερευνητή του ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφιέρωμα στο ΙΤΕ και στον ερευνητή Δρ. Μανώλη Στρατάκη έκανε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Euronews.

Μέσα από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών το Euronews παρουσιάζει το πρόγραμμα LiNaBioFluid (Horizon2020) που συντονίζεται από τον Ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δρ. Μανώλη Στρατάκη.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η ανάπτυξη τεχνικών βιομιμητικής κατεργασίας υλικών με Λέιζερ για την κατασκευή επιφανειών βασιζόμενων στη μίμηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των φυσικών επιφανειών, όπως αυτά προσδίδονται από τη φύση. Η μελέτη και η προσομοίωση βιολογικών συστημάτων με επιθυμητές ιδιότητες είναι ευρέως γνωστές ως βιομιμητική.

Τα βιολογικά συστήματα έχουν συλλάβει, μέσα στα σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής, μοναδικές λύσεις για σύνθετα προβλήματα. Οι λύσεις αυτές τα καθιστούν έξυπνα, ενεργειακά αποδοτικά, ευέλικτα, προσαρμόσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον και πολυλειτουργικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοντέλα έμπνευσης για συνθετικά παραδείγματα.

H Ερευνητική Ομάδα του Δρ. Στρατάκη συντονίζει μια σύμπραξη ερευνητικών φορέων που αποτελείται από δύο πανεπιστημιακούς εταίρους, το Τμήμα Φυσικής του Αυστριακού Πανεπιστήμιου Johannes Kepler και το τμήμα Εμβιομηχανικής του Γερμανικού Πανεπιστημίου του Άαχεν, καθώς και από τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα, εκτός του ΙΤΕ, το Institute for Production Technology IPT του Fraunhofer και το Federal Institute for Materials Research and Testing από τη Γερμανία και το Ισπανικό Spanish National Research Council.

Στη σύμπραξη ανήκει, επίσης, μια Αυστριακή εταιρία κατασκευής μικρομηχανικών συστημάτων και επιστρώσεων υψηλής τεχνολογίας (High-Tech Coatings GmbH).

Η ερευνητική προσπάθεια της ομάδας αποσκοπεί στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών κατεργασίας Λέιζερ για την ανάπτυξη επιφανειών που μιμούνται αφενός τις θαυμαστές ιδιότητες συγκομιδής, μεταφοράς, και καθοδήγησης υγρών, ιδιότητες που εμφανίζουν τα εξωτερικά στρώματα των κελύφων σπάνιων υδρόβιων ερπετών (ενδεικτικά το είδος Dysodius magnus)· αφετέρου εμφανίζουν και εξαιρετικές ιδιότητες αντίστασης στη φθορά και τριβή που χαρακτηρίζουν τα κελύφη σπάνιων σκαθαριών (ενδεικτικά το είδος Phrynosoma cornutum).

Μπορείτε να δείτε το βίντεο πατώντας εδώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News