Ηράκλειο

Tην Παρασκευή η απόφαση για το κύκλωμα μεταναστών

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που - μεταξύ άλλων - φέρεται να μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την επίμαχη υπόθεση, η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των συνολικά 21 κατηγορουμένων.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων, η Έδρα διέκοψε τη δίκη, η οποία –όπως ανακοινώθηκε- θα συνεχιστεί την Παρασκευή 25 Μαίου.

Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα ξεκινήσει η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, κατά την οποία θα εκφωνηθεί η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας της Έδρας, αντιεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, Μαρία Πολιτάκη, σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, είχε προτείνει την ενοχή -για διάφορα αδικήματα- των 17 από τα συνολικά 21 άτομα που κάθονται στο εδώλιο.

Ειδικότερα, η Εισαγγελέας ήταν «καταπέλτης» για πέντε κατηγορούμενους. Πρόκειται για έναν Σύριο, δύο Αφγανούς και δύο Ιρακινούς, για τους οποίους η Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τρία κακουργήματα. Εξάλλου, η κ. Πολιτάκη πρότεινε να απαλλαχθούν πλήρως τέσσερις από τους 21 κατηγορούμενους.

Πρόκειται για δύο Αφγανούς, έναν Σύριο και μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, οι οποίοι -σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση- πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή και των έξι Κρητικών -μεταξύ των οποίων κι ένας πρώην αστυνομικός- που δικάζονται. Ωστόσο, για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, η Εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, που είναι κακουργηματικές.

Συγκεκριμένα, η κ. Πολιτάκη πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (ένας Σύριος, δύο Αφγανοί και δύο Ιρακινοί). Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, οι τρεις πρώτοι διηύθυναν την οργάνωση, ενώ οι δύο Ιρακινοί ήταν μέλη της.

Εξάλλου, η Εισαγγελέας πρότεινε οι πέντε αυτοί κατηγορούμενοι να κηρυχθούν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη πράξη συνιστά κακούργημα.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως οι «5» πρέπει να καταδικαστούν και για την κακουργηματική πράξη της «μεταφοράς από το εξωτερικό και παραλαβής από σημείο εισόδου με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε. πολιτών τρίτων χωρών».

Εκτός πάντως από τους «5», η Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι είτε για την πράξη της μεταφοράς, είτε για απλή συνέργεια στη μεταφορά, 12 ακόμη άτομα. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι έξι Κρητικοί κατηγορούμενοι.

Από εκεί και πέρα, η κ. Πολιτάκη πρότεινε στην Έδρα να μετατραπεί η κατηγορία περί πλαστογραφίας σε χρήση πλαστού εγγράφου. Εξάλλου, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για την εν λόγω πράξη οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι. Επίσης, η Εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας περί εκβίασης σε παράνομη βία.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εισαγγελική πρόταση περιλάμβανε την απαλλαγή όλων όσων κατηγορούνταν για οπλοχρησία από τη συγκεκριμένη κατηγορία. Τέλος, η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση ενός εκ των Κρητικών αναφορικά με την κατηγορία της κλοπής όπλου που του είχε αποδοθεί.

Σχόλια