Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο οι συζητήσεις περί εκπαίδευσης μεταξύ Γερμανού Πρέσβη και Μπαξεβανάκη

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μαζί με τον Πρέσβη της Γερμανίας, κ. Γενς Πλέτνερ.

Από τις 10:30 το πρωί ξεκίνησαν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις των δύο πολιτικών, αναφορικά με την εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας.

Αρχικά, ο Υφυπουργός Παιδείας και ο Γερμανός Πρέσβης συνομίλησαν με τη Διοικητική Επιτροπή και τα στελέχη των Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την επέκταση της συνεργασίας για τη μαθητεία και τη Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ενώ, περίπου στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Μπαξεβανάκης πραγματοποίησε συνάντηση με εκπαιδευτικούς φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης της Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης.

Στόχος των συγκεκριμένων συνομιλιών είναι οι πιθανές συνέργειες και συνεργασίες με τη σύζευξη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μαθητείας), του συστήματος αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης, αλλά και του προγράμματος διετούς φοίτησης ΑΕΙ.

Την ίδια ώρα, ο Πρέσβης της Γερμανίας κ. Γενς Πλέτνερ είχε παράλληλη συνάντηση εργασίας με παραγωγικούς φορείς και εκείνος στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου συναντήθηκε με παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς και συνομίλησαν τόσο για εκπαιδευτικά, όσο και για άλλα θέματα.

Αργότερα, και ο κ. Μπαξεβανάκης πραγματοποίησε συνάντηση με παραγωγικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Κρήτης, αναφορικά με τη μαθητεία και άλλα εκπαιδευτικά, και όχι μόνο, ζητήματα.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη:

«Οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των αγροδιατροφικών προϊόντων και της μαθητείας/ επαγγελματικής κατάρτισης αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων του Γερμανού Πρέσβη, κ. Γενς Πλέτνερ, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, όπως επίσης και με τους επιχειρηματίες - εκπροσώπους Τοπικών Φορέων.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο Γερμανός Πρέσβης επεσήμανε την αναγκαιότητα να επεκταθεί η τουριστική περίοδος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως επίσης και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχουν διάφορα είδη εξειδικευμένου τουρισμού (π.χ. θρησκευτικός, περιπατητικός κ.α.) τα οποία ξεφεύγουν από το στερεότυπο ήλιος – θάλασσα – άμμος.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στη μαθητεία / επαγγελματική κατάρτιση καθώς ο κ. Πλέτνερ ανέφερε το διττό σχήμα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στη Γερμανία, στο οποίο ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια. Ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος όταν πληροφορήθηκε τόσο τις πρωτοβουλίες του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στον τομέα της μαθητείας καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει αναλάβει να υλοποιήσει πρόγραμμα μαθητείας το οποίο περιλαμβάνει παράλληλα μαθήματα θεωρίας και εξάσκηση – εργασία των ενδιαφερομένων σε επιχειρήσεις.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα συζήτησης ήταν αυτό της διοργάνωσης της Ετήσιας Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης από τον Δήμο Χερσονήσου το 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γερμανός Πρέσβης τόνισε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς που προάγουν την συνεργασία των δύο χωρών.

Σχετικά με την προώθηση του Ελληνικού ελαιολάδου, ο κ. Πλέτνερ, ανέφερε ότι παρά τη δυναμική παρουσία των εξαγωγέων στα σημαντικά εκθεσιακά γεγονότα στη Γερμανία, τα Ελληνικά ελαιόλαδα θα πρέπει να παρουσιάζονται πιο οργανωμένα και συλλογικά».

Σχόλια