Ηράκλειο

Ομόφωνα «ναι» από το δημοτικό συμβούλιο για το πάρκο Γεωργιάδη

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και αντιπαραθέσεις, απουσία άλλωστε και των αυτοπροσδιοριζόμενων φυλών του πάρκου που τελικά δεν έδωσαν το ''παρών'' στη συνεδρίαση, πέρασε απόψε από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για το πάρκο Γεωργιάδη.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το πόρισμα, με τη προσθήκη ωστόσο επισημάνσεων-προτάσεων που κατέθεσε η δημοτική παράταξη των Ενεργών Πολιτών , και σκιαγραφούν ένα προβληματισμό απέναντι στην εργολαβία της ανάπλασης και στην επίβλεψη της εφαρμογής του πορίσματος.

Το πόρισμα παρουσίασε εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής η δασολόγος και Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Με βάση τα όσα σκιαγράφησε η κ. Κοζυράκη, το πόρισμα δίνει βάρος στον πολυσχιδή χαρακτήρα του εμβληματικού πάρκου και στην ανάγκη να μην υπάρξουν ούτε εκριζώσεις δένδρων ούτε κλαδεύσεις παρά μόνο στα ξερά κλαδιά των δέντρων.

Βάρος ακόμα δίνεται στον αρχαιολογικής αξίας χαρακτήρα του Πάρκου, που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προέκταση και ενιαία του Ενετικού Τείχους.

Επίσης, προβλέπεται λειτουργία αναψυκτηρίου αλλά με ορισμένους περιορισμούς και η αξιοποίηση στο έπακρο του πηγαδιού που υπάρχει στο πάρκο.

Σε αιχμηρό πολιτικό τόνο κινήθηκε στη τοποθέτηση του ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός, ο οποίος τόνισε ότι το πόρισμα αυτό καθεαυτό δικαιώνει τις ανησυχίες και αντιδράσεις που υπήρξαν απέναντι στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Δημοτική αρχή, όπως σημείωσε με νόημα, η οποία κατόπιν των πιέσεων και των αντιδράσεων, άλλαξε προς το καλύτερο τον αρχικό της σχεδιασμό για την ανάπλαση.

Σχόλια