default-image

Γενοκτονία Ποντίων: Σκοτεινή σελίδα με χιλιάδες νεκρούς

Ηράκλειο
Γενοκτονία Ποντίων: Σκοτεινή σελίδα με χιλιάδες νεκρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως μία «από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης την Γενοκτονία των Ποντίων.

Στις 19 Μαΐου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί να τιμάται η επέτειος με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε συγκεκριμένα «η 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, θυσία στο βωμό του σοβινισμού και της μισαλλοδοξίας. 

Υποκλινόμαστε στη μνήμη των θυμάτων, αλλά δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από τις ευθύνες των θυτών.

Δεν ξεχνούμε τη βία και τις φρικαλεότητες, όχι με στόχο τη διαιώνιση του μίσους, αλλά την ενδυνάμωση της συνεργασίας και του κοινού αγώνα για την προάσπιση των αξιών της ειρήνης και της καλής γειτονίας των λαών.

Χρέος όλων είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Τη μνήμη αυτών των Ελλήνων τιμούμε σήμερα και στους απογόνους τους δηλώνουμε ότι οι πατρίδες αυτές δεν ξεχνιούνται.  Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και ταυτότητας».

Λαμπρινός: Βίαιος εκριζωμός από τις πατρογονικές εστίες

Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Ηρακλείου θυμάται και τιμά την επέτειο αναφερόμενος στις «ωμότητες της Γενοκτονίας» και τους «χιλιάδες νεκρούς».

Αναλυτικά ο κ. Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε τα εξής: «ο Ποντιακός Ελληνισμός με την τρισχιλιόχρονη παρουσία στις πατρογονικές του εστίες, υπέστη, τον 20ό αιώνα, τις συνέπειες του βίαιου εκριζωμού, μέσα σε ένα ευρύτερο σχέδιο της Τουρκικής πολιτικής για αφανισμό κάθε άλλης εθνότητας στην γεωγραφική περιοχή δράσεως των δυνάμεων του Κεμάλ (κατά τα έτη, κυρίως, 1919-1923).

Οι ωμότητες της Γενοκτονίας αυτής, με τους χιλιάδες νεκρούς, τις, επί δεκαετίες, δραματικές συνθήκες ζωής, για όσους επέζησαν, αποτελούν πάντα μια ανοιχτή πληγή στην ιστορική μας Μνήμη.

Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσεως των αξιών, κι επικίνδυνων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων από τα γειτονικά μας κράτη, είναι αναγκαία η γνώση και η αυτοσυνειδησία της πορείας μας ως λαού μέσα στον χρόνο: με τα επιτεύγματα, τα σφάλματα, και τις εθνικές καταστροφές που βιώσαμε. Η επίγνωση αυτή, διαμορφώνει τα όρια της ευθύνης μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας

Τιμούμε την Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός πρέπει να λειτουργεί πάντα διδακτικά για μας: ως κίνητρο ομοψυχίας και συνένωσης δυνάμεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News