Ηράκλειο

Τα έχουν «βρει μπαστούνια» με τη δημοπράτηση του φονικού κόμβου

Η δημοπράτηση των κόμβων μετατέθηκε από τα τέλη Μαΐου για τις 15 Ιουνίου, καθώς το υπουργείο δεν... είναι ακόμα έτοιμο!

Μάης ήταν και πάει, για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας! Δεν προλάβαμε να γράψουμε τις προάλλες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών αναφορικά με τα δύο έργα που είχε εξαγγείλει προς δημοπράτηση μέσα στον Μάιο ο Χρήστος Σπίρτζης, δηλαδή τον ΒΟΑΚ και τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας και της Αχλάδας, και να που, όπως φαίνεται, έρχεται η επιβεβαίωση...

Ήδη, με βάση την ενημέρωση που είχε και έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, η δημοπράτηση των κόμβων μετατέθηκε από τα τέλη Μαΐου για τις 15 Ιουνίου, καθώς το υπουργείο δεν είναι ακόμα έτοιμο!

Για το έργο του ΒΟΑΚ, όπου επίσης πέρασε το χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει εδώ από το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” ο υπουργός, για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, δεν έχει “κλειδώσει” ημερομηνία δημοπράτησης. “Κλείδωσε” όμως - σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Σωκράτη Βαρδάκη - η εξ αναβολής νέα κάθοδος του υπουργού.


Ο κ. Σπίρτζης ήταν αρχικά να κατέβει για τον ΒΟΑΚ, τους κόμβους και τα άλλα μεγάλα έργα στις 17 Μαΐου, δηλαδή χθες. Όπως είχαμε γράψει, η κάθοδος είχε αναβληθεί σε άγνωστη ημερομηνία, η οποία τελικά ορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 24 Μαΐου.

Η επίσκεψη Βαρδάκη στο υπουργείο

Και οι δύο ειδήσεις βγήκαν στην ενημέρωση που είχε διά ζώσης τις προάλλες ο Σωκράτης Βαρδάκης επισκεπτόμενος το υπουργείο Υποδομών.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Βαρδάκης, επισκέφτηκε το υπουργείο όντας ανήσυχος για το έργο των κόμβων της Αγίας Πελαγίας, αφού και στα δικά του αφτιά είχαν φτάσει οι πληροφορίες που μεταφέραμε κι εμείς στο πρόσφατο αναλυτικό μας ρεπορτάζ. Πως δηλαδή τα έχουν “βρει μπαστούνια” στο υπουργείο επί των διαδικασιών ολοκλήρωσης των τευχών δημοπράτησης για τους κόμβους (όπως και για τον ΒΟΑΚ). Ο βουλευτής αναζήτησε αρχικά τον ίδιο τον υπουργό. Δεν κατέστη δυνατό να τον βρει διότι ήταν “πνιγμένος” με τους εκπροσώπους των Θεσμών.


Αναζήτησε λοιπόν ο κ. Βαρδάκης την άκρη για το τι μέλλει γενέσθαι με τους κόμβους σε γραμματείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες. Τελικά η ενημέρωση που έλαβε από κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη είναι ότι οι κόμβοι της Αγίας Πελαγίας, που περιμένουμε τόσα χρόνια, έχοντας βαρεθεί να βλέπουμε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στα σημεία- “καρμανιόλα” αυτά επί του ΒΟΑΚ, θα δημοπρατηθούν στις 15 Ιουνίου.


Εκεί, κατά την ίδια επίσκεψη και τις επαφές που είχε στο υπουργείο, ο Σωκράτης Βαρδάκης ενημερώθηκε πως η αναβληθείσα για χθες κάθοδος του κ. Σπίρτζη έχει μετατεθεί για την ερχόμενη Πέμπτη. Δεν πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση, αλλά για ενημέρωση που είχε ο Σωκράτης Βαρδάκης και μας μετέφερε και εδώ στη “Νέα Κρήτη”.
Την ερχόμενη Πέμπτη λοιπόν ο Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να κατέβει στο Ηράκλειο και να παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα για τον ΒΟΑΚ, τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας, το νέο αεροδρόμιο Καστελίου και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα υποδομών.
Βεβαίως κατά την προ ημερών παρουσία του εδώ, στο πλαίσιο των πανηγυρικών εγκαινίων των νέων χώρων εντός του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”, που έγιναν με χρηματοδότηση από τα “Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.”, ο κ. Σπίρτζης είχε αναφερθεί ακροθιγώς στα σημαντικά αυτά έργα που περιμένει η Κρήτη. Τώρα όμως κατεβαίνει για να δώσει λεπτομέρειες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.


Η αλήθεια είναι ότι έχει ήδη εκτεθεί κάπως πολιτικά, δεδομένου ότι διαψεύστηκαν στην πράξη από πλευράς χρόνων οι προαναγγελίες που έκανε εδώ από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, και έχει προκαλέσει απορία, ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χωρίς να συντρέχει κάποιος προφανής λόγος ο υπουργός έδωσε τόσο σφιχτά χρονοδιαγράμματα, κινδυνεύοντας άρδην να διαψευστεί, όπως και έγινε.

Εν αναμονή της επίσκεψης του υπουργού

Η αλήθεια είναι, από την άλλη, πως όλα αυτά, το ότι δηλαδή πάνε μερικές εβδομάδες πιο πίσω οι δημοπρατήσεις, δεν έχουν και μεγάλη σημασία και θα περάσουν σε δεύτερη τελείως μοίρα εφόσον γίνει το πολυπόθητο: γίνουν δηλαδή οι δημοπρατήσεις. Και εφόσον ο υπουργός Υποδομών παρουσιάσει εδώ από το Ηράκλειο, όπου αναμένεται να κατέβει την ερχόμενη Πέμπτη, ένα μεθοδικό, πειστικό σχεδιασμό για τα έργα, πρωτίστως για τον ΒΟΑΚ.
Το επισημαίνουμε διότι το έργο ανακατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα προωθείται με βάση ένα ιδιότυπο καθεστώς του ανταγωνιστικού διαλόγου, που δεν έχουμε συνηθίσει, και το οποίο έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό και επιφυλάξεις.


Εδώ, με βάση τα όσα λιγοστά έχουν γίνει γνωστά, πάμε σε μια λογική ωρίμανσης του έργου στην πορεία. Δηλαδή, ο διαγωνισμός που αναμένουμε πλέον από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μέρα σε μέρα δε θα βγει με ώριμο φάκελο, με κανονικές μελέτες κ.τ.λ. Εδώ, ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει πως οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα καταθέσουν τεχνικές προτάσεις χάραξης και οικονομικές προτάσεις κατασκευής. Θα γίνει ανταγωνιστικός διάλογος. Θα συγκεραστούν ενδεχομένως προτάσεις, και οι περιβαλλοντικές μελέτες μαζί με την οριστική λύση χάραξης θα διαμορφωθούν στην όλη αυτή μακρά πορεία...
Επίσης, αναμένουμε με ενδιαφέρον από τον κ. Σπίρτζη να ρίξει οριστικό φως στο κομμάτι το χρηματοδοτικό. Το αν, δηλαδή, θα δώσει χρήματα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το αν θα μπουν διόδια και τι τύπου θα είναι αυτά, δεδομένου ότι ο κ. Σπίρτζης έχει πει πολλάκις πως ό,τι και να γίνει, οι ντόπιοι κάτοικοι δε θα πληρώνουν διόδια...

Σχόλια