default-image

«Ναυάγησαν» οι ελπίδες για χώρο πρασίνου σε ακίνητο 8,9 στρεμμάτων

Ηράκλειο
«Ναυάγησαν» οι ελπίδες για χώρο πρασίνου σε ακίνητο 8,9 στρεμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίτλοι τέλους με τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης στο Ηράκλειο ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και αθλητισμού και την απελευθέρωσή της για τους ιδιοκτήτες.

Αποχαιρετισμός στα... όπλα την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για έναν ακόμα κοινόχρηστο χώρο που χάνεται στο Ηράκλειο! Σε συνέχεια άλλων μεγάλων χώρων που έχουν χαθεί, όπως το οικόπεδο Φακίδη στη Θέρισο στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και το οικόπεδο Λυδάκη στις Πατέλες πιο πρόσφατα, η τσιμεντούπολη που λέγεται... Ηράκλειο χάνει ένα ακόμα ακίνητο που είχε δεσμευτεί για πολλά χρόνια ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αθλητισμού, αλλά αποδίδεται τελεσίδικα πλέον στους ιδιώτες ιδιοκτήτες του. Ιδιοκτήτες που βαρέθηκαν εδώ και τόσα χρόνια να περιμένουν να αποζημιωθούν, διεκδίκησαν δικαστικά την άρση της απαλλοτρίωσης και δικαίως (από τη δική τους μεριά) την πέτυχαν.

Νέα απώλεια κοινόχρηστου χώρου, που δε θα δούμε ποτέ να γίνεται πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, αποτελεί το ακίνητο των 8,9 στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Αλικαρνασσού που οριοθετείται μεταξύ της λεωφόρου Καζαντζίδη και των οδών Σεφέρη και Διονυσίου.

Μετά από απανωτές δικαστικές προσφυγές που οδήγησαν στην άρση της απαλλοτρίωσης που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο του σχεδίου πόλης, στη Λότζια σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Και έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να ρίξει τίτλους τέλους επικυρώνοντας οριστικά και αμετάκλητα πλέον τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλητισμού και την απελευθέρωσή της για τους ιδιοκτήτες. Κοινώς δηλαδή το Ηράκλειο αποχαιρετά ένα ακόμα ακίνητο που προοριζόταν ως κοινόχρηστος χώρος!

Το σχέδιο πόλης προέβλεπε στην περιοχή τη δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου με πράσινο και αθλητική δραστηριότητα. Το ακίνητο των 9 σχεδόν στρεμμάτων δεσμεύτηκε με απαλλοτρίωση. Η απαλλοτρίωση δε συντελέστηκε, όμως, ποτέ. Ούτε από τις δημοτικές Αρχές Νέας Αλικαρνασσού (προ “Καλλικράτη”), ούτε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή ή τη νυν.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, όπως ήταν πολύ λογικό να πράξει από τη μεριά της, προσέφυγε δικαστικά, ζητώντας να ακυρωθεί η απαλλοτρίωση από τη στιγμή που δεν προχωρά.

Η υπόθεση κρίθηκε δικαστικά. Η ιδιοκτήτρια δικαιώθηκε. Βγήκε απόφαση άρσης του χαρακτηρισμού του ακινήτου, που πλέον απελευθερώνεται, αποτελώντας... παρελθόν για την πόλη!

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, που αποτελεί “καρμπόν” με τις περιπτώσεις άλλων δεσμευμένων ακινήτων που χάθηκαν για την πόλη, όπως το οικόπεδο Φακίδη στην Κονδυλάκη και το οικόπεδο Λυδάκη στις Πατέλες, το ιστορικό έχει εν συντομία ως εξής:

Το εν λόγω ακίνητο, εμβαδού 8,9 στρεμμάτων, χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος χώρος-χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων με βάση την υπ' αριθμόν 1999 π.ε./3809/31.1.2001 απόφαση του γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης, μετά από τροποποίηση του ως τότε ισχύοντος σχεδίου πόλης.

Το 2012, και αφού η πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας είχε προσφύγει δικαστικά, είχαμε την ψυχρολουσία. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου αποφάσισε την άρση της δέσμευσης του ακινήτου στην περιοχή της λεωφόρου Καζαντζίδη και των οδών Σεφέρη και Διονυσίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου υπέβαλε φάκελο δικαιολογητικών, ζητώντας κατ' εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου την άρση δέσμευσης του ακινήτου της, επιφάνειας 8.915,18 τ.μ., και την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης στο ανατολικό τμήμα του τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Σεφέρη και Διονυσίου, δυτικά των Ο.Τ. 28 και 31 και βόρεια των Ο.Τ. 35 και 36, της δημοτικής ενότητας Νέας Αλικαρνασσού, εντός του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, τον αποχαρακτηρισμό του οποίου νομίμως αιτείται.

Σκηνικό... “καρμπόν” με το οικόπεδο Λυδάκη

Τη Δευτέρα λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε σκηνικό... “καρμπόν” με τον Μάρτιο του 2017, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ρίξει αντίστοιχα τίτλους τέλους στο οικόπεδο Λυδάκη!

Μετά από 59 χρόνια αναμονής, το Δημοτικό Συμβούλιο επισφράγισε πέρσι τον Μάρτιο το τελευταίο πολεοδομικό βήμα μιας μακράς διαδικασίας, την αποδέσμευση του οικοπέδου Λυδάκη στις Πατέλες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προτεινόμενη από τη δημοτική Αρχή πολεοδομική τροποποίηση που αφορά στον αποχαρακτηρισμό του Οικοδομικού Τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Ιτάνου, Μονής Τοπλού, Ξυλούρη και Σόλωνος, από κοινόχρηστο χώρο σε Οικοδομικό Τετράγωνο με τις χρήσεις που καθορίστηκαν από το ΦΕΚ 23-6.2.2012 (χρήσεις πολεοδομικού κέντρου).

Έχει προηγηθεί σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στη διάρκεια της συνεδρίασης που είχε λάβει χώρα στις 13 Φεβρουαρίου.

Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου Λυδάκη, που είχε δεσμευτεί ως χώρος πρασίνου το 1958, κατέστη πλέον ελεύθερο για οποιαδήποτε οικιστική, εμπορική ή επενδυτική αξιοποίηση από πλευράς των συνιδιοκτητών του.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η σχετική απόφαση άρσης της απαλλοτρίωσης, η απόφαση δηλαδή αποδέσμευσης του οικοπέδου Λυδάκη, πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στα τέλη Σεπτεμβρίου 2011. Είχε προηγηθεί το “ναυάγιο” στην προσπάθεια εξεύρεσης των χρημάτων για την καταβολή της απαλλοτρίωσης, με το “όχι” τότε από το Πράσινο Ταμείο στο αίτημα της Λότζιας για χρηματοδότηση.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News