Ηράκλειο

Ξεσηκωμός με πανό για στην επέκταση του ωραρίου καταστημάτων

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν Εργατικά Κέντρα και σωματεία υπαλλήλων κατά διάρκεια της συνεδρίασης επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης όπου είχε προγραμματιστεί α συζητηθεί το θέμα της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ στις τουριστικές περιοχές.

Η διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, είναι ένα αίτημα των εμπόρων το οποίο είχε κατατεθεί και πέρυσι στην Περιφέρεια Κρήτης, με την όλη διαδικασία να μένει στη μέση καθώς προκάλεσε και τότε μεγάλες αντιδράσεις.

Μάλιστα, δεν έλειψαν και στιγμές έντασης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής με τα μέλη των Σωματείων ιδιωτικών υπαλλήλων κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές που όπως είπαν θα οδηγήσει στην πλήρη απελευθέρωσή του καθώς και στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας προς όφελος των Πολυεθνικών.

Τα Εργατικά Κέντρα τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα διογκώσει ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της μαύρης εργασίας η οποία είναι αδύνατο να καταπολεμηθεί λόγω έλλειψης εκλεκτικών μηχανισμών.

Οι έμποροι από την πλευρά τους ζητούν τη θετική απόφαση της Περιφέρειας για να λειτουργήσουν το καλοκαίρι νόμιμα τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές, δηλώνοντας ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση.

Η σοβαρότητα του θέματος ανάγκασε την επιτροπή να παραπέμψει τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανιών και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, «η ηγεσία-πλειοψηφία της Περιφέρειας Κρήτης, στην υπηρεσία των συμφερόντων των μονοπωλίων και των μεγαλεμπόρων, τσακίζει τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Ετοιμάζεται να αποφασίσει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της ηγεσίας-πλειοψηφίας στην Περιφέρεια Κρήτης, της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τα “κοράκια” του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, που με το έτσι θέλω και παρά την αντίθεση από το σύνολο των εργαζομένων του νησιού και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, αλλά και εργοδοτικών φορέων, που εκφράζουν το δίκιο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

Πέρυσι, με τη δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΟΕΣΚ, καταφέραμε να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και της ηγεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Η σταθερή και αταλάντευτη στάση μας, αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, στις “διαβουλεύσεις” που καλούσε η εκάστοτε Αντιπεριφέρεια με τους εργοδοτικούς φορείς, και οι αποκαλύψεις των μεθοδεύσεών τους συνέβαλαν στην πάλη για την υπεράσπιση του ελεύθερου χρόνου, της κυριακάτικης αργίας, της οικογενειακής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής μας. Με τη στάση τους αποδεικνύουν, χωρίς ενδοιασμούς πλέον, ότι είναι τσιράκια των πολυεθνικών και δε διστάζουν να πατήσουν πάνω στις ζωές μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι, που θα επωφεληθούν και θα επιβιώσουν από αυτό το μέτρο».

«Θα μας βρουν μπροστά τους!!!»

Η επέκταση του ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως τονίζουν τα σωματεία, είναι αίτημα που «εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο. Καταγγείλαμε τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΕΣΚ σε αυτήν την κατεύθυνση και εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Αυτή είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” της κυβέρνησης και σ’ αυτήν την κατεύθυνση συντάσσονται η πλειοψηφία στους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, οι μεγαλέμποροι πανελλαδικά και τοπικά, αλλά και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός», τονίζουν, υπογραμμίζοντας στους εμπλεκόμενους φορείς πως «θα μας βρουν μπροστά τους!!!».

Η επέκταση του ωραρίου είναι εις βάρος συνολικά της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους σε όλους τους κλάδους. Αφορά τους φτωχούς αγρότες, και όπως αναφέρουν τα Σωματεία θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της ηγεσίας της Περιφέρειας και των μεγαλεμπόρων. Με σκοπό όμως να κάνουν ηχηρό το μήνυμά τους, καλούν όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία απ’ όλους τους κλάδους να εκφράσουν την καταδίκη τους σε αυτήν την προσπάθεια. Καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους αυτοαπασχολούμενους σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα Πέμπτη στις 10 το πρωί, όπως προαναφέραμε, δίνοντας ραντεβού έξω από την Περιφέρεια.

Στο πλευρό των υπαλλήλων και οι οικοδόμοι

Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, καταγγέλλει την προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, «που με το έτσι θέλω και παρά την αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων του νησιού, των συνδικαλιστικών τους οργάνων, καθώς και της πλειοψηφίας των μικρών εμπόρων, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», σημειώνοντας πως «εισηγείται η Περιφέρεια σε συνεδρίαση της επιτροπής πρόταση που προβλέπει ανοιχτά μαγαζιά έως τις 11 το βράδυ, 8 μήνες το χρόνο (1η Απρίλη-30 Νοέμβρη) και 7 μέρες την βδομάδα, με πρόσχημα την τουριστική περίοδο.

Ο καθορισμός των λεγόμενων “τουριστικών περιοχών” αποτελεί το “Δούρειο Ίππο” για την απελευθέρωση του ωραρίου στο σύνολο της περιφέρειας».

Έμποροι: «Ζητάμε τη νομιμότητα»

Με την κόντρα εμπόρων και υπαλλήλων γύρω από το θέμα καλά να κρατεί, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της ΟΕΣΚ Μανόλης Κουμαντάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη το ωράριο να διευρυνθεί, τόνισε ότι «στις τουριστικές περιοχές τα ωράρια που ακολουθούνται σήμερα δεν είναι ικανά να καλύψουν την εμπορική διαδικασία. Ζητάμε οι ώρες αυτές κατά τις οποίες κυκλοφορούν στις τουριστικές περιοχές τουρίστες να νομιμοποιηθούν με απόφαση της Περιφέρειας».

Σχόλια