Ηράκλειο

Το δέντρο της Λεωφόρου Δικαιοσύνης που… άναψε «φωτιές»

Ένα δέντρο έπεσε «θύμα» των έργων και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

“Κόκκινο” χτύπησε χθες η ένταση στην “καρδιά” της πόλης του Ηρακλείου με αφορμή την... παράπλευρη απώλεια ενός δέντρου, το οποίο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιούνται για την ανάπλαση της λεωφόρου Δικαιοσύνης.

Συμπολίτες μας που πρόσκεινται στις “Φυλές του πάρκου” συγκεντρώθηκαν τάχιστα στο σημείο, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την πτώση του δέντρου. Χθες το απόγευμα, πάντως, η δημοτική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία - μεταξύ άλλων - το εν λόγω συμβάν χαρακτηρίζεται ως ατυχές, ενώ αναφέρεται, ακόμη, ότι το επίμαχο δέντρο «επαναφυτεύτηκε σε παρακείμενη θέση».

Στο σημείο όπου έπεσε το δέντρο δεν άργησαν να συγκεντρωθούν, χθες το μεσημέρι, περίπου 10 άτομα, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το συμβάν. Σύμφωνα με άτομα που πρόσκεινται στις “Φυλές”, ο εργοδηγός και μηχανικός του έργου απάντησαν, με αποτέλεσμα οι τόνοι να ανέβουν και να υπάρξουν λεκτικές αντεγκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) προέκυψε το ατυχές περιστατικό να πέσει ένα από τα υφιστάμενα δέντρα της βόρειας πλευράς (σ.σ. της Δικαιοσύνης), το οποίο προβλεπόταν να διατηρηθεί, εξαιτίας του ότι χάθηκε η ευστάθειά του λόγω του περιορισμένου ριζικού συστήματος, αφού φυόταν μέσα σε στενή τσιμεντένια ζαρντινιέρα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με άτομα των “Φυλών του πάρκου”, τα οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος, ενημερώθηκαν ότι η πτώση του δέντρου «έγινε κατά λάθος». Ειδικότερα, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο εργοδηγός τούς είπε ότι το δέντρο έπεσε στην προσπάθεια των εργαζομένων να σπάσουν τη ζαρντινιέρα που το περιέκλειε.

Όπως ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ο Δήμος Ηρακλείου, το δέντρο «επαναφυτεύτηκε σε παρακείμενη θέση και θα δεχτεί την κατάλληλη περιποίηση σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων, ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιβιώσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντικατασταθεί».

Αυτό που επισημαίνεται, ωστόσο, από τις “Φυλές” είναι ότι η δημοτική Αρχή φάνηκε πως - για ακόμη μια φορά - δεν τηρεί τα λεγόμενά της. Συγκεκριμένα, άτομα των “Φυλών του πάρκου” υποστήριξαν ότι το χθεσινό συμβάν έρχεται σε αναντιστοιχία με τις διαβεβαιώσεις του Δήμου, ότι οι εργασίες ανάπλασης θα γίνουν υπό την αυστηρή επίβλεψη ανθρώπων της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” άτομα των “Φυλών”, η άμεση επαναφύτευση του “άτυχου” δέντρου σε παρακείμενο σημείο έγινε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού. Όπως μας εξήγησαν, συγκεκριμένα, οι ρίζες του δέντρου έχουν καταστραφεί, κάτι που κάνει σχεδόν αδύνατη την επιτυχή επαναφύτευσή του.

Εξάλλου, οι “Φυλές” ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαν εκφράσει αναφορικά με αστοχίες που πιθανότατα προέκυπταν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, για την «καταστροφή της επίμαχης ζαρντινιέρας χρησιμοποιήθηκε μηχάνημα. Εάν χρησιμοποιείτο απλά μια σφύρα, μπορεί η όλη διαδικασία να ήταν πολύ πιο χρονοβόρα αφού θα γινόταν χειροκίνητα, ωστόσο το δέντρο θα σωζόταν».

Μετά το συμβάν, πάντως, οι “Φυλές του πάρκου” αντέδρασαν έντονα και προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση: Πήραν ό,τι απέμεινε από το επίμαχο δέντρο και μαζί με ένα θάμνο - ο οποίος επίσης βρισκόταν στην εν λόγω ζαρντινιέρα - τα μετέφεραν στη... Λότζια. Εκεί, όπως μας είπαν οι ίδιοι, τα «στόλισαν» στον εσωτερικό χώρο του Δημαρχείου.

Ο Δήμος για το «ατυχές περιστατικό»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Ηρακλείου, με τίτλο “Αυξάνονται το πράσινο και τα δέντρα στο κέντρο του Ηρακλείου - Τι προβλέπεται στη λεωφόρο Δικαιοσύνης”, αναφέρει τα εξής: «Το έργο ανάπλασης της λ. Δικαιοσύνης έχει εισέλθει στην ιδιαίτερα απαιτητική φάση καθαιρέσεων των υφιστάμενων υποδομών και της γενικής εκσκαφής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντικατάσταση όλων των παλαιωμένων υπόγειων δικτύων, ώστε να ανακατασκευαστεί τελικά η οδός στη νέα της μορφή.

Σήμερα (σ.σ. χθες) προέκυψε το ατυχές περιστατικό να πέσει ένα από τα υφιστάμενα δέντρα της βόρειας πλευράς, το οποίο προβλεπόταν να διατηρηθεί, εξαιτίας του ότι χάθηκε η ευστάθειά του λόγω του περιορισμένου ριζικού συστήματος, αφού φυόταν μέσα σε στενή τσιμεντένια ζαρντινιέρα. Το εν λόγω δέντρο επαναφυτεύτηκε σε παρακείμενη θέση και θα δεχτεί την κατάλληλη περιποίηση σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων, ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιβιώσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντικατασταθεί.

Ταυτόχρονα απομακρύνθηκαν οι θάμνοι που βρίσκονταν στην ίδια ζαρντινιέρα, όπως προβλεπόταν από τη μελέτη, αφού σε αυτήν την πλευρά δημιουργείται μια συστοιχία δεκάδων δέντρων και νέες θέσεις φύτευσης θάμνων, σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση που έχει μόνο τρία δέντρα και κάποιους θάμνους.

Τονίζεται ότι, στο πλαίσιο της τροποποιημένης μελέτης, που έχει υποβληθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, προβλέπεται και η διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων της νότιας πλευράς και ο εμπλουτισμός του υφιστάμενου πρασίνου. Αυτονόητο είναι ότι σε ένα τόσο σύνθετο έργο υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση ο βασικός στόχος, που είναι η διατήρηση και η αύξηση του πρασίνου, αποτελεί δέσμευσή μας».

Σχόλια