default-image

Του βγήκε... ξινή η ψαριά – 20 κιλά σάλπες δόθηκαν σε ιδρύματα

Κρήτη
Του βγήκε... ξινή η ψαριά – 20 κιλά σάλπες δόθηκαν σε ιδρύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βγήκε να ψαρέψει στην θαλάσσια περιοχή του Καράβολα αλλά τον περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Και αυτό γιατί ενώ για ερασιτέχνη αλιέα, επιτρέπεται η ψαριά του να μην ξεπερνάει τα 5 κιλά, ο συγκεκριμένος είχε αλιεύσει 24,8 κιλά ψάρια του είδους Σάλπα.

Κλιμάκιο των λιμενικών που προχώρησε σε έλεγχο διαπίστωσε την παράβαση του συγκεκριμένου αλιέα και αφού κατασχέθηκαν τα 19,8 κιλά, κινήθηκε και η διαδικασία επιβολής προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Ο ίδιος υποστήριξε στους λιμενικούς ότι το ήθελε για δική του κατανάλωση ενώ η πλεονάζουσα αλιευθείσα ποσότητα που κατασχέθηκε, παραδόθηκε σε ιδρύματα.

Να σημειωθεί επίσης ότι η αλιεία έγινε με πεζόβολο προβλεπόμενων διαστάσεων αλιευμάτων ,αλλά περισσότερων κιλών των προβλεπομένων.

Τι είναι ο πεζοβόλος

Ο Πεζόβολος, σύμφωνα με το users.sch.gr είναι ένα κωνικό δίχτυ με ακτίνα περίπου 2 μέτρα. Γύρω – γύρω στο δίχτυ έχουν τοποθετηθεί βαρίδια.. Στην κορυφή είναι μαζεμένο και δεμένο σφιχτά γύρω από μια βέργα. Σαν κατασκευή είναι μπελαλίδικη και κοστοβόρα. Πιθανόν να είναι εφεύρεση των Κινέζων που είναι και πολύ καλοί χειριστές του πεζόβολου .Το ψάρεμα με πεζόβολο γίνεται συνήθως από Ιούλιο ως Σεπτέμβρη. Οι ψαράδες στέκονται συνήθως σε ένα βράχο και βλέπουν αν υπάρχουν κοπάδια από ψάρια. Αν αντιληφθούν κάτι τέτοιο στριφογυρνούν τον πεζόβολο πάνω από το κεφάλι τους και τον πετούν. Ανοίγει σαν ομπρέλα και πέφτει οπότε βυθίζεται ο δίχτυ και εγκλωβίζει τα ψάρια. Τραβώντας το σχοινί κλείνει σαν σακί και έτσι πιάνει τα ψάρια.. Είναι πολύ θεαματικός τρόπος αλλά πιάνει ελάχιστα ψάρια . Μπορεί να τον πετάξει κανείς και τυχαία στις εκβολές ποταμών όπου τα νερά είναι θολά και υπάρχουν ψάρια που βόσκουν. Ετσι πιάνονται : Αθερίνες ,κέφαλοι,σάλπες, λαβράκια, αλλά και κακαρέλοι ,σπάροι , σαργουδάκια, γοφάρια κ.α

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News