default-image

Ξεκινά πιλοτική καταγραφή των αστέγων στο Δήμο Ηρακλείου

Ηράκλειο
Ξεκινά πιλοτική καταγραφή των αστέγων στο Δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δράση Πιλοτικής Καταγραφής των Αστέγων συμμετέχει ο δήμος Ηρακλείου, ως ένας από τους έξι Δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ν. Ιωνία, Τρίκαλα, Ηράκλειο), οι οποίοι έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν σε αυτή.

Η πιλοτική καταγραφή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την Η.ΔΙ.Κ.Α. και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Δημιουργία Εργαλείων και Ορισμός Διαδικασιών για την καταγραφή των Αστέγων» συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ – ΕΠΜΔΤ, που υλοποιεί το Υπουργείο, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και καταγραφής του πληθυσμού των αστέγων που διαβιούν στο δρόμο και εξυπηρετούνται από δομές παροχής υπηρεσιών προς τους αστέγους.

Η πιλοτική καταγραφή θα γίνει με βάση τη μεθοδολογία που έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας του Έργου σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα του Πάντειου Πανεπιστημίου και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο τρόπος διενέργειας της καταγραφής θα είναι με συνέντευξη, όπου τα στοιχεία θα αποτυπώνονται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή, μέσω τηλεφωνικής συσκευής και θα αποστέλλονται απευθείας στην ΗΔΙΚΑ.

Η δράση οργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Φύλων.

Σε τοπικό επίπεδο, η καταγραφή των αστέγων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15/05/2018 (βράδυ) & την Τετάρτη, 16/05/2018 (πρωί) σε δυο φάσεις, ως εξής:

α’ φάση: Καταγραφή αστέγων την Τρίτη, 15/05/2018  (α) στο δρόμο στις 10:00 μ.μ. – 01:00 π.μ. και (β) στα πάρκα (π. Γεωργιάδη & π. Θεοτοκοπούλου), στις 8:00μ.μ. – 10:00 μ.μ. και

β’ φάση: Καταγραφή αστέγων, την Τετάρτη 16/05/2018 και ώρες από 6:00 π.μ. – 17:00 π.μ, στους φορείς: Κέντρο Αστέγων Δ. Ηρακλείου, περιοχή γύρω από τον ΟΚΑΝΑ, Ξενώνας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Συσσίτιο Ιδρυμάτων Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού, Συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής: Αγίου Μηνά & Αγίας Σοφίας και Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».

Η συνεργασία των φορέων και η ενεργοποίηση εθελοντών, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σε τοπικό επίπεδο, με ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και την υποστήριξη δυο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει συσταθεί μια άτυπη τοπική συντονιστική ομάδα για την υλοποίηση της δράσης. Μετά από συστηματικές ενέργειες, διαμορφώθηκε η ομάδα συμμετεχόντων για την καταγραφή, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 60 εθελοντές, οι οποίοι προέρχονται από: το Δήμο Ηρακλείου (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Δημοτική Αστυνομία και Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), το ΚΕΘΕΑ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας  και Τομέας Σαμαρειτών Διασωστών), την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης (εκπρόσωποι των συσσιτίων), το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο (Κοινωνική Υπηρεσία), το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο – ΠΑΓΝΗ (Κοινωνική Υπηρεσία),  τη Δομή του Κοινωνικού Συσσιτίου των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού καθώς και φοιτητές – εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σε σχετική δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Καναβάκη αναφέρει «Ο Δήμος Ηρακλείου, ως ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και σεβασμό το πρόβλημα της αστεγίας συμπολιτών μας, υλοποιώντας συστηματικές παρεμβάσεις για την κοινωνική τους επανένταξη. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εργασίας για την επιλογή του Δήμου μας και τη συμμετοχή του στο πιλοτικό αυτό Πρόγραμμα και όλους τους τοπικούς φορείς που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News