Ηράκλειο

Νέα στέγη βρήκε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου

Στο κτήριο της οδού Σμύρνης, εκεί όπου παλαιότερα στεγάζονταν τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, μεταστεγάζονται τις επόμενες ημέρες οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου. Η διαδικασία της μεταστέγασης θα πραγματοποιηθεί τμηματικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η λειτουργία του... νέου Ειρηνοδικείου, στην οδό Σμύρνης, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21 Μαΐου.

Αυτό ανέφεραν, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, έγκυρες δικαστικές πηγές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, εξάλλου, ότι εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες εργασίες, προκειμένου το κτήριο της οδού Σμύρνης να “φιλοξενήσει” το Ειρηνοδικείο. Σύμφωνα, λοιπόν, με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων του νέου Ειρηνοδικείου έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, έχει ήδη διαμορφωθεί ο χώρος όπου θα βρίσκεται το ένα από τα δύο ακροατήρια του Ειρηνοδικείου. Πλέον, απομένει η ολοκλήρωση των εργασιών για τη διαμόρφωση του έτερου ακροατηρίου του νέου Ειρηνοδικείου Ηρακλείου.

Προφανώς, η διαδικασία της μεταστέγασης δεν είναι τόσο απλή, ακόμα κι αν το ιστορικό κτήριο των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης απέχει μόλις λίγα βήματα από το κτήριο της οδού Σμύρνης. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, το έργο της μεταφοράς των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου στην οδό Σμύρνης θα πραγματοποιηθεί τμηματικά εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”, η “μετακόμιση” του Ειρηνοδικείου στην οδό Σμύρνης θα γίνει σε τρεις “δόσεις”: την Τετάρτη 16, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Μαΐου.

Έτσι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η έναρξη λειτουργίας του νέου Ειρηνοδικείου Ηρακλείου θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαΐου. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει, πάντως, να επισημάνουμε ότι το... παλαιό Ειρηνοδικείο, στη συμβολή των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης, δε θα “παροπλιστεί” άμεσα: Κάποια τμήματα των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου θα συνεχίσουν για κάποιο χρονικό διάστημα να λειτουργούν στο εν λόγω κτήριο.

Υπενθυμίζεται ότι τη “μετακόμιση” του Ειρηνοδικείου στο κτήριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης είχε προαναγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Εξάλλου, τον Ιούλιο του 2017 η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει ότι είχε φτάσει επιτέλους στο Ηράκλειο το... πολυπόθητο έγγραφο που περιελάμβανε την έγκριση ετήσιας δαπάνης 60.000 ευρώ από τα συναρμόδια υπουργεία. Ειδικότερα, το εν λόγω κονδύλιο αφορούσε στην ενοικίαση κτηρίου έκτασης περίπου 750 τ.μ.

Εξάλλου, υπενθυμίζουμε ότι, πριν από μερικούς μήνες, κατά τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, είχε παρουσιαστεί μόνο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου της οδού Σμύρνης. Το συγκεκριμένο κτήριο πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς - μεταξύ άλλων - βρίσκεται στην “καρδιά” της πόλης και πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι του Ειρηνοδικείου να βρίσκονται κοντά στις δικαστικές υπηρεσίες.

Διακαής “πόθος” η μεταστέγαση, λόγω των προβλημάτων

Η μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου από το ιστορικό κτήριο των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης σε άλλο χώρο αποτελούσε... εδώ και πολλά χρόνια διακαή “πόθο” τόσο των ίδιων των εργαζόμενων του Ειρηνοδικείου, όσο και των δικηγόρων, αλλά και των πολιτών. Οι ειρηνοδίκες, αλλά και οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου αναγκάζονταν για χρόνια ολόκληρα να εργάζονται καθημερινά σε ένα κτήριο με σοβαρά προβλήματα στατικότητας, αλλά και υγειονομικούς κινδύνους.

Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” είχε επισημάνει ουκ ολίγες φορές τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους εργαζόμενους και τους πολίτες η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο του Ειρηνοδικείου, στη συμβολή των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης. Στα προβλήματα που επισήμανε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” περιλαμβάνονταν - μεταξύ άλλων - οι “σκασμένοι” τοίχοι, τα σπασμένα τζάμια, αλλά και η έλλειψη ακροατηρίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκδικάζονται υποθέσεις στα... γραφεία των υπαλλήλων! Εξάλλου, στο εν λόγω κτήριο δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Η μόνη έξοδος διαφυγής είναι η στενή σκάλα που οδηγεί από την είσοδο της οδού Έβανς στον όροφο, όπου φιλοξενούνται οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016 το μεγαλύτερο τμήμα του ορόφου όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο μετατράπηκε σε λίμνη, μετά από βροχόπτωση που έπληξε το Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι απέφυγαν τότε να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα νερά που διαπέρασαν την οροφή, αλλά και το δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η Λέσχη Αξιωματικών, έσταζαν μέσα από τις εγκαταστάσεις φωτισμού. Οι εργαζόμενοι τοποθέτησαν, μάλιστα, παγκάκια του Ειρηνοδικείου κάθετα στον όροφο, ούτως ώστε να μην περνούν οι πολίτες από το τμήμα όπου είχε πλημμυρίσει, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος! 

Σχόλια