default-image

«Γκέτο παραβατικότητας» ο καταυλισμός της Αλικαρνασσού λένε οι Ρομά

Ηράκλειο
«Γκέτο παραβατικότητας» ο καταυλισμός της Αλικαρνασσού λένε οι Ρομά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1.000 άνθρωποι ανάμεσά τους 350 παιδιά, ζουν σε λασπόνερα και άσχημες συνθήκες. Τι λένε οι Ρομά για τη μετεγκατάσταση;

Ένα ζήτημα που έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η μετεγκατάσταση των τσιγγάνων από τον καταυλισμό της Αλικαρνασσού σε μια άλλη περιοχή που θα προσφέρει υψηλότερη ποιότητα ζωής στους αθίγγανους του καταυλισμού. Βεβαίως το ζήτημα έχει οικονομική αφετηρία (είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο στα Δύο Αοράκια προορίζεται για εμπορικές χρήσεις), αλλά και πολιτικές διαστάσεις, ενώ φυσικά υπάρχουν και κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς ο βίος της συγκεκριμένης κοινωνικά ευάλωτης ομάδας θα αλλάξει.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου των Ελλήνων Τσιγγάνων της Φυλής Χαλκίδος, κ. Θανάση Κατσαρή, ο οποίος εξέθεσε τη στάση του Παγκρήτιου Συλλόγου. Ο κ. Κατσαρής τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης, αρκεί αυτή να πληροί τις προϋποθέσεις. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ μίλησε και για την εκπαίδευση των παιδιών...

«Γκέτο παραβατικότητας» 

«Η πάγια θέση μας είναι ξεκάθαρη. Στον καταυλισμό είμαστε δύο διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Ο Παγκρήτιος Σύλλογος εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη ομάδα που είναι στον καταυλισμό, δηλαδή 105 οικογένειες περίπου. Η πάγια θέση του Παγκρήτιου Συλλόγου είναι “ναι”. Λέμε “ναι” στη μεταφορά σε χώρο που θα πληροί όλες τις απαραίτητες υποδομές διαβίωσης. Ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σ’ ένα γκέτο παραβατικότητας υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης... Πρέπει να σταματήσει. Εάν η δημοτική Αρχή έχει τη θέληση και έχει βρει το χώρο να μεταφερθεί η μία εκ των δύο φυλών εκεί, εμείς φεύγουμε και αύριο το πρωί. Αυτή είναι η θέση μας, και την υποστηρίζουμε σ’ όλες τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις μας με τη δημοτική Αρχή» αναφέρει αρχικά ο κ. Κατσαρής.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, ο ίδιος τις χαρακτήρισε απαράδεκτες, ενώ μίλησε ξεκάθαρα για ύπαρξη ζητημάτων δημόσιας υγείας. «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Είναι συνθήκες που παραπέμπουν τη χώρα μας σε τριτοκοσμική. Εν έτει 2018, Έλληνες πολίτες που ανήκουν σε μια κοινωνικά ευάλωτη ομάδα ζουν χωρίς ρεύμα, ύδρευση και καθόλου αποχέτευση. Η περιοχή στα Δύο Αοράκια έχει μετατραπεί σε μια μολυσματική περιοχή», υπογραμμίζει και συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Μιλάμε περίπου για 1.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 350 παιδιά που παίζουν στα λασπόνερα και στις αλάνες. Είχα ενημερώσει σχεδόν πριν 8 μήνες την Περιφέρεια και τη ΒΙ.ΠΕ. ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Καμία απάντηση δεν έλαβα, με αποτέλεσμα να ζούμε σε μια κατάσταση αποπνικτική. Πραγματικά, είναι ευχής έργον που δεν υπάρχουν ασθένειες όπως ηπατίτιδα».

Ο κ. Κατσαρής μίλησε και για την εκπαίδευση των παιδιών στον καταυλισμό της Αλικαρνασσού, που είναι σαφώς καλύτερη από προηγούμενες δεκαετίες, καθώς πολλά παιδιά βρίσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Είναι σε καλύτερο στάδιο και επίπεδο τα παιδιά από την τελευταία δεκαετία. Τα παιδιά πάνε σχολείο. Πολλά παιδιά πάνε και γυμνάσιο. Την τελευταία δεκαετία, τα παιδιά αφομοιώνονται με τ’ άλλα παιδιά και εντάσσονται στην εκπαίδευση της πόλης», λέει ο κ. Κατσαρής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News