Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Φθενό

Κρήτη
Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Φθενό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδύνη και πόνος στο τελευταίο αντίο στον πρώην Δήμαρχο Τυλίσου Βασίλη Φθενό.

Το Μαλεβίζι αποχαιρέτησε το μεσημέρι της Τετάρτης, τον αγαπητό πρώην Δήμαρχο, Βασίλη Φθενό , ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετώπιζε με σθένος.

Το ύστατο χαίρε το είπαν στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στις Γωνιές όπου και εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία.

Και ήταν όλοι εκεί, για να αποχαιρετήσουν τον δικό τους άνθρωπο. Οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, καθώς επίσης και στρατιωτικές αρχές.

Ενώ η σορός του, ήταν από το πρωί στο πατρικό του σπίτι, στις Γωνιές Μαλεβιζίου.

Όλο το χωριό συνόδευσε μαζί με την οικογένειά του τη σορό του Βασίλη Φθενού η οποία ήταν τυλιγμένη με την Ελληνική σημαία, από το πατρικό του σπίτι στις Γωνιές, προς τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και συναγωνιστές του.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ε. Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Μ. Καλλέργης, ο πρώην Βουλευτής Γ. Δεικτάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Ηρακλείου Γ. Κουράκης, Γαζίου Γ. Μαρκογιαννάκης, Κρουσώνα Γ. Δρακουλάκης και Ανωγείων Σ. Κεφαλογιάννης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, έφεδροι αξιωματικοί, συμμαθητές του από τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και συμπολεμιστές από την Κύπρο.

Επικήδειο εκφώνησε εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εκ μέρους του Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη (ο οποίος αναρρώνει από πρόσφατη επέμβαση κοίλης) ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Τσιντάρης, ο Στρατηγός ε.α. – και Διοικητής του Β. Φθενού στην Κύπρο, Βασίλης Μανουράς, εκπρόσωποι φορέων και αρχών, συγχωριανοί και φίλοι του εκλιπόντος.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Φθενός;

Ο Βασίλης Φθενός επιτέλεσε Δήμαρχος Τυλίσου από το 1999 έως και το 2002, ενώ ήταν και απόστρατος αξιωματικός του στρατού.

Ο Βασίλειος Φθενός, γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου το 1948.

Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, το 1965, πρωτεύσας στη σειρά του.

Το 1974, έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών που ξεκίνησε από τη Σούδα με 17 ελληνικά αεροπλάνα.

Μετά την απογείωση του αεροσκάφους του στη Λευκωσία ο Β. Φθενός κατόρθωσε πρώτος να προσεγγίσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, προκειμένου να διαταχθεί η κατάπαυση των «φιλίων πυρών», που είχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός «Νοράτλας» και το θάνατο 33 επίλεκτων ανδρών. Στις μάχες που ακολούθησαν η Μοίρα στην οποία συμμετείχε με θάρρος και αυταπάρνηση, κατόρθωσε να προστατέψει πολλές οχυρές θέσεις της Μεγαλονήσου, μεταξύ άλλων και το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο υπήρξε βασικός στόχος του Αττίλα.

Με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών Κύπρου συμμετείχε και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αττίλα 2 κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων, απετράπη η επιχειρηθείσα από τους Τούρκους κατάληψη της Λευκωσίας.

Αποστρατεύτηκε οικειοθελώς από το στράτευμα με το βαθμό του Ταξιάρχου το 1989.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών Μαλεβιζίου (1995-1998).

Διετέλεσε Δήμαρχος του τέως Καποδιστριακού Δήμου Τυλίσου (1999-2002).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News