Ηράκλειο

Οι… κάτοικοι ανέλαβαν το πάρκο, που όμως συνεχίζει να «ρημάζει»

Μια μικρή «όαση» πρασίνου στην «καρδιά» της πόλης του Ηρακλείου, ένας χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να κάνουν κούνια και οι έφηβοι να παίζουν μπάλα, οι ηλικιωμένοι να απολαμβάνουν βόλτες και όταν κουράζονται να ξεκουράζονται στα παγκάκια και νέοι να κάνουν ποδήλατο με φόντο τα ενετικά τείχη…

Αυτή θα μπορούσε να ήταν η εικόνα του πάρκο επί της οδού Εφόδου, κοντά στη Χανιώπορτα, όμως η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ, με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, μάλιστα, να αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση, ώστε το πάρκο να αποκτήσει και πάλι «ζωή».

Όμως, παρά τις καθημερινές - πολλές φορές - προσπάθειές και δράσεις των δημοτών του Ηρακλείου, το πάρκο εξακολουθεί να είναι «εγκαταλελειμμένο» στην τύχη του, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Διονύσης Χατζηδάκης, ένας κάτοικος της περιοχής, που βλέπει το πάρκο της γειτονιάς του να ρημάζει ολοένα και πιο πολύ μέρα με την ημέρα.

Επικίνδυνη, πλέον, η κατάσταση

Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος παραμένει - στην ουσία - αναξιοποίητος, στο συγκεκριμένο πάρκο τίθενται και ζητήματα επικινδυνότητας, με τις φωτογραφίες να είναι «αδιάψευστος μάρτυρας».

Όπως παρατηρείται στις φωτογραφίες, όχι ένα, αλλά δύο φρεάτια στο πάρκο είναι ακάλυπτα, με τον κίνδυνο τραυματισμού είτε κάποιου ενήλικα, είτε κάποιου μικρού παιδιού ή εφήβου, να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, από τους κατοίκους, υπάρχουν αναφορές τόσο για ύποπτες κινήσεις ατόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και για υγειονομικούς κινδύνους που «εγκυμονεί» για τους περίοικους και ιδίως για τα μικρά παιδιά που ενδέχεται να παίζουν στην παρακείμενη παιδική χαρά.

Κλαδιά έχουν σχηματίσει «βουνά»

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι απαυδισμένοι με την απραγία των αρμοδίων αναφορικά με το συγκεκριμένο πάρκο και αυτό γιατί μπορεί, μεν, οι ίδιοι - και με δικά τους έξοδα - να καθαρίζουν το πάρκο και να περιποιούνται τα φυτά, όμως οι ιθύνοντες δε φαίνεται να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της εικόνας του εν λόγω πάρκου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κάθε λογής σκουπίδια, αλλά και τα… «βουνά» από κλαδιά, που, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και ένα μήνα και είναι αποτέλεσμα του κλαδέματος που πραγματοποίησαν στα φυτά οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι - όπως σχολίασε και ο κ. Χατζηδάκης - έχουν επανειλημμένα ειδοποιήσει την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου για την αποκομιδή τους.

Το συγκεκριμένο πάρκο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε «πόλο έλξης» - έστω - για τους εφήβους της περιοχής, καθώς διαθέτει ένα μεγάλο γήπεδο μπάσκετ. Όμως, όπως σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, οι έφηβοι δεν συγκεντρώνονται πια να παίξουν μπάλα, μιας και οι σκουριασμένες μπασκέτες που υπάρχουν στο πάρκο δεν έχουν «στεφάνι», με τις - εν γένει - υποδομές του πάρκου να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Προσεχώς νέες μελέτες για τις παιδικές χαρές του Ηρακλείου

Θετικά, βέβαια, όπως φαίνεται, είναι τα νέα  τόσο για το εν λόγω πάρκο, όσο και για τα υπόλοιπα πάρκα του Δήμου Ηρακλείου.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου, κ. Ιωάννη Αναστασάκη, ο Δήμος ξεκινάει νέα μελέτη για όλες τις παιδικές χαρές στο Ηράκλειο το προσεχές καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, μιλώντας στο neakriti.gr, ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται ήδη σε έναν συνολικό σχεδιασμό για τα ενετικά τείχη της πόλης του Ηρακλείου, ενώ προχωρά η ανάπλαση τόσο του πάρκου Γεωργιάδη, όσο και του πάρκου Νεολαίας.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, μιας και το πάρκο της οδού Εφόδου βρίσκεται στην τάφρο των ενετικών τειχών, αναμένεται η ανάπλασή του.

Πάντως, σε μια πόλη που «αναζητά» μικρές οάσεις πρασίνου, το συγκεκριμένο πάρκο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και ξεγνοιασιάς στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Δείτε τη συνολική εικόνα του πάρκου όπως την κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια