default-image

Τιμή στους απαγωγείς του Γερμανού Στρατηγού Χάινριχ Κράιπε

Ηράκλειο
Τιμή στους απαγωγείς του Γερμανού Στρατηγού Χάινριχ Κράιπε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή αποκαλυπτηρίων της στήλης με τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Χάινριχ Κράιπε, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 10:30 το πρωί, στη διακλάδωση Πατσιδών του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.

Το ιστορικό αυτό γεγονός έλαβε χώρα στο προαναφερθέν σημείο, την 26η Απριλίου 1944.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων.

H απίστευτη απαγωγή του στρατηγού Κράϊπε

Στις 26 Απριλίου 1944, Έλληνες αντάρτες στην Κρήτη και Βρετανοί καταδρομείς, κατορθώνουν να απάγουν τον διοικητή τής φρουράς τού νησιού, Γερμανό στρατηγό Κράϊπε, και τον μεταφέρουν στην Μέση Ανατολή. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 15 Μαῒου.

Η ομάδα απαγωγής του Στρατηγού Κράϊπε αποτελούνταν από τους: Πάτρικ Λη Φέρμορ, Στάνλεϊ Μος, Γρηγόρη Χναράκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Αθανασάκη, Στρατή Σαβιολάκη, Μανώλη Πατεράκη, Λεωνίδα Παπαλεωνίδα, Γιώργο Τυράκη, Νίκο Κόμη, Δημήτρη Τζατζά και Παύλο Ζωγραφιστό. Εμπνευστής του σχεδίου ήταν ο Βρετανός ταγματάρχης και λάτρης της Κρήτης, Πάτρικ Λη Φέρμορ, (Πάντυ ή Φιλεντέμ για τους Κρητικούς που τον εμπιστεύονταν).

Ο ίδιος ανέλαβε να βρεί και να οργανώσει την ομάδα απαγωγής. Ο Λοχαγός Γουίλιαμ Στάνλευ Μος είχε εκπαίδευση καταδρομέα και μιλούσε άψογα την Γερμανική. Ο Μανώλης Πατεράκης ήταν μέλος της τοπικής αντίστασης και γνώριζε τα μονοπάτια και τα βουνά της Κρήτης, όπως και ο ανθυπολοχαγός Γιώργος Τυράκης, εκπαιδευμένοι και οι δύο σε δολιοφθορές στην Μέση Ανατολή.

Οι Γρηγόρης Χναράκης, Αντώνης Παπαλεωνίδας και Αντώνης Ζωιδάκης είχαν εκπαιδευθεί στην Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων Καῒρου. Αυτή η ομάδα συνεργάστηκε με τους αντάρτες του καπετάνιου Ζωγραφάκη. Στην ομάδα εντάχθηκε και ο Μιχάλης Ακουμιανάκης επίσης εκπαιδευμένος σε δολιοφθορές. Ως εφεδρεία για την περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο είχαν τους άνδρες του καπετάνιου Μπαντουβά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News