Τίμησαν την ημέρα κατά του ναζισμού και του φασισμού

Κρήτη
Τίμησαν την ημέρα κατά του ναζισμού και του φασισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον πλήθους κόσμου και επισήμων των τοπικών αρχών, πραγματοποιήθηκε το πρωί η επίσημη έπαρση της Σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ ακολούθησε επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Η 9η Μαΐου, με απόφαση της κυβέρνησης καθιερώθηκε ως ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και μετά το πέρας της Δοξολογίας, ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού κ. Ιωάννη Μιχελάκη.

Ακολούθησε τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Ελευθερίας, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτές, ευρωβουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον δήμαρχο Ηρακλείου, τον αν. διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από το χώρο της εκπαίδευσης τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, επίσης τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου - Ν. Λασιθίου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, τον Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου, τον Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, από Αναπηρικές Οργανώσεις, Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις, και Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Νομό.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου για την ημέρα

«Η ημέρα των «Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού», συνδέεται με μια περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας καθοριστική για την ανθρωπότητα.

Με την επικράτηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ακραία βία, οι αποτρόπαιες και παράλογες πράξεις των Γερμανικών και Ιταλικών στρατευμάτων, και των συμμάχων τους, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές - υλικές και ηθικές - σε εκατομμύρια ανθρώπων, σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που επλήγησαν βάναυσα, με αμέτρητα θύματα καθ’ όλη την περίοδο της Κατοχής. Εντούτοις, οι εθνικοί αγώνες, η αντίσταση στην βαρβαρότητα, άλλαξαν την ζοφερή πορεία. Η ήττα των φασιστικών καθεστώτων διεμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο, κι εδραίωσε την ειρήνη στην Ευρώπη.

Στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της σημερινής εποχής, με την ανασφάλεια των πολιτών εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, βρίσκουν έδαφος σύγχρονοι εκφραστές του φασισμού. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από συνειδητοποιημένους πολίτες. Με ισχυρά θεμέλια στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και της ιστορικής γνώσης. Με ανθρωπιστικά ιδανικά.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News