Ηλεκτρονικό εισιτήριο σύντομα και στην Κνωσό

Ηράκλειο
Ηλεκτρονικό εισιτήριο σύντομα και στην Κνωσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Μουσείο Ηρακλείου, και σε άλλους δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (erp) και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει από την Ακρόπολη στα μέσα του Ιουνίου και μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει εφαρμοστεί και στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και το Μουσείο Ηρακλείου καθώς και στην Αρχαία Μεσσήνη, που συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εσόδων του ΤΑΠ.

Το έργο, που αποτελεί την κατάληξη μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2015, υλοποιείται με κοινή χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, με ενδιάμεσο φορέα την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουνίου. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τους δημοσιογράφους, «δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό το πρότζεκτ. Όλη μας η προσπάθεια έχει πέσει πάνω σε αυτό. Εγώ θα πω ότι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος ο στόχος να λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου. Αυτό δε σημαίνει ότι προαναγγέλλω καθυστέρηση, αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο, είναι όμως ένα πραγματικό έργο, με χρονοδιάγραμμα που τηρείται αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Στρατής επισήμανε ακόμη ότι «στόχος είναι η μεγιστοποίηση και η κινητοποίηση των πόρων που έχει το Δημόσιο από τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και, παράλληλα, η ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας που θα περιστρέφεται γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία της χώρας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, διασφαλίζοντας πάντα την υλική και “ηθική” προστασία και το δημόσιο χαρακτήρα τους και ταυτόχρονα προσφέροντας αγαθά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αντάξια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην εθνική επικοινωνιακή στρατηγική». Σε αυτό που διεθνώς αποκαλείται «nation branding», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων.

- Επικαιροποίηση της πολιτικής τελών παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων, παράλληλα με την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης.

- Ανάπτυξη της πολιτικής για τα πολιτιστικά προϊόντα που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, με κατάλληλες προσαρμογές.

- Εμπλουτισμός του θεσμικού πλαισίου με την εισαγωγή νέων εργαλείων για τη διαχείριση των αναψυκτηρίων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων, καθώς και των ακινήτων του ΤΑΠ, πάντα υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό για τη φετινή μεταβατική χρονιά, και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης, θα υπάρξουν βραχυχρόνιες συμβάσεις, ώστε το φετινό καλοκαίρι να ανοίξουν τα αναψυκτήρια που παραμένουν κλειστά τα τελευταία χρόνια, μετά τη λήξη των συμβάσεων εκμίσθωσης που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Προσλήψεις προσωπικού

Ο κ. Στρατής ρωτήθηκε και για τις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού, ένα άλλο ζήτημα που “τρέχει” ο ίδιος, όπως σημείωσε, και το οποίο θα επιλυθεί επίσης γύρω στα τέλη Ιουνίου. «Γιατί υπάρχει κάθε χρόνο αυτή η καθυστέρηση;», ρωτήθηκε ο υφυπουργός, που μεταξύ άλλων απάντησε ότι από τη μια είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων που ζητά κάθε χρόνο το ΥΠ.ΠΟ., ενώ «υπάρχει και μια καχυποψία από τα υπόλοιπα υπουργεία που συνυπογράφουν αν αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός των αναγκών, αν οι βάρδιες είναι οι συγκεκριμένες. Κι ενώ πρόθεση όλων είναι να συμβάλουν, ίσως περιμένουν να δουν και μια κίνηση από το ΥΠ.ΠΟ. και από τους ίδιους τους εργαζόμενους να μπει μια τάξη», συμπλήρωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News