Ηράκλειο

Πρότυπο ανάπτυξης το Τυμπάκι μετά την Κατοχή

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη εκδήλωση μνήμης με θέμα «Τυμπάκι - Από τη ναζιστική ισοπέδωση στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Σάββατο το Διοικητικό Συμβούλιο της «Πολιτείας Τυμπακίου».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ξυπνώντας αναμνήσεις από τις δυσκολίες και τις ανατροπές που σημειώθηκαν στη ζωή κατοίκων του Τυμπακίου. Παράλληλα όμως ξεδίπλωσε την πορεία μιας περιοχής που πάλεψε να σταθεί στα πόδια της, στηριζόμενη στην προσπάθεια των κατοίκων που αφιερώθηκαν στο να δουν τα σπίτια τους και την περιοχή τους να ανασυγκροτούνται και να ξαναγεννιούνται μέσα από τα συντρίμμια τους, πράγμα που κατάφεραν καθιστώντας την περιοχή Τυμπακίου πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, συγκίνηση προκάλεσε η προβολή βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων του Τυμπακίου, που βίωσαν την ισοπέδωση και την Κατοχή.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, διδάκτωρ Ιστορίας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και διδάσκων (ΕΔΙΠ) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΤΔΕ), με τίτλο «Το Τυμπάκι και ο Ρόμελ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», και η κ. Ευλαβία-Μαρία Φασομυτάκη, οικονομολόγος, υπεύθυνη Επικοινωνίας «Πολιτείας Τυμπακίου», με τίτλο «Τυμπάκι: Από την οικονομική καταστροφή την περίοδο της Κατοχής σε πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης», με συντονίστρια την κ. Ευαγγελία Μηλολιδάκη.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που είτε είχαν είτε όχι σχέση με την περιοχή, ενώ η όλη βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τον Μύρωνα Νιοτάκη στο λαούτο και τον Μανόλη Σταυρουλάκη στο μαντολίνο, που έδωσαν μια ακόμη έντονη νότα Κρήτης στην εκδήλωση.

«Οι ναζιστικές δυνάμεις οδήγησαν τους κατοίκους του Τυμπακίου σε πνευματική και σωματική εξαθλίωση. Με την εκδήλωση αυτή τιμούμε τους προγόνους μας. Τιμούμε τον λαό του Τυμπακίου, που κατάφερε λόγω της εργατικότητάς του να αναδείξει, μετά απ’ όλα αυτά που βίωσε, το Τυμπάκι, καθιστώντας το πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις της η υπεύθυνη Επικοινωνίας της «Πολιτείας Τυμπακίου» κ. Εύη Φασομυτάκη.

Γυρνώντας μας σε εκείνες τις μαύρες μέρες που βίωσαν οι κάτοικοι του Τυμπακίου τα χρόνια της Κατοχής, ο πρόεδρος της «Πολιτείας Τυμπακίου» Γιάννης Ανδρουλάκης τόνισε ότι «έγινε ολική ισοπέδωση του χωριού. Καταστράφηκαν όλα για να γίνει το αεροδρόμιο. Το θαύμα που αξίζει να αναδείξουμε είναι το ότι οι κάτοικοι, μετά από πολύ κόπο και θυσίες, κατάφεραν να γίνουν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, παρά την ολική ισοπέδωση που υπέστησαν».

Με τη σειρά του, ο ιστορικός-καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μάνος Χαλκιαδάκης είπε ότι «η περίοδος που το πολεμικό αεροδρόμιο Τυμπακίου χρησίμευσε ως βάση ανεφοδιασμού ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς ισοπεδώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού. Τα πάντα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του αεροδιαδρόμου, ενώ οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους».

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η «Πολιτεία Τυμπακίου» για την ιστορία του μαρτυρικού αυτού τόπου και τις προοπτικές ανάπτυξής του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης σε μήνυμα που έστειλε τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς επιτυχημένων εκδηλώσεων, με τις οποίες οι κάτοικοι του Τυμπακίου τιμούν και ταυτόχρονα διατηρούν άσβεστη τη μνήμη τους για τα δεινά που οι πρόγονοί τους βίωσαν τη μαύρη περίοδο της γερμανικής κατοχής. Οι κάτοικοι του Τυμπακίου δεν ξεχνούν μέχρι να δικαιωθούν για την εκθεμελίωση του χωριού τους στο 100%, για τους διωγμούς που υπέστησαν και για το θάνατο που γνώρισαν», είπε ο κ. Βαρδάκης, ενώ συνεχίζοντας κάνει συνοπτική αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στην περιοχή, τονίζοντας πως «σήμερα, βραχίονας της αγροτικής ανάπτυξης του νησιού μας, η Μεσαρά μπαίνει στο επίκεντρο με στοχευμένες δράσεις, που σκοπό έχουν την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια