default-image

Πώς συνδέονται Μαθηματικά – Φιλοσοφία; Στο Πειραματικό Γυμνάσιο απαντούν

Ηράκλειο
Πώς συνδέονται Μαθηματικά – Φιλοσοφία; Στο Πειραματικό Γυμνάσιο απαντούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πλάτωνα στον Αρχιμήδη ήταν το θέμα εκδήλωσης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου που εντάχθηκε στο πλαίσιο τους έτους Μαθηματικών που είναι το 2018.

Η σύνδεση μαθηματικών και φιλοσοφίας αποτέλεσε το επίκεντρο της εκδήλωσης με εκπαιδευτικούς να αναλύουν ρεύματα και τάσεις που καθόρισαν την εξέλιξη των επιστημών.

Η μαθηματική έρευνα θεωρείται βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας του Πλάτωνα. Οι σωζόμενες μαρτυρίες αναφέρουν τη σχέση πολλών και επιφανών μαθηματικών με την Ακαδημία, ενώ ποικίλες αναφορές των πλατωνικών διαλόγων σε μαθηματικές έννοιες δείχνουν την αξία που είχε αυτή η επιστήμη για τη συγκεκριμένη φιλοσοφική παράδοση.

Όμως, το ενδιαφέρον για τη μελέτη των μαθηματικών στην αρχαιότητα δεν περιορίζεται στον Πλάτωνα, ούτε ξεκινά από αυτόν αφού όπως επισημάνθηκε αναφορές στην κωμωδία αλλά και τίτλοι συγγραμμάτων που δεν έχουν σωθεί προδίδουν το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κύκλου διανοουμένων για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Το θέμα φάνηκε να κρατά συγκεντρωμένα και άκρως προσηλωμένα τα παιδιά που την παρακολούθησαν, καταφέρνοντας να εξάγουν και τα δικά τους συμπεράσματα σε ότι αφορά την αλυσίδα των επιστημών γενικότερα και κατά πόσο αυτή αποτελεί ως τμήμα προς τμήμα , το σύνολο τελικά που περιλαμβάνει όλες τις επιστήμες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News