default-image

Κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα στο Ηράκλειο

Κρήτη
Κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστά μεθαύριο Κυριακή 6 Μαΐου θα είναι τα εμπορικά καταστήματα στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, όπως ξεκαθαρίζει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, θέλοντας να προλάβει το ενδεχόμενο λειτουργίας μεγάλων καταστημάτων, κάτι που προκύπτει από καταγγελίες που έχουν φτάσει στη συνδικαλιστική οργάνωση από τους δύο συγκεκριμένους δήμους.

«Μετά από καταγγελίες συναδέλφων σχετικά με την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στο δήμο Ηρακλείου, όπως και στο δήμο Μαλεβιζίου, την Κυριακή 6 Μάη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζει τα εξής: «Το Σωματείο μας σταθερά και αταλάντευτα παλεύει, όπως κι όλα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα αφήσουμε να υπονομευτεί η κυριακάτικη αργία, με τη μέθοδο της “παρανόησης” ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο προσπαθήσουν μεγαλέμποροι και τοπικοί άρχοντες να ξηλώσουν την κυριακάτικη αργία στο βωμό του κέρδους και της “δίκαιης ανάπτυξης”. Απαιτούμε από τον αντιπεριφερειάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας τις υπόλοιπες μέρες, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, το σωματείο μας θα είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσει δυναμικά αν παρουσιαστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Καλούμε τους συναδέλφους να απευθύνονται στο σωματείο μας για κάθε ζήτημα που προκύπτει στο χώρο εργασίας, να μαζικοποιήσουν το σωματείο μας, να οργανωθούν σε επιτροπές στο χώρο εργασίας και να γυρίσουν τις πλάτες στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο ΕΚΗ, που έστησαν διασπαστικό σωματείο με στόχο να κρατάνε τις καρέκλες και τους εργαζόμενους στη γωνία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών».

Ανοικτά στην υπόλοιπη Ελλάδα

Θέλοντας να διερευνήσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην απόφαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου να προβεί στην έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, επικοινωνήσαμε χθες με την πρόεδρο της οργάνωσης Εύη Χατζημηνά, η οποία μας είπε χαρακτηριστικά: «Βρίσκουν “πάτημα” για το άνοιγμα των καταστημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα και αγνοούν την απόφαση που έχει πάρει ο περιφερειάρχης; Δεν το θυμούνται; Δεν ξέρω. Γι’ αυτό κάναμε κι εμείς χθες συνάντηση με τον περιφερειάρχη και του ζητήσαμε να προβεί σε νέα ανακοίνωση για την απόφαση που ισχύει ως προς την Κυριακή αυτή», λέει χαρακτηριστικά η συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «εμείς από την άλλη είμαστε σε ετοιμότητα για την ερχόμενη Κυριακή (σ.σ. μεθαύριο), για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο»...

Όπως διευκρινίζει στο σημείο αυτό η κ. Χατζημηνά, «τη συγκεκριμένη Κυριακή τη δουλέψαμε τον Μάρτιο. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Η νομοθεσία δίνει δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους. Έχει όμως το δικαίωμα ο κάθε περιφερειάρχης να νομοθετήσει πότε θα είναι αυτά τα δεκαήμερα εκπτώσεων. Η Περιφέρεια Κρήτης λοιπόν, μετά από διαβούλευση που έκανε και με τους Εμπορικούς Συλλόγους, όπου είχαμε παραβρεθεί κι εμείς και εκφράσαμε τη γνώμη μας, δέχτηκε αυτό που είπαμε. Ότι δε δεχόμαστε εκπτωτικές περιόδους αν πρέπει να δουλέψουμε Κυριακή. Έτσι, ο περιφερειάρχης άλλαξε την απόφαση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και έτσι για την Κρήτη τα δεκαήμερα των εκπτώσεων αποφασίστηκαν για τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που είναι Νοέμβριο και Μάιο. Και πιστεύω ότι γι’ αυτό υπάρχει αυτό το μπέρδεμα»...

Σύμφωνα με την κ. Χατζημηνά, ίσως κάτι ανάλογο να έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Να αλλάξει δηλαδή ο περιφερειάρχης τις περιόδους των δεκαήμερων εκπτώσεων.

«Προσφορές δεν ξέρουμε αν θα κάνουν τα καταστήματα. Αλλά σίγουρα δεν έχουμε ενδιάμεσες εκπτώσεις και συνεπώς δεν υπάρχει και ζήτημα Κυριακής. Εμείς λοιπόν θα κατέβουμε στην αγορά την Κυριακή και θα κάνουμε ελέγχους. Και έχουμε έρθει και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, ότι όπου υπάρξει κατάστημα που θα ανοίξει, εμείς θα το καταγγείλουμε. Και θα υποστεί τις συνέπειες γιατί είναι παράνομο»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News