default-image

Στην τελική ευθεία η δίκη του κυκλώματος μεταναστών: Τι πρότεινε η Εισαγγελέας

Κρήτη
Στην τελική ευθεία η δίκη του κυκλώματος μεταναστών: Τι πρότεινε η Εισαγγελέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καταπέλτης» για πέντε κατηγορούμενος η Εισαγγελέας - Τι πρότεινε κατά την αγόρευσή της

Στην τελική ευθεία βρίσκεται από σήμερα Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που είχε αποκαλυφθεί πέρυσι τον Μάρτιο, στην Κρήτη.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας.

Κατά την αγόρευσή της, η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή –για διάφορα αδικήματα- των 17 από τα συνολικά 21 άτομα που κάθονται στο εδώλιο.

Ειδικότερα, η Εισαγγελέας ήταν «καταπέλτης» για πέντε κατηγορούμενους. Πρόκειται για έναν Σύριο, δύο Αφγανούς και δύο Ιρακινούς, για τους οποίους πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τρία κακουργήματα.

Εξάλλου, η Εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαχθούν πλήρως τέσσερις από τους 21 κατηγορούμενους. Πρόκειται για δύο Αφγανούς, έναν Σύριο και μια γυναίκα από τη Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή και των έξι Κρητικών –μεταξύ των οποίων κι ένας πρώην αστυνομικός- που δικάζονται.

Ωστόσο, για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, η Εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, που είναι κακουργηματικές.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (ένας Σύριος, δύο Αφγανοί και δύο Ιρακινοί).

Εξάλλου, η Εισαγγελέας πρότεινε οι πέντε αυτοί κατηγορούμενοι να κηρυχθούν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι και η συγκεκριμένη πράξη συνιστά κακούργημα.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως οι «5» πρέπει να καταδικαστούν και για την κακουργηματική πράξη της «μεταφοράς από το εξωτερικό και παραλαβής από σημείο εισόδου με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε. πολιτών τρίτων χωρών».

Εκτός πάντως από τους «5», η Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι είτε για την πράξη της μεταφοράς, είτε για απλή συνέργεια στη μεταφορά, 12 ακόμη άτομα. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι έξι Κρητικοί κατηγορούμενοι.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, απολογήθηκαν οι 14 κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να απολογηθούν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και οι έξι κατηγορούμενοι ελληνικής εθνικότητας. Κάποιοι από αυτούς ομολόγησαν τη συμμετοχή τους σε κάποιες από τις μεταφορές των μεταναστών.

Οι δύο εξ αυτών, πάντως, και συγκεκριμένα ο 48χρονος αστυνομικός που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα κι ένας 47χρονος συγκατηγορούμενός του, αρνήθηκαν τα πάντα.

Συνέχεια στις 22 Μαΐου

Μετά τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου, στις 9.30 το πρωί.

Ειδικότερα, εκείνη την ημέρα η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Σημειώνεται ότι είναι πιθανό, στις 21 Μαΐου, να έχουμε και την έκδοση της απόφασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News