Ηράκλειο

Ονοματοδοσία δρόμου προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη

Το “πράσινο φως” για την ονοματοδοσία δρόμου του Ηρακλείου (συγκεκριμένα της οδού Λακωνίας, δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο, και της συνεχόμενης ανώνυμης οδού μέχρι τα όρια με το δήμο Μαλεβιζίου) στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καλείται να ανάψει την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο.


Με αρκετή καθυστέρηση, είναι η αλήθεια, μιας και στις 29 του μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού, έρχεται λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση ονοματοδοσίας προς τιμήν του Χανιώτη πολιτικού. Ονοματοδοσία γύρω από την οποία είχε ξεσπάσει κατά το περσινό καλοκαίρι αντιπαράθεση και διενέξεις μεταξύ της τοπικής Ν.Δ. και της δημοτικής Αρχής.


Το σκηνικό της διαμάχης είχε διπλό φόντο. Από τη μια υπήρχε δυσφορία και γκρίνια στις τάξεις της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για την αργή ανταπόκριση και τα αντανακλαστικά της δημοτικής Αρχής στο αίτημα ονοματοδοσίας που η ΝΟΔΕ είχε καταθέσει λίγο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από την άλλη η ΝΟΔΕ είχε ζητήσει να προκριθεί ως επιλογή ονοματοδοσίας η δυτική παραλιακή, από το ύψος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο.


«Με ευαισθησία και ένδειξη σεβασμού προς τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υποβάλαμε το αίτημά μας στις 14 Ιουνίου 2017 προς το Δήμο Ηρακλείου. Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος λειτούργησε απολύτως θεσμικά και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία σχετικά με το θέμα, αν και με αργά πολιτικά αντανακλαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική απόφαση-ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου τον περασμένο Σεπτέμβριο και επισημαινόταν προς το Δήμο Ηρακλείου: «Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας. Την πρόταση που εξαρχής καταθέσαμε, και η οποία ασφαλώς δεν έχει καμία δεσμευτικότητα για το Δήμο: την ονοματοθεσία της λεγόμενης βορειοδυτικής περιμετρικής λεωφόρου (της παραλιακής, από το ύψος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έως και το Παγκρήτιο Στάδιο)».


Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου σχετικά με το σενάριο της επιλογής της οδού Λακωνίας, ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Καλλέργος Βουλγαράκης είχε δηλώσει τότε: «Δε συμφωνούμε σε ένα μικρό τμήμα δρόμου, το οποίο δε συμβολίζει απολύτως τίποτα για τους Ηρακλειώτες.


Δεν αποτελεί τμήμα του αστικού ιστού της πόλης, παρά μόνο εάν αυτό το τμήμα συνδεθεί με τον παραλιακό δρόμο ή έστω με ένα τμήμα του, όπως άλλωστε είναι και η πρότασή μας».

Η εισήγηση

Πέρα από την προτεινόμενη μετονομασία της οδού Λακωνίας σε οδό “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, στη συνεδρίαση της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει και άλλες ονοματοδοσίες οδών προς τιμήν αντιστασιακών, ηρώων πεσόντων πολέμων, αλλά και δωρητών ακινήτων προς το Δήμο.


Ουσιαστικά στη συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 παρά 5 το απόγευμα της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο θα επικυρώσει σχετική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 με το 1/2018 πρακτικό.
Για ποιες ονοματοδοσίες δρόμων μιλάμε λοιπόν; Η Επιτροπή του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 με το 1/2018 πρακτικό αποφάσισε και τίθενται προς επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:


- Να γίνει μετονομασία της οδού Λακωνίας μέχρι το σημείο που τέμνεται με την οδό Σπύρου Μουστακλή, και ονομασία της συνεχόμενης ανώνυμης οδού από τη Λακωνίας έως τα όρια με το δήμο Μαλεβιζίου, στην περιοχή του Παγκρήτιου Σταδίου, σε οδό “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”. Έτσι, η οδός Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα έχει αφετηρία το σημείο της παραλιακής λεωφόρου, όπου αυτή συναντά την οδό Λακωνίας μέχρι τα όρια του δήμου Μαλεβιζίου.
- Να δοθεί στη νέα οδό που διέρχεται μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων 23 και 28-27 στην περιοχή Μπεντεβή της 4ης Δημοτικής Κοινότητας το όνομα “Νικολάου Ιωάννη Μαλλιαράκη” (δικηγόρος-αντιστασιακός).
- Στην τοπική κοινότητα Βασιλειών να γίνει μετονομασία της οδού που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κοινοτικού γραφείου, που οδηγεί στη μέσα γειτονιά, από Δωρόθεου Ιερομονάχου σε οδό “Νικολάου Μεσσαριτάκη”. Ο Νικόλαος Μεσσαριτάκης ήταν ο δωρητής του οικοπέδου που στεγάζονται τα γραφεία της Κοινότητας και το ΚΑΠΗ στην πλατεία του οικισμού, και της δημοτικής βιβλιοθήκης.
- Στη δημοτική κοινότητα Βασιλειών να μετονομαστεί η οδός Αναπαύσεως σε οδό “Αντωνίου Μακρυγιαννάκη”. Ο Αντώνιος Μακρυγιαννάκης ήταν κάτοικος Βασιλειών, ο οποίος υπηρέτησε στο 14ο Σ.Π. το ’41 και έπεσε στο μέτωπο της Αλβανίας.

Σχόλια