Ηράκλειο

Ψάχνουν λύση για το τελωνείο που φράκαρε από «no name»

Τα «no name» προϊόντα που έχουν κατασχεθεί απαγορεύεται να καταστραφούν! Τι λύσεις αναζητούνται για το Τελωνείο που φράκαρε.

Πόλεμο στη μάστιγα του παραεμπορίου, με ιδιαίτερα επιτυχή, μάλιστα, αποτελέσματα, έχουν κηρύξει οι διωκτικές Αρχές - και - στην Κρήτη. Οι τοπικές Αρχές, σε αγαστή συνεργασία με το κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν προβεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στην κατάσχεση εκατοντάδων χιλιάδων προϊόντων απομίμησης εταιρειών, και όχι μόνο, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, καταφέρνοντας απανωτά “ραπίσματα” στο παραεμπόριο στην Κρήτη.

Τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί τα τελευταία 24ωρα έχουν κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστιο πρόβλημα από την υπερσυσσώρευση του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού των κατασχεμένων προϊόντων- “μαϊμού”, αλλά και των υπόλοιπων κατασχεμένων παράνομων προϊόντων τα οποία δε συνιστούν είδη απομίμησης εταιρειών.

Τα “no name” απαγορεύεται να καταστραφούν!

Ο λόγος για τα λεγόμενα “no name” προϊόντα, τα οποία αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση από τα επονομαζόμενα “μαϊμού” είδη: Κι αυτό καθώς, ενώ η νομοθεσία προβλέπει την καταστροφή των “μαϊμού” προϊόντων, μετά την κατάσχεσή τους, όσον αφορά στα “no name” είδη υπάρχει διαφορετικό νομικό καθεστώς, αφού αυτά απαγορεύεται να καταστραφούν!

Έτσι, μετά τις απανωτές κατασχέσεις των εν λόγω προϊόντων, τις τελευταίες ημέρες, ο αποθηκευτικός χώρος όπου στοιβάζονται τα κατασχεμένα είδη, στο Τελωνείο, στο λιμάνι του Ηρακλείου, έχει κυριολεκτικά “φρακάρει”! Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι αποθήκες είναι υπερπλήρεις και οι Αρχές αναζητούν να βρουν μια λύση, την ώρα που ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση.


Για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά… εξαιτίας των απανωτών επιτυχιών των διωκτικών Αρχών στο παραεμπόριο στο Ηράκλειο, μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο της “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κορκίδης προέβη στην εκτίμηση ότι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων θα «αναγκάσει» το ΣΔΟΕ να μεταφέρει τα κατασχεμένα από την Κρήτη στην Αττική, κάτι που θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος... Επίσης, ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως νομίζει ότι οι ελεγκτικές Αρχές θα αποθαρρυνθούν από το να κατάσχουν “no name” προϊόντα...


«Κατάσχονται προϊόντα από το ΣΔΟΕ και δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι. Αυτά είναι προϊόντα απομίμησης. Είναι τα λεγόμενα προϊόντα- “μαϊμού”. Στην περίπτωση του Ηρακλείου, όμως, μιλάμε για προϊόντα no name, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταστραφούν άμεσα», τόνισε μιλώντας αρχικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.


«Αυτά τα προϊόντα πρέπει λοιπόν να αποθηκευτούν. Και χώροι δεν υπάρχουν ούτε από το Λιμενικό, ούτε από τη δημοτική Αρχή», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Κορκίδης. «Θα αναγκαστεί το ΣΔΟΕ να φορτώσει τα κατασχεμένα προϊόντα σε φορτηγά και να τα μεταφέρει στη συνέχεια ακτοπλοϊκώς από την Κρήτη στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο καταλαβαίνετε ότι κοστίζει πάρα πολύ... Και τα κονδύλια προφανώς δε βρίσκονται εύκολα. Αυτό νομίζω ότι θα αποθαρρύνει τις ελεγκτικές Αρχές στο να κατάσχουν τέτοιου είδους προϊόντα, τα οποία είναι προϊόντα παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Το “παραθυράκι” που δεν εφαρμόζεται

Η αλήθεια είναι ότι για τη λύση του επίμαχου προβλήματος υπάρχει ένα νομικό “παραθυράκι”, το οποίο σε περίπτωση που... “ανοίξει” θα λύσει τα χέρια των αρμόδιων φορέων. Πρόκειται για το Νόμο 2960/2001 και το άρθρο 171 που αφορά στην εκποίηση των κατασχεθέντων προϊόντων. Τι αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο; «Αν τα κατασχεθέντα υπόκεινται σε φθορά ή ελάττωση αξίας για οποιονδήποτε λόγο ή η φύλαξη αυτών είναι δυσχερής και βεβαιούται αυτό με πρωτόκολλο της τελωνειακής Αρχής, τότε δύναται αυτή να τα εκποιήσει σε τρεις μονοήμερες διαδοχικές δημοπρασίες και αν ακόμη προσφέρεται σε καταβολή των εξόδων της φύλαξης οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Η δημοπρασία ενεργείται με παρουσία του προϊσταμένου της τελωνειακής Αρχής ή του νόμιμου αναπληρωτή του».

Αγωνιούν οι έμποροι

Με λίγα λόγια, ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να προβεί σε εκποίηση των κατασχεμένων προϊόντων μέσω δημοπρασιών, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση που το έργο της φύλαξής τους είναι δυσχερές. Η μη εφαρμογή τού εν λόγω άρθρου - μέχρι τουλάχιστον χθες το βράδυ - από τις αρμόδιες Αρχές, έχει προκαλέσει, πάντως, τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου, που αγωνιά... Αυτό φανερώνεται, εξάλλου, και από τα όσα δήλωσε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης. «Ζητάω μια συνάντηση με την Αστυνομία, προκειμένου να ζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου αυτού από το Τελωνείο», ανέφερε αρχικά ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο επίμαχος νόμος ισχύει, άρα μπορεί και να εφαρμοστεί. «Ο νόμος αυτός δεν έχει τροποποιηθεί. Είναι σε ισχύ, κανονικά. Και αφού ισχύει, το Τελωνείο μπορεί να τον ενεργοποιήσει. Δεν ξέρω γιατί το Τελωνείο δεν τον έχει ενεργοποιήσει μέχρι τώρα, αφού υπάρχει αδυναμία φύλαξης των προϊόντων. Αυτήν την απορία την έχω...», επισήμανε στην “ΚΡΗΤΗ TV”, φανερά εκνευρισμένος, ο κ. Κουμαντάκης.

Σχόλια