default-image

«Έρχεται» «μετακόμιση» για τους Ρομά

Ηράκλειο
«Έρχεται» «μετακόμιση» για τους Ρομά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σχεδιάζει η δημοτική αρχή για τον καταυλισμό των Ρομά στα δύο Αοράκια;

Στην αναζήτηση έκτασης κατάλληλης να φιλοξενήσει το νέο οικισμό των Ρομά, που θα είναι βεβαίως οργανωμένος σε άλλα πρότυπα, βγαίνει και επισήμως πλέον ο Δήμος Ηρακλείου με τη δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού. Ουσιαστικά μιλάμε για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς ιδιοκτητών εκτάσεων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι την εκπνοή του Μαΐου να καταθέσουν προσφορές για την εξαγορά ή ενοικίαση των εκτάσεών τους από το Δήμο Ηρακλείου, με σκοπό τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού.

Μετεγκατάσταση η οποία δρομολογείται για δύο βασικούς λόγους: Αφενός λόγω της αναγκαιότητας να απελευθερωθεί ο χώρος του σημερινού καταυλισμού στα Δύο Αοράκια, τον οποίο έχει ενοικιάσει εδώ και χρόνια επενδύτρια εταιρεία σκοπεύοντας να δημιουργήσει στο σημείο ένα εμπορικό κέντρο και αφετέρου λόγω της εμπλοκής της κυβέρνησης και της κυβερνητικής “ντιρεκτίβας” προς τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς ανά την Ελλάδα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά από καταυλισμούς και παραπήγματα σε οργανωμένους οικισμούς.

Με την προκήρυξη, λοιπόν, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο Δήμος Ηρακλείου κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μετεγκατάστασης των Ρομά. Ακόμα όμως κι αν το πρώτο βήμα στεφθεί από επιτυχία, ακόμα κι αν βρεθεί έκταση τουλάχιστον 70 στρεμμάτων χωρίς πολεοδομικές ή νομικές εκκρεμότητες κ.λπ., πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, ακολουθεί το 2ο και πολύ πιο δύσκολο βήμα. Δεν είναι άλλο φυσικά από το να πειστούν οι Ρομά, και οι δύο διαφορετικές “φατρίες” που διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό, να αποχωρήσουν από τα Δύο Αοράκια, “μετακομίζοντας” σε άλλη περιοχή, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψη τις έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις των Ρομά στις μέχρι τώρα κρούσεις και συζητήσεις...

Το παρήγορο για την πλευρά του Δήμου είναι ότι πρόσφατα συμφώνησε με τους επενδυτές της εταιρείας “ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.” 2ετή παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης της έκτασης στα Δύο Αοράκια. Παράταση η οποία ήταν άκρως επιθυμητή για τη Λότζια, αλλά την οποία ζήτησαν οι ίδιοι οι επενδυτές επειδή και αυτοί δεν έχουν ακόμα ξεμπερδέψει με τις εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις που πρέπει να βγάλουν για την προωθούμενη επένδυσή τους.

Όπως έχουμε γράψει, πριν από λίγο καιρό το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου άναψε κατά πλειοψηφία το “πράσινο φως” για τη διετή παράταση της εκμίσθωσης της έκτασης του καταυλισμού μέχρι τις 11 Απριλίου του 2020. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ο Δήμος θα συνεχίζει να εισπράττει για άλλα δύο χρόνια ενοίκιο ύψους 3.000 ευρώ μηνιαίως, άσχετα αν προχωρήσει ή όχι η σχεδιαζόμενη εμπορική επένδυση της εταιρείας... Επένδυση η οποία εξαρτάται από τη μετεγκατάσταση των Ρομά...

Ο Δήμος Ηρακλείου - με καθυστέρηση είναι η αλήθεια - αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό, σε μια προσπάθεια να βρεθεί καταρχήν κατάλληλος χώρος για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού.

Βγαίνει λοιπόν (θα δημοσιευτεί σήμερα ή αύριο) η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά οικοπέδου που θα πληροί βεβαίως συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Προτάσεις μέχρι τις 31 Μαΐου

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, η έκταση που αναζητείται μέσω του διαγωνισμού θα πρέπει, μεταξύ άλλων όρων, να πληροί τις εξής πολύ βασικές προϋποθέσεις: Να είναι εμβαδού τουλάχιστον 70 στρεμμάτων, να βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ηρακλείου, να μη διαρρέεται από ρέμα, να μη γειτνιάζει σε αρχαιολογικό χώρο, να μην έχει πολεοδομικές εκκρεμότητες και φυσικά να μην έχει νομικά, ιδιοκτησιακά μπερδέματα.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις προς το Δήμο μέχρι τις 31 Μαΐου.

Η κ. Αρχοντάκη αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί κατάλληλη έκταση. Εξέφρασε όμως μια συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι ατύπως, σε φιλολογικό έστω επίπεδο, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από πλευράς 3-4 ιδιοκτητών ακινήτων.

Η ίδια εμφανίστηκε ακόμα πιο συγκρατημένη για το 2ο βήμα του εγχειρήματος, που αφορά στο να πειστούν οι ίδιοι οι Ρομά να μετακομίσουν. Εφόσον πάντως βρεθεί κατάλληλη έκταση και πουν το “ναι” οι Ρομά, στο νέο χώρο θα δημιουργηθεί ένας οργανωμένος οικισμός με βάση τις συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το φιλόδοξο πρόγραμμα μετεγκατάστασης πληθυσμών Ρομά σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους, που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στους οικισμούς που θα φτιαχτούν θα υπάρχει αυστηρή οργάνωση υποδομών και λειτουργιών.

Η διαμονή θα γίνεται σε οικίσκους και όχι παραπήγματα, στα οποία θα προβλέπεται έλεγχος ανά τακτά διαστήματα από τον εκάστοτε Δήμο. Οι οικισμοί θα έχουν αστική πολεοδομική οργάνωση με γειτονιές, κοινόχρηστους χώρους, πράσινο, παιδικές χαρές κ.λπ. Θα πραγματοποιούνται ενέργειες περιβαλλοντικής υγιεινής (π.χ. απεντομώσεις, μυοκτονίες, χαλικοστρώσεις), ενώ προβλέπονται εγκαταστάσεις ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής, ακόμα και πλυντήρια, στεγνωτήρια και κλιματιστικά.

Στο κομμάτι των δαπανών, η επενδύτρια εταιρεία “ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ” έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει ποσό 800.000 ευρώ για την απόκτηση της έκτασης όπου θα ανεγερθεί ο οικισμός των Ρομά. Ρητή, επίσης, δέσμευση των επενδυτών είναι να δημιουργηθεί εντός του οικισμού βρεφονηπιακός σταθμός, που θα πρέπει να ετοιμαστεί μέχρι τη μετεγκατάσταση, και ο οποίος θα χρηματοδοτείται για τις λειτουργικές του ανάγκες με ποσό ύψους 20.000 ευρώ ετησίως. Το κεντρικό κράτος θα προσφέρει τους οικίσκους, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου θα μεριμνήσει για τη διαμόρφωση υποδομών κοινής ωφελείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News