Ηράκλειο

«Δεν είναι αργία... είναι απεργία» η εργατική Πρωτομαγιά

Πού δίνεται το «ραντεβού» αύριο στο Ηράκλειο;

Το διαχρονικό αυτό σύνθημα «Δεν είναι αργία... είναι απεργία!», το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες προτάσσουν τα εργατικά συνδικάτα ενόψει των καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, έρχεται ξανά αύριο στο επίκεντρο - και - στην Κρήτη.

Σε καιρούς οξείας οικονομικής κρίσης, τα εργατικά σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους - και όχι μόνο - να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο στην πόλη του Ηρακλείου.

Ως είθισται τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο, έτσι και αύριο, θα πραγματοποιηθούν ουκ ολίγες απεργιακές συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μια από αυτές διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία του, στη λεωφόρο Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας. Εξάλλου, το δικό τους απεργιακό «ραντεβού» δίνουν - επίσης - στις 10 το πρωί αύριο Τρίτη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, άλλοι εργατικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο.

«Η 1η Μάη 2018 βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους και σχεδόν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία εξαθλιωμένους από τις αδιέξοδες και καταστροφικές κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές... Αντιμέτωποι με την ανεργία, τη φοροεπιδρομή και την επίθεση σε θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα. Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη στόχο έχουν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και πολλούς αγώνες», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΗ και καλεί τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, αύριο, στις 9:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τη βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα την «Εργατική Πρωτομαγιά – Ειρήνη», στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του ΕΚΗ. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και στα σημεία όπου δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη.

«Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως μας αξίζει και δικαιούμαστε», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΜΕ

«Η 1η Μάη είναι απεργία, Ημέρα της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεών μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του ’36, τους διακόσιους της Καισαριανής της Πρωτομαγιάς του ’44... Τιμάμε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο και κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους και προσφυγιά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση-κάλεσμα που εξέδωσε το ΠΑΜΕ ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κάλεσμα προς τους Ηρακλειώτες να συμμετάσχουν στις αυριανές απεργιακές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις απευθύνει, πάντως, και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο.

«Η 1η Μάη είναι η ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Τον Μάη του 1886, στο Σικάγο, η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τον Μάη του 1893 διοργανώθηκε η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα. Ο κόσμος της δουλειάς διεκδικούσε το οκτάωρο, την κυριακάτικη αργία, την καταβολή σύνταξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος και την κατάργηση της προσωπικής κράτησης για χρέη. Σταθμός για το εργατικό κίνημα στη χώρα ήταν ο Μάης του 1936, όταν ο μετέπειτα δικτάτορας Μεταξάς έπνιξε στο αίμα την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ στο Ρέθυμνο

Εξάλλου, κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις απευθύνει και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.

«Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν το αγωνιστικό απεργιακό “παρών” στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τρίτη 1η του Μάη (σ.σ. αύριο) και ώρα 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών. Με ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, καλούμαστε σε ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που να αποκρούουν την επίθεση που δεχόμαστε», επισημαίνεται, ακόμη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.!

(φωτογραφία αρχείου) 

Σχόλια