Καλούν τους Ηρακλειώτες να οργανώσουν ένα τριήμερο – γιορτή στο Πάρκο Γεωργιάδη

Ηράκλειο
Καλούν τους Ηρακλειώτες να οργανώσουν ένα τριήμερο – γιορτή στο Πάρκο Γεωργιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία προχωρούν οι «Φυλές του Πάρκου», καλώντας τους δημότες του Ηρακλείου να προχωρήσουν στη συνδιαμόρφωση συμμετοχικών εργαστηρίων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 18, μέχρι την Κυριακή 20 Μαΐου στο πάρκο Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση από τις «Φυλές του Πάρκου», το τριήμερο αυτό αποτελεί την κλιμάκωση των δράσεων τους, με στόχο να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για τον συμμετοχικό σχεδιασμό και να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια που θα λάβουν χώρα το συγκεκριμένο τριήμερο απευθύνονται σε όλους, από παιδιά μέχρι και άτομα τρίτης ηλικίας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;

Το συμμετοχικό εργαστήρι για τον δημόσιο χώρο ξεκίνησε μέσα από τις κινητοποιήσεις για το Πάρκο Γεωργιάδη και βασίζεται στο ενδιαφέρον, την πρωτοβουλία και την ευαισθησία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά τους δημόσιους χώρους.

Από τα μέσα Φλεβάρη μέχρι τώρα, έχουμε ολοκληρώσει μία σειρά δράσεων όπως:

  • Παρουσίαση και εισαγωγή στην ιδέα του συμμετοχικού σχεδιασμού
  • Συστηματικές εβδομαδιαίες συναντήσεις για τον συντονισμό και σχεδιασμό δράσεων, εξορμήσεις στους δρόμους της γειτονιάς του πάρκου με στόχο την άμεση επαφή με τους πολίτες, ενημέρωση και συζήτηση μέσω μίνι συνεντεύξεων και προώθησης ερωτηματολογίων
  • Στήσιμο ιστολογίου (blog) για την ενημέρωση και ανάρτηση πληροφοριών σχετικά με το πάρκο, τον συμμετοχικό σχεδιασμό και τις δράσεις μας
  • Διεξαγωγή αρχικού ερωτηματολογίου για δια ζώσης ενημέρωση, προβληματισμό και εισαγωγή του κοινού στο ζήτημα του Πάρκου και του συμμετοχικού σχεδιασμού
  • Ενημερωτική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Συμμετοχικιά βεγγέρα» για την περαιτέρω ενημέρωση και συζήτηση θεμάτων πάνω σε ζητήματα δημοσίου χώρου
  • Εκπαιδευτική ημερίδα για τον συμμετοχικό σχεδιασμό και προετοιμασία των ενδιαφερομένων για την προσέγγιση ευρύτερου κοινού και ειδικότερα για την κινητοποίηση της γειτονιάς του πάρκου

Τι γίνεται τώρα;

Αυτή τη βδομάδα σχεδιάζουμε τη δεύτερη, πιο σύνθετη μορφή ενός νέου ηλεκτρονικού ερωτηματολόγιου με βάση τους κύριους θεματικούς άξονες που αναδύθηκαν από το αρχικό ερωτηματολόγιο και τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν (τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να δημοσιευθούν άμεσα στην ιστοσελίδα μας και τη σελίδα του εργαστηρίου στο facebook).

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε τη διοργάνωση του τριημέρου εμπειρίας του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Λίγα λόγια για την ιδέα του τριημέρου εμπειρίας συμμετοχικού σχεδιασμού:

Το τριήμερο 18-20 Μάη, στο Πάρκο Γεωργιάδη, θα διεξαχθούν μία σειρά από βιωματικά, εκπαιδευτικά και συμμετοχικά εργαστήρια για τον δημόσιο χώρο, για το Πάρκο, για την εμπειρία του χώρου, την κουλτούρα και τις δυνατότητες του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Τα εργαστήρια θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες - παιδιά, ενήλικες και τρίτη ηλικία - και σχεδιάζονται με βάση τους κύριους θεματικούς άξονες που προέκυψαν από τα πρώτα ερωτηματολόγια, αλλά και τις υποκατηγορίες που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα των δεύτερων ερωτηματολογίων.

Οι κύριοι άξονες:

Τα εργαστήρια έχουν στόχο να διερευνήσουν δημιουργικά μία σειρά ζητημάτων, όπως αυτά προκύπτουν από τα ερωτηματολόγια:

ΠΡΑΣΙΝΟ – ΦΥΤΕΥΣΗ (υπάρχον πράσινο, λειτουργίες βλάστησης, σχετικές επιλογές σχεδιασμού, κ.α.)

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΧΡΗΣΕΙΣ (παιδική χαρά, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, WC, βρύση, υλικά επίστρωσης, βιολογική λαϊκή, κ.α.)

ΑΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (παγκάκια, καθίσματα, φωτισμός, κ.α.)

ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ (δημιουργική διερεύνηση του τι, πως και γιατί;)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (κουλτούρα συμπεριφοράς στο δημόσιο χώρο, κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες σε αυτόν, κ.α.)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ασφάλεια, συντήρηση, καθαριότητα, ωράριο εκδηλώσεων, κ.α.)

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (συντριβάνι, χρώμα, παρουσία τέχνης κ.α.)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΤΚΗ ΑΞΙΑ (εκπαιδευτικός λαχανόκηπος, σταθμός ανακύκλωσης κ.α.)

Τα εργαστήρια:

Οι μέθοδοι του συμμετοχικού σχεδιασμού περιλαμβάνουν μία σειρά από συνήθη εργαστήρια, χωρίς η λίστα να περιορίζεται σε αυτά: συλλογική δημιουργία μακέτας, θεματικοί-βιωματικοί περίπατοι, θεματικές ομάδες συζήτησης, πίνακες προτεραιοτήτας, πίνακες διάθεσης, δημιουργική γραφή, ζωγραφική, φωτογραφία. Επιπλέον, προτείνονται και άλλοι δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε για τον δημόσιο χώρο, με διάθεση και στόχο να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις αφού ακούσουμε τις ανάγκες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που εκφράζονται μέσα από αυτές τις διαδικασίες.

Το ανοιχτό κάλεσμα συνδιαμόρφωσης εργαστηρίου

Οι κύριοι άξονες που προαναφέρθηκαν θα αποτελέσουν τη θεματική βάση για τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο στο Πάρκο. Προσκαλούμε ανοιχτά, όποια και όποιον επιθυμεί να συμβάλει -ατομικά ή και σαν ομάδα- με ιδέες και δράσεις, να προτείνει ή/και να διοργανώσει εργαστήρια και να βοηθήσει στη διεξαγωγή και τον σχεδιασμό των δράσεων του τριημέρου.

Παιδαγωγοί, θεατρολόγοι, άνθρωποι που μπορούν να διεξάγουν εργαστήρια για παιδιά, ομάδες εργασίας και δράσης σχετικά με το Πάρκο -και όχι μονο-, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί  ή και όποια-ος έχει διάθεση για συνεργασία και συμβολή στην προετοιμασία των εργαστηρίων –η συμβολή σας θα είναι πολύτιμη! Χρειαζόμαστε χέρια, μυαλά και ανθρώπους για δημιουργική συμμετοχή και παρουσία στην οργάνωση και πραγματοποίηση του τριημέρου. Από την πιο απλή βοήθεια μέχρι το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εργαστηρίου!

Ειδική προτεραιότητα αποτελούν τα παιδικά εργαστήρια!

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ιδέες/υποβολή προτάσεων, με βάση τα παραπάνω, ερωτήσεις ή οτιδήποτε άλλο επικοινωνήστε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας,  ή και μέσω τις σελίδας μας στο facebook, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 7 Μαΐου.

Από την Τετάρτη 03/05 και για τις δύο επόμενες εβδομάδες θα διεξαχθούν μία σειρά από συναντήσεις προετοιμασίας. Εκεί θα συζητήσουμε για εργαλεία συμμετοχικού σχεδιασμού και για το στήσιμο των εργαστηρίων ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις δράσεις μας για το πρόγραμμα του τριημέρου.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News