Ηράκλειο

Σε ομηρία πάνω από 40 οικογένειες αγροτών

Σε ομηρία τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια κρατάει ο Δήμος Ηρακλείου, για λόγους που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, πάνω από 40 αγροτικές οικογένειες των Δαφνών, καθυστερώντας να προχωρήσει το έργο ανάσχεσης του νερού, που έχει αποφασιστεί στη θέση Άγιος Αντώνιος, μεταξύ Σταυρακίων και Δαφνών.

Υποτίθεται πως αυτό το αντιπλημμυρικό έργο σκοπό έχει να προστατεύει τους κατοίκους από το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων του Ξεροπόταμου στο Γιόφυρο, αλλά την ίδια ώρα αποτελεί και βασική προϋπόθεση για να νομιμοποιηθεί η επέκταση του σχεδίου πόλης προς τον Ξεροπόταμο!

«Πάνε τώρα πάνω από 15 χρόνια. Οι αγρότες δεν προχωρούν σε καμία εργασία στις περιουσίες τους, γιατί φοβούνται ότι, λόγω του έργου, μπορεί οτιδήποτε και αν κάνουν να πάει χαμένο και να μπουν άδικα στον κόπο και τα έξοδα», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαφνών Ναπολέων Λουκαδάκης.

«Κανείς δεν μας ενημερώνει για την υπόθεση αυτή. Πάνε τόσα χρόνια και δεν έχουμε καμία απάντηση για το αν τελικά θα γίνει το έργο ή όχι, ώστε να ξέρουν και οι αγρότες τι να κάνουν. Στο μεταξύ, εμπλέκονται στην περιοχή πάνω από 40 αγροτικές οικογένειες. Θέλουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, αλλά διστάζουν», επισήμανε ο συνεταιριστής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη, η έκταση είναι πάνω από 200 στρέμματα γης. Έγιναν όλες οι σχετικές διαδικασίες απαλλοτρίωσής τους, χωρίς ωστόσο να δοθούν μέχρι σήμερα και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών. Έτσι τίθενται βασικά ερωτήματα που έχουν σχέση ακόμα και με το μέλλον του συγκεκριμένου έργου. Στο μεταξύ, οι περιουσίες των εν λόγω αγροτών έχουν κυριολεκτικά ρημάξει. Έχουν μείνει όλα αυτά τα χρόνια εντελώς ακαλλιέργητες και έχουν “πνιγεί” στους βάτους και την αγριάδα.

«Ούτε αμπέλι μπορούν να φυτέψουν. Ούτε ελιές. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος αρμόδιος να τους ενημερώσει τι ισχύει τελικά», είπε στην εφημερίδα μας ο Ναπολέων Λουκαδάκης, ο οποίος επισήμανε ότι ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε μια τέτοια περίοδο κρίσης, έχει μεγάλη σημασία η κάθε περιουσία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και να θέλει να την αξιοποιήσει.
Εξάλλου, και για λόγους αντιπυρικής προστασίας, το να υπάρχει τόσο πυκνή και άγρια βλάστηση δεν είναι και ό,τι καλύτερο...

Σχόλια