Ηράκλειο

Εκδηλώσεις

Η «Αλίκη στη χώρα των θυμάτων» μας ενημερώνει για την αιμοδοσία

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018, 6:00 μμ, Επιμελητήριο Ηρακλείου (αίθουσα Καστελλάκη)

Ένα video που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα μια επαγγελματική δουλειά είναι η «Αλίκη στη χώρα των θυμάτων», με την… Αλίκη να τονίζει πως τα προβλήματα δε λύνονται μόνα τους,

Οι μαθητές του Ομίλου «Θεατρικό και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου παρήγαγαν αυτό το video προκειμένου να προτρέψουν όλους εμάς να ενημερωθούμε.

Και πώς αλλιώς θα ενημερωθούμε αν δεν πάμε στην εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή το σχολείο στο Επιμελητήριο και συγκεκριμένα στην αίθουσα Καστελλάκη;

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στην Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9) από τις 18:00 έως τις 21:15.

Αποτελεί μέρος της δράσης «Εθελοντισμός – Σχολείο – Κοινωνία», η οποία ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017 με πρωτοβουλία της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και του Σχολείου του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού. Η εκδήλωση στο Ηράκλειο είναι αποκεντρωμένη εκδήλωση της παραπάνω δράσης.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους δημότες του Ηρακλείου και κάθε πολίτη για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Ειδικότερα επιδιώκεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την:

* δωρεά αίματος,

* δωρεά βλαστοκυττάρων από μυελό των οστών και

* δωρεά ομφαλιοπλακουντιακού αίματος.

Η ενημέρωση θα γίνει από ειδικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές που έχουν ενημερωθεί και κατανοήσει τις διαδικασίες που αφορούν στη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Τελικός στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών στην χώρα μας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα εύρεσης μοσχεύματος για τη σωτηρία των πασχόντων συνανθρώπων μας μέσα από την καλλιέργεια της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και του πνεύματος εθελοντισμού.  

Αναφορικά με το video «Η Αλίκη στη χώρα των θυμάτων».

Το vίντεο αναφέρεται στο ομώνυμο έργο που έγραψε και θα ερμηνεύσει η μαθητική ομάδα του Ομίλου στο προσεχές Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, μέρος του οποίου (τα Βλαστοκύτταρα) θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση.

Στο σύντομο θεατρικό δρώμενο θα μάθουμε αν η δική μας Αλίκη θα καταφέρει να αλλάξει τη ροή μιας ιστορίας του φανταστικού κόσμου στον οποίο βρίσκεται, που όμως θα μπορούσε να είναι και ο δικός μας κόσμος.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την εκδήλωση:

«Μετά τους χαιρετισμούς, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα, που θα αναφερθεί στη συμβολή του σχολείου στην καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης ως στάσης ζωής. Θα ακολουθήσουν οι Αιματολόγοι κ. Χαρά Ματσούκα, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, με θέμα «ο ρόλο του σχολείου στην εκπαίδευση της νέας γενιάς εθελοντών αιμοδοτών» και κ. Μαρία Παγώνη, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, με θέμα «Εθελοντική αιμοδοσία. Ο ρόλος του σχολείου στην εκπαίδευση της νέας γενιάς εθελοντών αιμοδοτών». Το πρώτο μέρος θα κλείσει με την Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, κ. Ελένη Παπαδάκη, που θα αναπτύξει το θέμα «Ομφαλικό αίμα: Η γέννηση ενός παιδιού είναι δώρο ζωής για τους γονείς και μπορεί να προσφέρει ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας».

Η Μαθητική ομάδα από τον Όμιλο Μουσικής και τη Χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου θα προσφέρει ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα, πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος με το θέμα «Ο Εθελοντισμός στο σχολείο. Απόψεις, στάσεις και πρακτικές» από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Αγγελική Ζαχαράτου. Τρεις γενιές των πειραματικών σχολείων της πόλης μας θα ακολουθήσουν. Απόφοιτοι του Πειραματικού Λυκείου που τώρα φοιτούν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης θα παρουσιάσουν το θέμα «Οι στάσεις των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον εθελοντισμό και τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων», τωρινοί μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου το θέμα «Βλαστοκύτταρα: πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες» ενώ μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου θα αναπτύξουν το θέμα «Εθελοντισμός: προσφορά αγάπης και ζωής τον συνάνθρωπο».

Από μαθητές του Ομίλου «Θεατρικό και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» του Πειραματικού Λυκείου θα παρουσιαστεί, στη συνέχεια, το θεατρικό δρώμενο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θυμάτων: Τα Βλαστοκύτταρα», ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συμπεράσματα και προοπτικές, και την Διακήρυξη για τη Ζωή.

Σημειώνουμε ακόμη ότι στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής μαθητών και μαθητριών του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου, εμπνευσμένα από το θέμα της ημερίδας. Υπεύθυνη για την έκθεση «Εθελοντισμός» είναι η εκπαιδευτικός και εικαστικός Μαρία Γρηγοριάδη.

Τέλος, έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στον οποίο η Ομάδα Φοιτητών Εθελοντικής Αιμοδοσίας Πανεπιστημίου Κρήτης (Ο.Φ.Ε.Α.Κ) θα παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση και βοήθεια για να γίνετε εθελοντές δότες μυελού».

Σχόλια