Η Εισαγγελία Ηρακλείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη «Μπλε Φάλαινα»

Ηράκλειο
Η Εισαγγελία Ηρακλείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη «Μπλε Φάλαινα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξανά οι Αρχές αναφορικά με το περιβόητο διαδικτυακό “παιχνίδι” με την ονομασία “Μπλε Φάλαινα”.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου εξέδωσε χθες ανακοίνωση, μέσω της οποίας ζητά από τους ανήλικους - και κυρίως τους εφήβους - να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το επίμαχο “παιχνίδι”, καθώς ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος να αυτοτραυματιστούν ή ακόμη και να σκοτωθούν!

Το επίμαχο ζήτημα, το οποίο είχε απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία - και όχι μόνο - πέρυσι, με δεδομένους και τις 130 αυτοκτονίες παιδιών που έχουν αποδοθεί στη “Μπλε Φάλαινα” στη Ρωσία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου επανήλθε χθες, με αφορμή, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόσφατα δημοσιεύματα που σχετίζονται με τη “Μπλε Φάλαινα”.

Σημειώνεται ότι αρκετά περιστατικά που έχουν άμεση σχέση με το εν λόγω “παιχνίδι” καταγράφηκαν πέρυσι σε όλη τη χώρα, αλλά και ειδικότερα στην Κρήτη.

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, αλλά και παλαιότερα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε Φάλαινα” και σε εκτέλεση της με αριθμό 3922/17.4.2018 παραγγελίας της κ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπως και της με αριθμό 4495/23.5.2017 προγενέστερης παραγγελίας της, θέλουμε εκ νέου να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, ιδίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω “παιχνιδιού” και το σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν ή ακόμα και να οδηγηθούν στο θάνατο», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Αθανάσιο Γαλήνα.

«Όπως είχαμε επισημάνει με την από 29/5/2017 ανακοίνωσή μας, ο διαχειριστής του “παιχνιδιού” αυτού έρχεται σε επαφή με ανηλίκους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά τους στοιχεία. Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών προκλήσεων διάρκειας 50 ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο, που καλείται “επικεφαλής”. Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (π.χ. να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συγκεκριμένο τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (π.χ. να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό βίντεο, να χαράξει λέξεις-σύμβολα στο σώμα του), μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας), που οδηγεί στο θάνατο.

Κάθε φορά, δε, που ολοκληρώνεται μία τέτοια δοκιμασία, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μια φωτογραφία ή βίντεο, προς απόδειξη ολοκλήρωσης της δοκιμασίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο “παιχνίδι”, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν να εγκαταλείψει το “παιχνίδι”», αναφέρεται, εν συνεχεία, στην επίμαχη ανακοίνωση.

130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία

«Είναι φανερό ότι διαχειριστές τέτοιων “παιχνιδιών”, εξαιτίας των οποίων περί τα 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, απ’ όπου και ξεκίνησε, στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που κατά κόρον χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανηλίκους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους, και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως ότι, παρά τη δημοσιοποίηση του φαινομένου και τη σχετική κινητοποίηση προ ενός έτους περίπου, φαίνεται, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι προ ολίγων ημερών 17χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, μετά από πτώση του από το β’ όροφο πολυκατοικίας όπου διέμενε σε πόλη της Ελλάδας, πτώση που οφείλεται στο ανωτέρω διαδικτυακό “παιχνίδι”», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Εισαγγελία παρακαλεί τους «γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευτούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να έλθουν αμέσως σε επικοινωνία είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11-1-88, e-mail: [email protected]) είτε με το Γραφείο Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου είτε με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου».

«Προτρέπουμε τους ανηλίκους, όπως, σε περίπτωση που έχουν δεχτεί τέτοιου είδους πρόσκληση-πρόκληση, απευθυνθούν στους γονείς τους, σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης, στο Γραφείο Ανηλίκων της Υ.Α. Ηρακλείου ή και στον εισαγγελέα Ανηλίκων Ηρακλείου, τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Παρακαλούμε τους κ.κ. διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξει η τρέχουσα σχολική χρονιά ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, η οποία κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, στον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, στο διοικητή της Ασφάλειας Ηρακλείου, στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, καθώς και στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News