Ηράκλειο

Διψασμένο χώμα, στεγνές βρύσες - Με τον «εφιάλτη» της λειψυδρίας ζούμε καθημερινά

Με τη λύση του κουβά αλλά και τη «Δαμόκλειο σπάθη» των προστίμων από τη δημοτική αστυνομία ζουν καθημερινά οι πολίτες στο Ηράκλειο.

Σκηνικό… εφιαλτικό. Αντί για ζωή… έρημος. Αντί για νερό… ξηρασία.

Χώμα που έχει σπάσει από την ανομβρία στο Φράγμα Αποσελέμη.

Βρύσες που στερεύουν στη «βεντάλια» της λειψυδρίας με δημότες να διαμαρτύρονται.

Δραματικές εικόνες και στο Φράγμα Μπραμιανών, όπου αναδύθηκε η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, με τους αγρότες να εκφράζουν την αγωνία τους.

Δήμοι της Ανατολικής Κρήτης λαμβάνουν μέτρα για την ύδρευση αλλά και την άρδευση.  Νερό με σταγόνες.

Πρώτη πικρή γεύση της αλήθειας έλαβαν δημότες του Ηρακλείου, την περίοδο έλευσης της αφρικανικής σκόνης, οπότε το σύστημα υδροδότησης έφτασε μια «ανάσα» πριν την κατάρρευση.

Η πόλη διψάει με φόντο το φθαρμένο δίκτυο, τις διαρροές και κλοπές νερού που ξεπερνούν το 30%. 

Η διανομή του λιγοστού νερού είναι η νέα πραγματικότητα.

Σωτήριες παρεμβάσεις που δεν δρομολογήθηκαν άμεσα από τη ΔΕΥΑΗ και όταν ηχούσε το καμπανάκι της ανομβρίας με τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχαν χρήματα για την ανόρυξη γεωτρήσεων.

Αντοχές πολιτών που δοκιμάζονται, με αρκετούς να αφήνουν αιχμές για τη στάση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου.

Και μπορεί στην Ιεράπετρα, το πρόβλημα της ύδρευσης να μην είναι τόσο έντονο όπως σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, όμως από την άλλη, οι εμπλεκόμενοι δεν εφησυχάζουν...

Και ενώ λαμβάνονται μέτρα στον δήμο Ηρακλείου, όπως η λύση του κουβά αλλά και πρόστιμα από τη δημοτική αστυνομία για τη μη ορθολογική χρήση του νερού, υπάρχουν περιπτώσεις που το νερό ύδρευσης χρησιμοποιείται για την άρδευση.

Ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ αντλούνταν 250 κυβικά νερό την ώρα από το σύνολο των γεωτρήσεων στις Δαφνές, μόλις τα 70 κυβικά νερού κατέληγαν στην πόλη του Ηρακλείου.

Σχόλια