Διαμαρτύρονται κατά του πολέμου οι Ηρακλειώτες

Ηράκλειο
Διαμαρτύρονται κατά του πολέμου οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέλη του ΠΑΜΕ, νέοι και ηλικιωμένοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας το απόγευμα της Πέμπτης καταγγέλλοντας το «ιμπεριαλιστικό έγκλημα».

Οι Ηρακλειώτες άρχισαν να μαζεύονται από τις 7 το απόγευμα στο κέντρο της πόλης και λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησαν την πορεία τους περνώντας από την οδό Δαιδάλου και καταλήγοντας στην πλατεία Λιονταριών.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου:

«Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει τη επίθεσή των ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και της Γαλλίας, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Ο πραγματικός στόχος του πολέμου στην Συρία αλλά και της “συμμαχικής” πυραυλικής επίθεσης στους συριακούς στόχους στις 14/4/2018 είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων και των σφαιρών επιρροής στην Μέση Ανατολή και της Μεσογείου.

Η όξυνση των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς τόσο της περιοχής, όσο και όλου του κόσμου. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει με εμπορικούς "πολέμους" και αντιλαϊκά μέτρα τα τεράστια αδιέξοδά του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες ευθύνες. Παίζοντας ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή μπλέκει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ' αυτό το μακελειό, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και συνεργάζεται στρατιωτικά με κράτη-δολοφόνους, όπως το Ισραήλ. Προσπαθεί συστηματικά να εξωραΐσει τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

Εντελώς διαφορετική άποψη για το πόλεμο και το ρόλο του ΝΑΤΟ, όπως καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, έχει η Διεύθυνση του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου που έστειλε μαθητές στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη για εκπαιδευτική εκδρομή ( άραγε τι να είπαν οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ στους Έλληνες μαθητές ) και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ρόλος του ΝΑΤΟ πήρε σάρκα και οστά στους πρόσφατους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Γαλλίας στη Συρία. Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει απερίφραστα αυτή την απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου όπως και την απαράδεκτη τιμωρία ενός στρατιώτη από την μονάδα του, γιατί μίλησε πρόσφατα σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός. Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους για την καπιταλιστική κερδοφορία, αφού αυτό επιδιώκεται μέσω των επεμβάσεων και των πολέμων. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Με την αλληλεγγύη και την κοινή τους πάλη να ορθώσουν τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους ενάντια στη Συρία, βάζοντας κυριολεκτικά βόμβα  στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η επίθεση αυτή βασίστηκε όπως και στο πρόσφατο παρελθόν σε διάφορα προσχήματα που δε μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες. Πραγματικός λόγος της επίθεσης είναι ο ανηλεής και χωρίς τέλος ανταγωνισμός των μακελάρηδων των λαών για τον έλεγχο ενεργειακών κόμβων, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς. Η έναρξη των βομβαρδισμών γίνεται με τη στήριξη και ανοχή της υπόλοιπης λυκοσυμμαχίας των ΝΑΤΟ-ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων που υποκρίνονται τους Πόντιους Πιλάτους, ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα σφαγή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News