Ηράκλειο

Όλη η αλήθεια για την εκδρομή μαθητών της Κρήτης στο ΝΑΤΟ

Ανατροπή στην υπόθεση καταγγελίας της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ηρακλείου για την μαθητική εκδρομή του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου και του Γυμνασίου Θραψανού στο ΝΑΤΟ, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Παρ’ ότι υποστηρίζεται ότι η εκδρομή έγινε σε έναν χώρο όπου «αποφασίζεται το αιματοκύλισμα λαών», η αλήθεια σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων είναι ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να παρουσιαστεί το δράμα της προσφυγιάς.

Παρουσίασαν ταινία για την προσφυγιά

Η ταινία μικρού μήκους του σχολείου «Η Εσμιγιά» με θέμα την προσφυγιά, παρουσιάστηκε από τους μαθητές της Κρήτης στο ελληνικό σχολείο της βάσης του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, καθώς και παραδοσιακοί χοροί, ακούσματα και γεύσεις της Κρήτης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων τα παιδιά του Ελληνικού σχολείου της Βάσης οι καθηγητές και οι γονείς.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου «Εμείς πήγαμε νόμιμα στο σχολείο και πήραμε άδεια. Πήγαμε στο ελληνικό σχολείο της βάσης του ΝΑΤΟ και παρουσιάσαμε τη δουλειά μας. Φυσικά ακόμα κι αν ανάμεσα στους γονείς ήταν και αξιωματικοί δεν ζητήσαμε να αποχωρήσουμε και παρακολούθησαν την εκδήλωση. Είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει το πρόγραμμα του ελληνικού κράτους και τον μοναδικό που δίνει άδεια επίσκεψης σε σχολεία στην Ιταλία γιατί έχει ολοκληρωμένο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν κάναμε ξεναγήσεις, αλλά παρουσιάσαμε μόνο τη δουλειά μας.

 Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής του 6ου Γυμνασίου στο Rodi Garganico Festival στην Ιταλία , βραβεύτηκε για την περσινή ταινία μικρού μήκους του σχολείου.

Προβάλλοντας τον πραγματικό λόγο επίσκεψης των μαθητών στη βάση του ΝΑΤΟ αντικρούονται και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Ένωση Γονέων του Δήμου Ηρακλείου που επέκρινε «την απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ρόλος του ΝΑΤΟ πήρε σάρκα και οστά στους πρόσφατους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Γαλλίας στη Συρία».

Πάντως για το θέμα ο Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης κ.Τερζάκης τόνισε ότι «εμείς εγκρίναμε την εκδρομή του 6ου Γυμνασίου αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα που δεν περιελάμβανε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Εμείς θα εξετάσουμε την έκθεση και θα διερευνήσουμε με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας, αν έγιναν όλα όπως έπρεπε να γίνουν.».

Όλα δείχνουν ότι οι μαθητές- ακόμα κι αν βρέθηκαν στην «καρδιά» του ΝΑΤΟ θέλησαν να προβάλλουν την αλήθεια και τις δυσκολίες της προσφυγιάς, μια πραγματικότητα που θα επαναλαμβάνεται όσο υπάρχουν πόλεμοι και βομβαρδισμοί.

H βραβευμένη ταινία "Εσμιγιά"

 

 

 

 

 

Σχόλια