Ηράκλειο

Καταγγελία: Πήγαν τους μαθητές εκδρομή στο... ΝΑΤΟ!

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μαθητική εκδρομή στο ΝΑΤΟ που σύμφωνα με καταγγελία πραγματοποίησαν οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου καθώς την αντίθεσή τους εξέφρασαν τα μέλη της Ένωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου. Όπως επισημαίνεται δεν θα έπρεπε να γίνεται εκδρομή με προορισμό στο ΝΑΤΟ που έχει «αιματοκυλίσει λαούς», επιρρίπτοντάς μάλιστα και ευθύνες στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την Περιφερειακή Εκπαίδευσης Κρήτης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης κ.Τερζάκης μιλώντας στο neakriti.gr επισήμανε ότι εκ προοιμίου δεν είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη μαθητών σε στρατηγείο στρατιωτικής συμμαχίας συνάδει με τους σκοπούς των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ότι σε κάθε περίπτωση θα αξιολογούσαν το θέμα αν είχαν ενημερωθεί.

Το θέμα έχει προκαλέσει αίθηση αφού εφόσον επιβεβαιωθεί η έιδηση για τον προορισμό της εκδρομής πολλοί σχολιάζουν ότι δεν είχε να προσφέρει τίποτα στους μαθητές, καθώς πρόκειται κυρίως για στρατηγείο λήψης σκληρών αποφάσεων, παρά για χώρο γνώσης και προσφοράς εμπειριών σε παιδιά. 

"Εγκρίναμε άλλο πρόγραμμα"

Όπως σημειώνει ο κ.Τερζάκης «εμείς εγκρίναμε την εκδρομή του 6ου γυμνασίου αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα που δεν περιελάμβανε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Το σχολείο και η διεύθυνσή του είναι υποχρεωμένη από την υπουργική απόφαση όταν επιστρέψει να καταθέσει έκθεση που θα περιγράφει την εκδρομή. Εμείς θα εξετάσουμε την έκθεση και θα διερευνήσουμε με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας, αν έγιναν όλα όπως έπρεπε να γίνουν. Η ευθύνη για την τήρηση του προγράμματος, θα εξεταστεί με την επιστροφή τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

"Η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου πληροφορήθηκε από γονείς του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου για την εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησε μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολι, την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια συγκεκριμένου προγράμματος, μια από τις δράσεις του οποίου ήταν και η ενημέρωση για το ρόλο του ΝΑΤΟ.

Καταγγέλουμε απερίφραστα αυτή την απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ρόλος του ΝΑΤΟ πήρε σάρκα και οστά στους πρόσφατους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Γαλλίας στη Συρία. Η επίθεση στη Συρία ενισχύει τον κίνδυνο για ένα γενικευμένο πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, για τα παιδιά μας και επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι άλλο από μια πολεμική μηχανή που έχει ματώσει λαούς σε όλο τον κόσμο.

Θεωρούμε ότι ο Σύλλογος διδασκόντων φέρει σοβαρές ευθύνες για την έγκριση αυτής της απόφασης, καθώς και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης.

 Άραγε τι να είπαν οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ στους Έλληνες μαθητές;

Τα γνωστά παραμύθια ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας που θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Ότι είναι τάχα φίλος των παιδιών και τους μοιράζει καραμέλες την ίδια ώρα που δολοφονεί άλλα παιδιά; Αποκλείεται να τους είπαν ότι  το ΝΑΤΟ αιματοκύλισε λαούς, όπως στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στο Αφγανιστάν το 2001, στο Ιράκ το 2003, στη Λιβύη το 2011 και μέχρι και σήμερα στη Συρία και αλλού.

 Σίγουρα δεν τους είπαν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της Ελλάδας, τις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τη μη αναγνώριση της Κυπριακής ΑΟΖ, το γκριζάρισμα των Ιμίων και άλλων σημείων του Αιγαίου.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ προωθεί επικίνδυνους σχεδιασμούς για τους λαούς των Βαλκανίων".

Καλούμε τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές να αποδοκιμάσουν την επίσκεψη μαθητών στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.

 Με αυτό το περιεχόμενο να οργανώσουν εκδηλώσεις, ομιλίες, να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την υπεράσπιση της ειρήνης και της φιλίας των λαών!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια