Δίκη κυκλώματος διακίνησης: 'Έπαιρναν 3.000 - 5000€ για κάθε μετανάστη

Ηράκλειο
Δίκη κυκλώματος διακίνησης: 'Έπαιρναν 3.000 - 5000€ για κάθε μετανάστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων του κατηγορητηρίου ολοκληρώθηκε σήμερα (16/4) η πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που - μεταξύ άλλων - μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

 Μετά τις καταθέσεις των συνολικά τεσσάρων μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η Έδρα διέκοψε τη δίκη, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη 24 Απριλίου, στις 9.30 το πρωί.

 Συγκεκριμένα, ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν συνολικά τέσσερα άτομα. Πρόκειται για δύο λιμενικούς, έναν αστυνομικό, καθώς κι έναν εργαζόμενο σε ταξιδιωτικό πρακτορείο, από το οποίο κάποιοι από τους κατηγορούμενους φέρονται να «έκοβαν» ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους μετανάστες που προωθούνταν από την Κρήτη στον Πειραιά. 

 Ο τελευταίος ρωτήθηκε από το δικαστήριο για το αν αναγνωρίζει μεταξύ των κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο τα άτομα που "έκοβαν" εισιτήρια από το πρακτορείο. Αρχικά ο εν λόγω μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν μπορεί να θυμάται πρόσωπα μετά από τόσο καιρό που έχει περάσει. 

 Ωστόσο, όταν η Έδρα του υπενθύμισε ότι προανακριτικά είχε καταθέσει ότι αναγνωρίζει δύο από τους βασικούς κατηγορούμενους ως τα άτομα που «έκοβαν» εισιτήρια, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αφού είχε καταθέσει προανακριτικά ότι τους αναγνώρισε, τότε αυτό ισχύει.

Εκτός από τον συγκεκριμένο μάρτυρα, στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμη δύο λιμενικοί κι ένας αστυνομικός, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με την επίμαχη υπόθεση.

Ο αστυνομικός της Ασφάλειας Ηρακλείου που εξετάστηκε από την Έδρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ασχολήθηκε μόνο με το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης, αφού πήρε μέρος σε έρευνες που έγιναν σε οικίες, αλλά και στη σύλληψη δύο εκ των κατηγορουμένων. 

 Ωστόσο, στις ερωτήσεις της Έδρας αναφορικά με τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, δεν κατάφερε να διαφωτίσει το δικαστήριο με αποτέλεσμα να προκληθεί δυσφορία στους δικαστές και την Εισαγγελέα. 

Στον αντίποδα, διαφωτιστικός ήταν ο ένας εκ των δύο ανδρών του Λιμενικού που εξετάστηκαν. Ο εν λόγω μάρτυρας κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι το χρηματικό αντίτιμο μεταφοράς ανά μετανάστη κυμαινόταν από 3.000 έως 5000 ευρώ, ότι τα πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες στην Κρήτη, ξεκινούσαν από τα παράλια της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, ότι τα σκάφη «έδεναν» σε κρημνώδεις ακτές του ηρακλειώτικου νότου, αλλά και το ότι οι μετανάστες παρέμεναν στην Κρήτη μέχρις ότου οι οικείοι τους εξοφλούσαν τους διακινητές, μέσω του περιβόητου συστήματος Hawala. 

 Εξάλλου, ο λιμενικός επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφυγες διαβιούσαν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, σε σπηλιές ή σε αγροικίες, αλλά και ότι αφού οι συγγενείς τους εξοφλούσαν το αντίτιμο του ταξιδιού, στη συνέχεια οι διακηνητές τους μετέφεραν σε διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, από το λιμάνι του οποίου προωθούνταν τελικώς στον Πειραιά.

 Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με την Έδρα να διαβάζει τα αναγνωστέα έγγραφα της υπόθεσης. Εν συνεχεία, θα καταθέσουν οι μάρτυρες της υπεράσπισης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 25 κατηγορούμενους, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, στο εδώλιο κάθισαν σήμερα 21 άτομα. Στο δικαστήριο δεν παρευρίσκονται τέσσερις αλλοδαποί, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψής τους από τις Αρχές. 

Επισημαίνεται, τέλος, ότι δεν αποκλείεται η εκδίκαση της υπόθεσης να μην ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News