Μνήμες από τη φονική συμπλοκή που «στοίχισε» τη ζωή του Γιάννη Ρουσάκη

Ηράκλειο
Μνήμες από τη φονική συμπλοκή που «στοίχισε» τη ζωή του Γιάννη Ρουσάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνήμες από την πολύκροτη υπόθεση της φονικής συμπλοκής που είχε σημειωθεί το Σεπτέμβριο του 2011 ανάμεσα σε οπαδούς κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο, και κατά την οποία είχε πέσει νεκρός ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης, ξυπνούν μεθαύριο στις δικαστικές αίθουσες.

Εξήμισι χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και πέντε χρόνια μετά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, μεθαύριο Τετάρτη θα καθίσουν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης συνολικά 13 άτομα, που είχαν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και είχαν ασκήσει έφεση.

Ανάμεσά τους θα βρίσκεται και ο 30χρονος - σήμερα - Ηρακλειώτης, στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης και φυλάκιση πέντε ετών και έξι μηνών - μεταξύ άλλων - για τη δολοφονία του αδικοχαμένου 21χρονου από τα Μάλια. Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει ήδη αναβληθεί ουκ ολίγες φορές.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο οπαδός του Παναθηναϊκού Γιάννης Ρουσάκης άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου του 2011. Οι δύο ομάδες ατόμων που ενεπλάκησαν στο τραγικό συμβάν είχαν δώσει “ραντεβού” στην περιοχή του Παγκρήτιου Σταδίου, προκειμένου να λύσουν τις “διαφορές” τους. Στη συμπλοκή που έλαβε χώρα είχαν πάρει μέρος δεκάδες οπαδοί, χρησιμοποιώντας κράνη, λοστούς, πέτρες και μαχαίρια. Ο 21χρονος δέχτηκε δύο μαχαιριές: μία στην κοιλιά κι άλλη μία στο στήθος. Η δεύτερη μαχαιριά ήταν αυτή η οποία έμελλε να του στοιχίσει τη ζωή...

Λίγες μόνο ώρες μετά το φονικό, οι διωκτικές Αρχές έφταναν στη σύλληψη δύο νεαρών ανδρών, 30 και 28 ετών, που συμμετείχαν στη συμπλοκή. Ο πρώτος κατηγορήθηκε για την ανθρωποκτονία του Ρουσάκη, ενώ ο 28χρονος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Μετά τις απολογίες τους, αμφότεροι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι. Ο δεύτερος, ωστόσο, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μερικούς μήνες αργότερα. Εξάλλου, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που είχε λάβει χώρα πριν από περίπου πέντε χρόνια, είχε αθωώσει τον 28χρονο αναφορικά με την πράξη της συνέργειας σε ανθρωποκτονία.

Ισόβια σε πρώτο βαθμό

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2013. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισαν τότε συνολικά 21 άτομα, τα οποία προέρχονταν και από τις δύο ομάδες που είχαν πάρει μέρος στη συμπλοκή.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, η οποία ήταν καταδικαστική για τον 30χρονο. Ο τελευταίος κρίθηκε ένοχος για συνολικά έξι πράξεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε στον 30χρονο ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 5 ετών και 6 μηνών.

Όσον αφορά στον 28χρονο σήμερα άνδρα που κατηγορείτο για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Ρουσάκη, η Έδρα τον αθώωσε για τη συγκεκριμένη πράξη. Κηρύχθηκε, ωστόσο, ένοχος για πλημμελήματα και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών.

Με ποινές φυλάκισης μερικών μηνών για πλημμεληματικές κατηγορίες καταδικάστηκαν ακόμη 11 άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στη συμπλοκή. Οι ποινές φυλάκισης και για τους 12 κατηγορούμενους μετατράπηκαν σε χρηματικές ποινές προς 5 ευρώ τη μέρα. Τα υπόλοιπα οκτώ άτομα που δικάζονταν αθωώθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News