Λευκή ομίχλη «σκέπασε» την Κρήτη - Καθηλώθηκαν αεροσκάφη

Ηράκλειο
Λευκή ομίχλη «σκέπασε» την Κρήτη - Καθηλώθηκαν αεροσκάφη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυκνή ομίχλη κάλυψε το Ηράκλειο - Ακυρώσεις πτήσεων

Δεν πέταξαν αεροπλάνα που θα έφταναν στο Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου και αιτία είναι η πυκνή ομίχλη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αεροσκάφη είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια για να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν τα ξημερώματα.

Η μία πτήση θα ξεκινούσε από τη Θεσσαλονίκη και θα έφτανε στο Ηράκλειο περίπου στις 7:30 το πρωί, ενώ η άλλη πτήση θα ξεκινούσε από την Αθήνα με ίδια ώρα άφιξης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι πιλότοι δεν είχαν ορατότητα και ήταν αδύνατον να κάνουν αυτό το ταξίδι με προορισμό το «Νίκος Καζαντζάκης». Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στα αεροπλάνα να σηκωθούν από το έδαφος και γι’ αυτό το λόγο οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

Πάντως, τουλάχιστον σήμερα το πρωί που είχε πολύ υγρασία στην ατμόσφαιρα, το χτεσινό φαινόμενο με τα… σύννεφα να έχουν φτάσει στα σπίτια, δεν έλειψε από το Ηράκλειο.

Κάτι που φαίνεται και στις φωτογραφίες, η ομίχλη είναι τόσο πυκνή που ακόμα και η οδήγηση είναι για κάποιον δύσκολη.

«Όλα τα πολιτικά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περιορισμένη ορατότητα λόγω της ομίχλης, ωστόσο πρόβλημα δεν έχουν περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν ομίχλη να σχηματίζεται στην Κρήτη, μάλιστα εξίσου έντονη, αλλά όχι σε τόση επαναλαμβανόμενη διάρκεια και έκταση.

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από την επαναλαμβανόμενη εισβολή μεταφερόμενης Αφρικανικής σκόνης, η οποία μας ταλαιπώρησε σε μεγάλο βαθμό και τώρα κάνει την εμφάνιση του αυτό το φαινόμενο της ομίχλης, το οποία πιθανά θα παραμείνει να επηρεάζει ιδιαίτερα τις βόρειες περιοχές του νησιού και για τις επόμενες ημέρες. Αμφότερα τα παραπάνω φαινόμενα οφείλονται στις ατμοσφαιρικές συνθήκες οι οποίες κάθε φορά τείνουν να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες στο νησί μας  και ευνοούν την εμφάνιση τους» αναφέρει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Πώς δημιουργείται η ομίχλη

Ο Μανόλης Λέκκας διευκρινίζει πως: «η ομίχλη είναι υγρή φάση του νερού και συντίθεται από ένα τεράστιο αριθμό μικροσκοπικών υδροσταγονιδίων των οποίων η πυκνότητα καθορίζει και το βαθμό της ορατότητας. Ουσιαστικά είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα σε ένα σύννεφο, όπως αυτά που εμφανίζονται καθημερινά στον ουρανό το οποίο αποτελείται και αυτό από ένα τεράστιο αριθμό υδροσταγονιδίων.

Οι παράγοντες δημιουργίας της ομίχλης που παρατηρείται παρατεταμένα στις βόρειες πλευρές της Κρήτης είναι τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, η άπνοια, καθώς και η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύκτας λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι η ύπαρξη, έστω και με πολύ μικρή τροφοδότηση, Αφρικανικής σκόνης η οποία προσφέρει τεράστιο αριθμό στέρεων μικροσκοπικών σωματιδίων που επιτελούν τον ρόλο των πυρήνων συμπύκνωσης απαραίτητων για των σχηματισμό των υδροσταγονιδίων. Η ομίχλη αρχίζει να σχηματίζεται τις βραδινές ώρες με την πτώση της θερμοκρασία και κορυφώνεται η πυκνότητα της τις πρωινές ώρες όπου έχουμε την ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας. Η ορατότητα λοιπόν μειώνεται διαρκώς τις νυκτερινές ώρες και τις πρωινές ώρες εμφανίζει την μεγαλύτερη ένταση περιορισμού της, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία καθώς και στις προσγειώσεις αεροσκαφών αλλά και στις πλεύσεις σκαφών σε θαλάσσιες περιοχές που εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News