Προχωρούν στην αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

Ηράκλειο
Προχωρούν στην αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε “Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα” θα εξελιχθεί η Γεωργική Σχολή Μεσαράς, όπως έχει σχεδιαστεί τα τελευταία χρόνια, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, μετά από ευρεία σύσκεψη που συνεκάλεσε ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ζήτησε χθες περισσότερες πληροφορίες από τη διευθύντρια της Σχολής Μαρία Χαλκιαδάκη, αφού φαίνεται ως εξαιρετικά αόριστος ο χαρακτηρισμός του “Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος” για μια Γεωργική Σχολή με τεράστια σημασία, ιστορία εκατό ολόκληρων χρόνων και προσφορά που μέχρι σήμερα ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει και φυσικά να αγνοήσει!

Αναλυτικότερα, μετά την προχθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης και των αρμόδιων υπουργείων, με στόχο την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς. Μάλιστα, στη σύσκεψη έλαβε μέρος και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, μαζί με θεσμικούς εκπροσώπους.

«Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των υπουργείων. Είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί επιβεβαιώνεται η πρόθεση όλων μας να υλοποιηθεί η παρέμβαση για τη Σχολή Μεσαράς. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους τοπικούς φορείς τον επόμενο μήνα, για να συζητηθεί αναλυτικά και να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, αναφέροντας πως αναμένονται εξελίξεις μέσα στο 2018 με την εμπλοκή Τοπικής, Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των υπουργείων.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία της Περιφέρειας, σημείωσε πως προηγήθηκε μια εξαίρετη δουλειά από την αρμόδια για την επαναδραστηριοποίηση του Γεωργικού Σταθμού Μεσαράς αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου και εξήγησε πως απαιτείται ένα βιώσιμο, ρεαλιστικό σχέδιο. Υπογράμμισε, δε, πως παράλληλος στόχος είναι να προχωρήσει και η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων με την παραχώρησή της στην Περιφέρεια από τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, διότι «κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο οραματικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και της Μεσογείου στον κτηνοτροφικό τομέα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασίμης ανέφερε πως κοινός στόχος των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας είναι η αξιοποίηση της Σχολής στη Μεσαρά, «ώστε πραγματικά να αποτελέσει ένα παράδειγμα κατάρτισης, εκπαίδευσης, χρήσης της καινοτομίας και της έρευνας προς όφελος του αγροτικού κόσμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σχολή μπορεί να γίνει παράδειγμα «για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο που θέλουμε να χτίσουμε και θα στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, την κατάρτιση και προφανώς στην προσπάθεια που κάνουμε να ενισχύσουμε το παραγωγικό πρότυπο στον αγροτικό τομέα, επενδύοντας στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων αλλά και στη διασύνδεση με τη μεταποίηση και με τον τουρισμό».

«Προβλέπεται ουσιαστική αξιοποίηση της σχολής»

«Το μνημόνιο συνεργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση έχει υπογραφεί από την Περιφέρεια Κρήτης και το κράτος το 2016. Επί της σημερινής κυβέρνησης», διευκρίνισε στη “Νέα Κρήτη” χθες η διευθύντρια της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στον Αμπελούζο, γεωπόνος Μαρία Χαλκιαδάκη.

Η ίδια δεν προσκλήθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη, ωστόσο μας εξήγησε ότι ήδη σε προηγούμενες συναντήσεις η διεύθυνση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς είχε ενημερωθεί για τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

«Συγκεκριμένα, υπάρχει μια συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στην αξιοποίηση κτημάτων από την Περιφέρεια Κρήτης, για τη δημιουργία ενός Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος. Όπως μας έχουν ενημερώσει, μέσα σε αυτό το Αγρόκτημα θα υπάρχει η δραστηριότητα της παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης γεωργικών προϊόντων, και συγχρόνως θα συνδεθεί και με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της σχολής. Δηλαδή οι σπουδαστές θα εκπαιδεύονται σε αυτά τα τμήματα στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών ή σε άλλα είδη, αμπελιού κ.λπ.»...

Η Μαρία Χαλκιαδάκη μάς είπε επίσης ότι το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα θα έχει και ερευνητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Συγχρόνως, υπάρχει και η πρόταση που αναφέρεται στα διετή προγράμματα που θα εφαρμόσουν από τώρα και μετά τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

«Αυτό το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το Φεβρουάριο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η πρόταση να ξεκινήσουν αυτά τα διετή προγράμματα πάλι από το χώρο της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς. Δηλαδή εκεί θα εκπαιδεύονται μαθητές απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. για δύο χρόνια. Θα γίνεται εκεί, δηλαδή, μια πρακτική εκπαίδευση στα χωράφια της σχολής, στα θερμοκήπια, στα κτήματα κ.λπ. Έτσι όπως εγώ το καταλαβαίνω, η Περιφέρεια θα εκμεταλλευτεί κάποια κτήματα που θα έχουν αυτόν τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα. Και οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. θα εκπαιδεύονται εκεί. Και οι δικοί μας μαθητές θα εκπαιδεύονται ταυτόχρονα, ενώ συγχρόνως θα λειτουργεί και σαν ένα αγρόκτημα με πωλητήριο και συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων. Αυτή την ενημέρωση έχω εγώ από άλλες συναντήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν γι’ αυτό το θέμα.

Αν πράγματι γίνει έτσι όπως το λένε, δεν ξεφεύγουμε από το στόχο της σχολής. Δεν ξεφεύγουμε από το αντικείμενο της σχολής. Τώρα, αν στο μέλλον δε γίνουν έτσι ακριβώς τα πράγματα και αλλάξει πορεία το πολυλειτουργικό πρόγραμμα, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Πάντως, τώρα ξεκινάμε με αυτές τις προϋποθέσεις»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News