Ηράκλειο

Εξαπατούν κρητικές επιχειρήσεις μέσω internet

Καλοστημένη απάτη μέσω διαδικτύου με θύματα κρητικές επιχειρήσεις έχουν στήσει επιτήδειοι.

Ιστοσελίδα του διαδικτύου ζητά μέσω email από επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα να υπογράψουν συμβόλαιο με διάρκεια τριών ετών ώστε να γίνει η καταχώριση του μαγαζιού στην ιστοσελίδα e-b-n.eu.

Αυτό όμως που δεν φαίνεται, καθώς υπάρχει στα γνωστά πλέον ψιλά γράμματα, είναι ότι το ετήσιο κόστος της εν λόγω εγγραφής ανέρχεται στα 771 ευρώ το χρόνο! Το ακόμα καλύτερο στην καλοστημένη απάτη έγκειται στο γεγονός ότι εάν ο επιχειρηματίας δεν πατήσει την ακύρωση του συμβολαίου ένα μήνα πριν τη λήξη του αυτό ανανεώνεται αυτόματα.

Και καθώς, όπως ήδη αναφέραμε τα παραπάνω ενυπάρχουν στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου, το πιθανότερο είναι να μην πέσει στην αντίληψη των καταστηματαρχών ούτε η χρέωση των 771 ευρώ αλλά ούτε και η αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου.

Το φαινόμενο είχε κάνει την εμφάνιση του και κατά το παρελθόν σε εταιρίες στην Ιεράπετρα, ενώ τώρα υποψήφιο θύμα της απάτης ήταν εταιρεία στο Ηράκλειο.

Τα αρχεία που φαίνονται στις φωτογραφίες έφτασαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε επιχειρήσεις και αυτό που ζητούν είναι να δώσει η κάθε επιχείρηση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή άλλα στοιχεία της επιχείρησης ώστε να συμπεριληφθεί και να επικαιροποιηθεί το μητρώο της συγκεκριμένης εταιρίας, μέσα σε μια σύντομη προθεσμία που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι στις 13 Απριλίου.

Η επιστολή είναι γραμμένη στα αγγλικά με τίτλο «European Business Number (Ευρωπαϊκός Αριθμός Επιχειρήσεων)» και γραφικά πανομοιότυπα με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέρχεται από μια γερμανική εταιρία με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας.

Στην επιστολή παρόλα αυτά αναγράφεται πως η εταιρία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν ή κάποιο οργανισμό που σχετίζεται με αυτές.

Σε περίπτωση που κάποιος πιστεί ότι πρόκειται απλά για μια επικαιροποίηση στοιχείων, αυτόματα δεσμεύεται να πληρώσει τα 771 ευρώ και σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία απειλεί με νομικές κυρώσεις και μάλιστα σύμφωνα με το Γερμανικό Δίκαιο όπως αναφέρεται σαφώς στο συμβόλαιο.

Το έγγραφο που καλεί την εταιρεία από το Ηράκλειο να γίνει μέλος του ανύπαρκτου "Ευρωπαϊκού Αριθμού Επιχειρήσεων".

Η εν λόγω ιστοσελίδα, η οποία έχει γραφικά παρόμοια με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια